Οι άνθρωποι με σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών μπορεί να έχουν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο ή στεφανιαία νόσο της καρδίας σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς το σύνδρομο.
Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στους ασθενείς που παρουσιάζουν τα συχνότερα και σοβαρότερα συμπτώματα του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών.
Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών επηρεάζει έως 10% του πληθυσμού και είναι σημαντική αιτία αϋπνίας. Χαρακτηρίζεται από μια ακατάσχετη ανάγκη κίνησης των ποδιών λόγω διαφόρων δυσάρεστων αισθήσεων, που έχουν οι ασθενείς στα πόδια τους. Το σύνδρομο επιδεινώνεται τη νύχτα και διασαλεύει τον ύπνο.
Τα συμπεράσματα, για τη σχέση του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών και εγκεφαλικό επεισόδιο ή στεφανιαία νόσο της καρδίας, προέκυψαν από ευρείας έκτασης έρευνα. Η σημασία και οι προεκτάσεις για τη δημόσια υγεία είναι σοβαρές, εάν αναλογιστούμε, ότι το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών επηρεάζει 1 άνθρωπο σε κάθε 10.
Η έρευνα με την ονομασία
Sleep Heart Health Study (έρευνα υγείας ύπνου και καρδίας), διεξάχθηκε από το Κέντρο Μελέτης του Ύπνου της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Συμπεριλήφθηκαν 3.433 άνθρωποι, 1.559 άνδρες και 1.874 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας 67,9 ετών.
Η διάγνωση του συνδρόμου έγινε με βάση λεπτομερές ερωτηματολόγιο στο οποίο απάντησαν οι συμμετέχοντες. Μεταξύ άλλων, δήλωσαν εάν είχαν ήδη διαγνωσθεί με καρδιακή ή εγκεφαλική αγγειακή πάθηση.
Από το σύνολο των συμμετεχόντων, διαπιστώθηκε ότι 7% των γυναικών και 3% των ανδρών, έπασχαν από το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Η ανάλυση των δεδομένων έφερε στην επιφάνεια το γεγονός ότι οι άνθρωποι με το σύνδρομο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάζουν ταυτόχρονα αγγειακή πάθηση που επηρέαζε την καρδία ή τον εγκέφαλο τους.
Ο συσχετισμός του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών και στεφανιαίας νόσου καρδίας ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ήταν ισχυρότερος στους ασθενείς που παρουσίαζαν συμπτώματα του συνδρόμου τουλάχιστον 16 φορές το μήνα.
Επίσης ο συσχετισμός ήταν πιο ισχυρός στους ασθενείς που δήλωναν ότι τα συμπτώματα τους ήταν σοβαρά και τους ενοχλούσαν πολύ σε σύγκριση με αυτούς που δήλωναν ότι τα συμπτώματα τους ενοχλούσαν λιγότερο.
Ο εν λόγω συσχετισμός, υπήρχε ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο για αγγειακή καρδιοπάθεια και εγκεφαλοπάθεια όπως φύλο, ηλικία, φυλετική προέλευση, δείκτης μάζας σώματος, διαβήτης, ψηλή πίεση, κάπνισμα, επίπεδα καλής (HDL) και κακής (LDL) χοληστερόλης.
Η έρευνα δεν δείχνει ότι το σύνδρομο είναι η αιτία των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Ο συσχετισμός δεν αποδεικνύει την αιτιολογική σχέση.
Επίσης μια άλλη κριτική που μπορεί να ασκηθεί στην έρευνα, είναι ότι η διάγνωση του συνδρόμου βασίστηκε σε συμπτώματα, που δήλωναν οι ασθενείς σε ερωτηματολόγιο και όχι σε κλινική εξέταση και αξιολόγηση του ασθενούς.
Ωστόσο υπάρχουν πιθανοί μηχανισμοί στο σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, που πιθανόν να οδηγούν σε σοβαρά αγγειακά προβλήματα στην καρδία και στον εγκέφαλο. Πολλοί ασθενείς με το σύνδρομο, παρουσιάζουν και μέχρι 200 έως 300 κινήσεις των ποδιών τους για κάθε νύχτα που κοιμούνται.
Έρευνες δείχνουν ότι η κατάσταση αυτή, μπορεί να οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού. Μακροχρόνια, η διαταραχή πιθανόν να προκαλεί καρδιακές και εγκεφαλικές παθήσεις (στεφανιαία νόσο της καρδίας και εγκεφαλικά αγγειακά επεισόδια).