Τα αμύγδαλα και το μέλι, πώς βοηθούν κατα της ψηλής χοληστερόλης στο αίμα;
Τα αμύγδαλα μπορούν να μειώνουν την κακή χοληστερόλη LDL. Παράλληλα απομακρύνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδίας.
Η ιδιότητα τους αυτή, οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες χωρίς κορεσμένα λίπη.
Σε έρευνα που έγινε από γιατρούς στον Καναδά και στην Καλιφόρνια, δόθηκαν σε άτομα με ψηλή χοληστερόλη στο αίμα, δύο διαφορετικές δίαιτες. Η μια περιείχε 74 γραμμάρια αμύγδαλα (περίπου 2 ουγκιές) και η άλλη 37 γραμμάρια.
Μετά από ένα μήνα, αυτοί που έπαιρναν τη ψηλή δόση παρουσίασαν 10% πτώση της κακής χοληστερόλης LDL στο αίμα τους.
Τα άτομα που έπαιρναν τη χαμηλή δόση των αμυγδάλων έδειξαν περίπου 4% πτώση της κακής χοληστερόλης.
Και στις δύο ομάδες ασθενών, ο δείκτης κακής προς καλή χοληστερόλη (LDL/HDL) μειώθηκε σημαντικά, κατά 12% στην πρώτη ομάδα και κατά 8% στη δεύτερη.
Οι μεταβολές που προκλήθηκαν από τις καθημερινές αυτές ποσότητες των αμυγδάλων στη διατροφή, συσχετίζονται με ουσιαστική μείωση του κινδύνου για καρδιακή πάθηση.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα αμύγδαλα που δόθηκαν στους ασθενείς κατά την έρευνα, αντικατέστησαν άλλα τρόφιμα ή επιδόρπια ή σνακ στη διατροφή τους, για να μειωθεί η συνολική ποσότητα θερμίδων που έπαιρναν.
Ο λόγος είναι διότι τα αμύγδαλα έχουν πολλές θερμίδες (100 γραμμάρια περιέχουν 610 θερμίδες περίπου). Έτσι η προσθήκη αμυγδάλων πρέπει να οδηγεί στην αφαίρεση άλλων τροφίμων στη διατροφή για να μην γίνεται νοσηρή υπερφόρτωση του οργανισμού με θερμίδες.
Τα αμύγδαλα όπως και άλλοι ξηροί καρποί περιέχουν μεταξύ άλλων, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που μειώνουν τη χοληστερόλη. Ανάλογα λιπαρά οξέα περιέχονται και μέσα στο ελαιόλαδο, και τα αβοκάντο.
Το συμπέρασμα των ερευνητών για τα αμύγδαλα είναι ότι σε μικρές ποσότητες καθημερινά και στα πλαίσια μια γενικότερης υγιεινής διατροφής, μπορούν να μειώνουν την κακή χοληστερόλη.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν πρέπει να καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες, διότι τα αμύγδαλα, όπως και άλλοι ξηροί καρποί, ενώ περιέχουν ωφέλιμες θρεπτικές ουσίες, εντούτοις περιέχουν πολλές θερμίδες.
Σε μια άλλη μελέτη, που αφορά ακόμη ένα δημοφιλές έδεσμα, το μέλι, έχουν προκύψει ενδιαφέροντα δεδομένα.
Πράγματι για πρώτη φορά βρέθηκαν στοιχεία που υποστηρίζουν τις ευεργετικές δράσεις που έχει το μέλι.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις, έδωσαν σε εθελοντές διάφορα εδέσματα και ροφήματα και στη συνέχεια έλεγξαν τα επίπεδα των αντί-οξειδωτικών ουσιών μέσα στο αίμα τους.
Οι αντί-οξειδωτικές ουσίες έχουν σημαντικές δράσεις που είναι ευεργετικές για την καρδία και αγγεία. Επίσης έχουν αντικαρκινική δράση, ενεργούν εναντίον των μηχανισμών γήρανσης και φθοράς που συμβαίνουν στον οργανισμό.
Τα συμπεράσματα των ερευνητών για το το μέλι είναι ότι περιέχει σε ικανοποιητικό βαθμό αντί-οξειδωτικές ουσίες της κατηγορίας των φαινολών.Μάλιστα βρήκαν ότι όσο πιο σκούρο στο χρώμα είναι το μέλι, τόσο πιο πλούσιο είναι σε ευεργετικά συστατικά.
Το χρώμα και η σύσταση του μελιού εξαρτάται από τα άνθη από τα οποία κυρίως προέρχεται. Το μέλι που προέρχεται από άνθη σίκαλης, είναι το πιο σκούρο σε χρώμα και το πλουσιότερο σε θρεπτικά και ευεργετικά αντί-οξειδωτικά συστατικά (φαινόλες).
Με βάση τις δύο πιο πάνω πρόσφατες έρευνες, εμείς θα τονίσουμε την ανάγκη για μια ισοζυγισμένη υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική εξάσκηση, που μπορεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη πολλών ασθενειών και για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.