Οι αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι φαινόλες, που περιέχονται σε διάφορα τρόφιμα έχουν συσχετισθεί με ευεργετικές επιδράσεις για την καρδία και τις αρτηρίες.
Τα κόκκινα σταφύλια και τα μήλα περιέχουν φαινολικές αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες έχουν σημαντικές δράσεις στην πρόληψη της αθηρωμάτωσης. Η αθηρωμάτωση ευθύνεται για τη σταδιακή απόφραξη ζωτικών αρτηριών εξαιτίας της πλάκας χοληστερόλης και της φλεγμονής που δημιουργούνται στα τοιχώματα τους.
Η επεξεργασία των φρούτων και λαχανικών για παραγωγή χυμών δεν είναι γνωστό ποια αποτελέσματα έχει στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Για τα ίδια τα φρούτα υπάρχουν αρκετά στοιχεία. Όμως για τους χυμούς τους, τα δεδομένα για τις αντιοξειδωτικές τους δράσεις είναι περιορισμένα.
Η ποσότητα φαινολών που περιέχεται σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο έχει άμεση σχέση με τις αντιοξειδωτικές δράσεις στο οργανισμό. Η αποτελεσματικότητα των χυμών των φρούτων σε σύγκριση με τα ίδια τα φρούτα, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία.
Γάλλοι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μονπελιέ σε πειράματα τους, εξέτασαν το ρόλο του χυμού κόκκινων σταφυλιών και μήλων στην αθηρωμάτωση και το συγκρίναν με εκείνο των ίδιων των φρούτων πριν από την επεξεργασία τους.
Για τα πειράματα τους χρησιμοποίησαν πειραματόζωα (χάμστερ), δίαιτα πλούσια σε λίπη, νερό, μήλα, κόκκινα σταφύλια και τους χυμούς τους. Σε διαφορετικές ομάδες ζώων χορήγησαν διατροφή πλούσια σε λίπη, μήλα, κόκκινα σταφύλια, χυμούς των δύο φρούτων και νερό. Η διάρκεια χορήγησης των διαφορετικών μορφών δίαιτας στις οποίες υποβλήθηκαν τα χάμστερ ήταν 12 εβδομάδες.
Η ποσότητα φρούτων που κατανάλωναν τα πειραματόζωα ισοδυναμούσε για τους ανθρώπους με τρία μήλα ή τρία τσαμπιά σταφύλι καθημερινά. Σχετικά με τους χυμούς, η ποσότητα που δινόταν αντιστοιχούσε με τέσσερα ποτήρια χυμού για ένα άνθρωπο βάρους 70 κιλών.
Τα μήλα και τα σταφύλια είχαν περίπου το ίδιο περιεχόμενο σε φαινόλες. Ο χυμός των κόκκινων σταφυλιών είχε περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερη ποσότητα φαινολών από ότι ο χυμός των μήλων.
Οι Γάλλοι ερευνητές μελετούσαν ταυτόχρονα τους δείκτες που μαρτυρούσαν την κατάσταση σχετικά με τα λίπη που δημιουργείτο στο αίμα των ζώων (ολική χοληστερόλη, HDL-χοληστερόλη) και με την πλάκα αθηρωμάτωσης στα τοιχώματα των αρτηριών τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:
- Σε σύγκριση με τα ζώα τα οποία λάμβαναν μόνο νερό, εκείνα τα οποία λάμβαναν τα δύο φρούτα ή τους χυμούς τους ταυτόχρονα με τη διατροφή πλούσια σε λιπαρά, είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, λιγότερες οξειδωτικές αλλοιώσεις και λιγότερη συσσώρευση λίπους στην αορτή τους
- Ο χυμός των μήλων και των κόκκινων σταφυλιών είχε ανάλογες ωφέλιμες καρδιαγγειακές προστατευτικές δράσεις όπως τα κόκκινα σταφύλια και τα μήλα.
Ωστόσο ο χυμός των κόκκινων σταφυλιών είχε την ισχυρότερη προστατευτική δράση και ακολουθούσαν τα κόκκινα σταφύλια, ο χυμός μήλων και τα μήλα. Δεν αποκλείεται να παίζουν ρόλο και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στα φρούτα αυτά όπως η βιταμίνη C και τα καροτινοειδή
- Η επεξεργασία των εν λόγω φρούτων αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα των φυσικών αυτών αντιοξειδωτικών ενώσεων. Έτσι ο οργανισμός μπορεί να τις εκμεταλλεύεται καλύτερα.
Τονίζεται από τους ερευνητές ότι η μακροχρόνια κατανάλωση φυσικών αντιοξειδωτικών ουσιών που προέρχονται από τα μήλα και τα κόκκινα σταφύλια, βρέθηκε για πρώτη φορά ικανή να μειώνει την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας στα χάμστερ. Μάλιστα η επεξεργασία των εν λόγω φρούτων για την παραγωγή χυμών, έχει μεγάλο αντίκτυπο στις θετικές επιδράσεις τις οποίες ενδυναμώνει.
Θα συγκρατήσουμε λοιπόν ότι έχουμε πολλά να επωφεληθούμε καταναλώνοντας φρούτα και τους χυμούς τους.
Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι οι θετικές επιδράσεις των αντιοξειδωτικών ουσιών είναι ισχυρές όταν καταναλώνονται υπό τη φυσική τους μορφή διαμέσου των φρούτων ή των χυμών τους.