Το ελαιόλαδο βοηθά την καρδία λόγω των φαινολών που περιέχει.
Οι ενώσεις αυτές έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιπηκτικές ιδιότητες, οι οποίες εξηγούν τις γνωστές ευεργετικές για την υγεία επιδράσεις της Μεσογειακής διατροφής.
Το παρθένο ελαιόλαδο εκτός από τα φυτικά ακόρεστα λίπη, περιέχει και πολλά ενεργά συστατικά που το καθιστούν στην ουσία ένα χυμό πλούσιο σε ωφέλιμους παράγοντες.
Η συνεργιστική δράση των παραγόντων αυτών, είναι αποτελεσματική κατά των καρδιακών παθήσεων και προφυλάσσει από την αρτηριοσκλήρυνση.
Το παρθένο ελαιόλαδο και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, είναι πλουσιότερα σε φαινολικές ενώσεις. Για το λόγο αυτό είναι καλύτερα για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Τα σημαντικά αυτά συμπεράσματα προέρχονται από Ισπανούς γιατρούς οι οποίοι σε μια πρώτη στο είδος της έρευνα, εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της συγκέντρωσης φαινολικών ενώσεων στο ελαιόλαδο και του αγγειακού συστήματος.
Σε 21 εθελοντές με ψηλά επίπεδα χοληστερόλης χορήγησαν ελαιόλαδο με ψηλή ή χαμηλό περιεχόμενο σε φαινόλες. Στη συνέχεια εξέτασαν την επίδραση της εν λόγω χορήγησης στη λειτουργία των αγγείων. Επίσης μέτρησαν το τι συνέβαινε με τη συγκέντρωση ορισμένων ουσιών στο αίμα που έχουν σχέση με τη διασταλτικότητα των αγγείων.
Η δύναμη της εν λόγω εργασίας έγκειται στο γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα, υποβλήθηκαν διαδοχικά σε ελαιόλαδο χαμηλού και μετά ψηλού περιεχομένου σε φαινόλες. Η μόνη μεταβλητή ήταν η συγκέντρωση σε φαινόλες στο ελαιόλαδο.
Για πρώτη φορά οι Ισπανοί γιατροί, τεκμηρίωσαν ότι η κατανάλωση ελαιόλαδου, πλούσιου σε φαινολικές ενώσεις, βελτιώνει άμεσα την αντιδραστική υπεραιμία μετά από ισχαιμία των μικρών αιμοφόρων αγγείων.
Αυτό σημαίνει ότι μετά από ένα φαγητό που περιλαμβάνει ελαιόλαδο πλούσιο σε φαινόλες, το αίμα κυκλοφορά καλύτερα στα αγγεία.
Το τεστ της αντιδραστικής υπεραιμίας μετά από ισχαιμία, που χρησιμοποιήθηκε στην εν λόγω έρευνα, είναι ένας καλός δείκτης της κατάστασης του αγγειακού συστήματος. Η φτωχή αντίδραση στο τεστ αυτό, είναι ένα προειδοποιητικό σημείο για πρόβλημα στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Παράλληλα βρέθηκε ότι η κατανάλωση ελαιόλαδου πλούσιου σε φαινολικές ενώσεις, συνοδεύεται από αύξηση στο αίμα ουσιών όπως το νιτρικό οξείδιο.
Το νιτρικό οξείδιο έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες και αυτό σε συνέργεια με τη μείωση του οξειδωτικού στρες που προσφέρει το ελαιόλαδο, είναι σε θέση πιστεύουν οι ερευνητές, να βελτιώνουν την κατάσταση και λειτουργικότητα του καρδιαγγειακού συστήματος.
Το ελαιόλαδο είναι διαφορετικό από τα άλλα φυτικά έλαια διότι δεν προέρχεται από σπόρους αλλά είναι χυμός από τον καρπό του δέντρου. Αυτό σημαίνει ότι δεν υποβάλλεται σε άλλες διαδικασίες επεξεργασίας όπως τα σπορέλαια και ως χυμός διατηρεί πολλές θρεπτικές ουσίες ωφέλιμες για τον άνθρωπο.
Βλέπουμε λοιπόν εδώ ότι το παρθένο ελαιόλαδο, πλούσιο σε φαινόλες, έχει μια άμεση θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Βέβαια μετά από την πρώτη αυτή εργασία, είναι απαραίτητο να γίνουν και μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες έρευνες για να αποδείξουν ή όχι, την ορθότητα των πρώτων συμπερασμάτων.
Είναι γνωστό ότι οι ευεργετικές για την υγεία επιδράσεις της Μεσογειακής διατροφής, έχουν περιγραφεί εδώ και 50 χρόνια. Το γεγονός ότι μετά από λήψη παρθένου ελαιόλαδου, προκαλείται διαστολή των αγγείων με αποτέλεσμα την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πληροφορία.
Πρέπει εδώ να προσθέσουμε ότι άλλες εργασίες έδειξαν ότι μετά από γεύματα εξίσου πλούσια σε λιπαρές ουσίες αλλά διαφορετικής μορφής (φαγητά με πατάτες τηγανητές, χάμπουργκερ), τα τεστ λειτουργικότητας των αγγείων δείχνουν επιδείνωση.
Ταυτόχρονα να υπενθυμίσουμε ότι οι ευεργετικές δράσεις για το ελαιόλαδο σημειώθηκαν μόνο όταν αυτό ήταν πλούσιο σε φαινόλες δηλαδή όταν επρόκειτο για παρθένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Με λίγα λόγια όλα τα ελαιόλαδα δεν είναι ισοδύναμα.
Εμείς τελειώνοντας θα συγκρατήσουμε ότι ακόμη και μικρές αλλαγές στη διατροφή μας , μπορούν να έχουν εξαιρετικά σημαντικές και ωφέλιμες δράσεις στην υγεία και στη διάρκεια της ζωής μας.