Η ασπιρίνη μπορεί να προκαλεί συμπτώματα ανάλογα με αυτά της αλλεργίας. Οι ευαίσθητοι στην ασπιρίνη ασθενείς, παρουσιάζουν επίσης παράλληλα άσθμα και πολύποδες στη μύτη.
Η χορήγηση μια μικρής δόσης ασπιρίνης σε ευαίσθητους ασθενείς από το γιατρό στο ιατρείο του, μπορεί να προκαλέσει την εκδήλωση των συμπτωμάτων της ευαισθησίας στο φάρμακο.
Ο συνδυασμός άσθματος, αλλεργικών αντιδράσεων και πολύποδων στη μύτη είναι γνωστός ως "η τριάδα ασπιρίνης". Οι ρινικοί πολύποδες στους ασθενείς με ευαισθησία στην ασπιρίνη, έχουν τάση να υποτροπιάζουν.
Υπολογίζεται ότι 5% έως 10% των ενηλίκων παρουσιάζουν ευαισθησία στην ασπιρίνη. Στα παιδιά η πάθηση είναι πολύ σπάνια.
Τα συμπτώματα και σημεία λόγω ευαισθησίας στην ασπιρίνη περιλαμβάνουν:
1. Φαγούρα στα μάτια που τρέχουν
2. Εξανθήματα με φαγούρα, αλλεργικό εξάνθημα
3. Συμφόρηση της μύτης
4. Επιδείνωση άσθματος
5. Εξάνθημα γύρω από το στόμα
6. Βήχας και δύσπνοια
7. Αναφυλακτική αντίδραση: Είναι σπάνια στους ασθενείς με ευαισθησία στην ασπιρίνη, πρόκειται για σοβαρή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να απειλήσει τη ζωή, περιλαμβάνει δύσπνοια, πτώση της πίεσης, δερματικό αλλεργικό εξάνθημα.
Τα σημεία αυτά μπορούν να εμφανιστούν με τη λήψη ασπιρίνης ή και άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (δικλοφαινάκη, ιβουπροφαίνη, ινδομεθακίνη). Τα φάρμακα αυτά, έχουν διασταυρούμενη αντιδραστικότητα με την ασπιρίνη.
Οι ασθενείς με ευαισθησία στην ασπιρίνη πρέπει να αποφεύγουν την ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Χρειάζεται προσοχή διότι υπάρχουν πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν περισσότερα από ένα ενεργό συστατικό εκ των οποίων το ένα μπορεί να είναι ασπιρίνη.
Ασθενείς με ευαισθησία στην ασπιρίνη και άσθμα, μπορεί να παρουσιάσουν ιδιαίτερα σοβαρή κρίση άσθματος που να απειλεί τη ζωή τους εάν λάβουν φαρμακευτικό σκεύασμα που περιέχει ασπιρίνη.
Οι ασθενείς αυτοί, μπορούν να παίρνουν άλλα φάρμακα για την ανακούφιση από τον πόνο. Τέτοια φάρμακα είναι η παρακεταμόλη και η ακεταμινοφαίνη.
Οι ασθενείς με ευαισθησία στην ασπιρίνη μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια του αλλεργιολόγου. Υπάρχουν θεραπείες απευαισθητοποίησης που γίνονται κάτω από την προσεκτική επίβλεψη του αλλεργιολόγου.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας απευαισθητοποίησης οι ασθενείς λαμβάνουν καθημερινά πολύ χαμηλές δόσεις ασπιρίνης. Σταδιακά αυξάνονται με επίβλεψη από το γιατρό. Μετά τη χορήγηση ασπιρίνης ο ασθενής παρακολουθείται σε νοσοκομείο και γίνονται τεστ αναπνοής για να εξακριβώνεται η ύπαρξη ή όχι αλλεργικών αναπνευστικών αντιδράσεων.
Η επιτυχία της θεραπείας απευαισθητοποίησης επιτρέπει τη λήψη μιας καθημερινής δόσης ασπιρίνης. Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία. Σε ορισμένους ασθενείς είναι πολύ αποτελεσματική. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται βελτίωση του άσθματος και μείωση του ρυθμού ανάπτυξης πολύποδων στη μύτη.