Μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου, ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας και επαναλαμβανόμενων επεισοδίων καρδιακής προσβολής, παρουσιάζει μείωση.
Αντίθετα ο κίνδυνος για εγκεφαλικά επεισόδια, ισχαιμικού ή αιμορραγικού τύπου, δεν έχει παρουσιάσει μείωση.
Ιδιαίτερα στο μήνα που ακολουθεί το έμφραγμα του μυοκαρδίου, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, είναι ιδιαίτερα αυξημένος.
Στην εποχή μας που παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των ασθενών που επιβιώνουν μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων που δυνατόν να συμβούν στους εν λόγω ασθενείς και να προκαλέσουν την απώλεια της ζωής ή μόνιμη αναπηρία.
Στα σημαντικά αυτά συμπεράσματα κατέληξαν γιατροί από το
Mayo Clinic των Ηνωμένων Πολιτειών
, μετά από μελέτη 2.160 ασθενών που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή. Οι ασθενείς είχαν υποστεί το έμφραγμα μυοκαρδίου μεταξύ 1979 και 1998 και η περίοδος παρακολούθησης διήρκεσε 6 χρόνια.
Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι κατά τις 30 μέρες που ακολουθούσαν την καρδιακή προσβολή, ο κίνδυνος για εγκεφαλικά επεισόδια ήταν στο ψηλότερο σημείο.
Επιπρόσθετα κατά τα πρώτα 3 χρόνια που ακολουθούσαν το έμφραγμα μυοκαρδίου, ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο παρέμενε 2 έως 3 φορές ψηλότερος από τον αναμενόμενο.
Η αύξηση της ηλικίας, ο διαβήτης και προηγούμενα εγκεφαλικά επεισόδια, μεγάλωναν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο μετά από έμφραγμα.
Τα εγκεφαλικά επεισόδια, που εκδηλώνονται μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, συνοδεύονται από μεγαλύτερη θνησιμότητα. Παράλληλα οι ερευνητές επισημαίνουν, ότι ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο μετά από καρδιακή προσβολή, δεν σημείωσε μείωση στα 20 χρόνια από το 1979 που είχε αρχίσει η εν λόγω μελέτη.
Πιστεύουμε ότι η εργασία αυτή έχει ιδιαίτερη αξία διότι υπενθυμίζει στους γιατρούς την απειλή θανάτου που υπάρχει για τους ασθενείς που επιβιώνουν μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Τα φάρμακα που δίνονται στους ασθενείς μετά από καρδιακή προσβολή όπως οι βήτα αναστολείς, η ασπιρίνη, οι στατίνες για μείωση της χοληστερόλης, είναι δυνατόν να βοηθούν μακροχρόνια και στην αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων υγείας στους εν λόγω ασθενείς.
Οι ασθενείς πρέπει να κατανοήσουν τους κίνδυνους, που καραδοκούν μετά από καρδιακή προσβολή, έστω και εάν το έμφραγμα τους, αντιμετωπίσθηκε με επιτυχία. Η δική τους συμβολή είναι καθοριστική για την αποφυγή περαιτέρω περιπετειών στην υγεία τους. Η διακοπή του καπνίσματος, η τακτική σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, αποτελούν θεμέλιους λίθους της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Το έμφραγμα του μυοκαρδίου οφείλεται στην απόφραξη μίας ή περισσότερων από τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδίας. Η στέρηση παροχής αίματος στο μυοκάρδιο, προκαλεί ισχαιμία και εάν αυτή διαρκέσει αρκετά, μπορεί να προκαλέσει νέκρωση στους καρδιακούς ιστούς.
Στον εγκέφαλο, η ισχαιμία μπορεί να προκληθεί από απόφραξη αρτηριών, θρόμβους ή λόγω αιμορραγίας. Εάν η στέρηση παροχής αίματος στον εγκέφαλο διαρκέσει αρκετά, τότε μια περιοχή ανάλογα με την αρτηρία που έχει υποστεί βλάβη, νεκρώνεται προκαλώντας αποπληξία, γνωστή γενικότερα ως εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η στεφανιαία νόσος της καρδίας είναι η πρώτη αιτία θανάτων. Τα εγκεφαλικά επεισόδια βρίσκονται στην τρίτη θέση ως αιτία θανάτων ενώ είναι η συχνότερη αιτία πρόκλησης μόνιμων αναπηριών.
Οι δύο παθήσεις έχουν κοινούς παράγοντες κινδύνου ενώ θεραπείες που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της μιας (αντιυπερτασικά φάρμακα, στατίνες για τη μείωση χοληστερόλης αίματος, ασπιρίνη) μπορεί να είναι χρήσιμες και για την αντιμετώπιση της άλλης.
Το γεγονός ότι οι ασθενείς που παρουσιάζουν έμφραγμα μυοκαρδίου κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν αποπληξία, επιβάλλει εκτός από τα γενικότερα μέτρα πρόληψης, περισσότερες έρευνες για την ανεύρεση τρόπων πιο ειδικής πρόληψης του σοβαρού αυτού προβλήματος.