Η υπερωριακή εργασία θα μπορούσε να βλάπτει την καρδία για διάφορους λόγους.
Το αυξημένο στρες που δυνατόν να προκαλεί η υπερωριακή εργασία ίσως να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καρδία.
Ο συσχετισμός μεταξύ υπερωριακής εργασίας και αυξημένου κινδύνου για καρδιακές παθήσεις όπως η στηθάγχη, το έμφραγμα μυοκαρδίου και ο θάνατος λόγω καρδιακής νόσου διαπιστώθηκε σε μια μεγάλη έρευνα διάρκειας περίπου 11 ετών που συμπεριέλαβε 10308 δημόσιους υπάλληλους στο Λονδίνο.
Η σύγκριση ανθρώπων που εργάζονταν υπερωρίες 3 έως 4 ωρών πέραν των κανονικών 7 ωρών εργασίας κάθε μέρα με ανθρώπους που δεν εργάζονταν υπερωρίες, έδειξε ότι είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας σε σχέση με την καρδία όπως στηθάγχη, μη θανατηφόρο καρδιακή προσβολή και θάνατο λόγω πάθησης της καρδίας.
Η σχέση υπερωριακής εργασίας και αυξημένου κινδύνου για στεφανιαία νόσο της καρδίας ήταν ανεξάρτητη από άλλους γνωστούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή πάθηση όπως το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος σώματος, η παχυσαρκία ή η ψηλή χοληστερόλη αίματος.
Ο συσχετισμός υπερωριακής εργασίας και αυξημένου κινδύνου για καρδιακή πάθηση δεν είναι ακόμη αποδεικτικό στοιχείο για να δηλωθεί ότι η υπερωριακή εργασία τελεσίδικα και χωρίς αμφιβολία είναι αιτία στεφανιαίας νόσου της καρδίας.
Εκείνο που επιβάλλεται υπό το φως των νέων αυτών στοιχείων είναι η βαθύτερη μελέτη των επιδράσεων των υπερωριών στην υγεία της καρδίας. Επίσης οι επιπτώσεις τους πρέπει να διερευνηθούν και σε άλλους τομείς της υγείας των εργαζομένων όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η κατάθλιψη.
Το γιατί η υπερωριακή εργασία συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδίας ήταν ένα βασικό ερώτημα που απασχόλησε τους ερευνητές. Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την εν λόγω σχέση.
Αρχικά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε μια σχέση μεταξύ της προσωπικότητας και της υπερωριακής εργασίας.
Τα άτομα με χαρακτηριστικά προσωπικότητας τύπου Α, με ψυχολογική καταπόνηση όπως κατάθλιψη ή άγχος και πιθανόν με έλλειψη ύπνου δούλευαν συχνότερα υπερωρίες από άλλα άτομα.
Τα άτομα με προσωπικότητα τύπου Α έχουν τάση να είναι πιο επιθετικά και ανταγωνιστικά, χαρακτηρίζονται από περισσότερη ένταση, μεγαλύτερη ευσυνειδησία και τυπικότητα στην τήρηση ωραρίων και χρονοδιαγραμμάτων.
Εκτός από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που συναντώνται συχνότερα στους ανθρώπους που εργάζονται συνήθως υπερωρίες και τα οποία συμβάλλουν στη γένεση καρδιακών παθήσεων, άλλη πιθανή εξήγηση για το συσχετισμό καρδιακών νόσων και υπερωριών είναι η ψηλή πίεση που σχετίζεται με το εργασιακό στρες.
Υπάρχει επιπλέον και η κατηγορία των εργαζομένων που έστω και εάν είναι ασθενείς, παρουσιάζονται στη δουλειά τους. Οι εργαζόμενοι αυτοί δουλεύουν υπερωρίες έστω και εάν ασθενούν και δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια.
Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε ακόμη στα αρχικά στάδια της διερεύνησης του προβλήματος των επιπτώσεων που προκαλεί η υπερωριακή εργασία στην υγεία των εργαζομένων. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό για τους γιατρούς να γνωρίζουν τους κινδύνους που δυνατόν να προκαλεί η υπερωριακή εργασία.
Εάν ένας εργαζόμενος με ιστορικό υπερωριακής δουλειάς παρουσιάζει ενοχλήσεις και συμπτώματα, χρειάζεται ο γιατρός να είναι πιο προσεκτικός και να ελέγχει σχολαστικά για παράγοντες που έχουν σχέση με αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια. Ανάλογα με τα ευρήματα, να προτείνει μέτρα αντιμετώπισης και να συστήνει αλλαγές στον τρόπο ζωής.