Η ποιότητα των συζυγικών σχέσεων παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης που προκαλείται λόγω έντασης και άγχους στην επαγγελματική ζωή.
Οι απαιτήσεις και οι καθημερινές δυσκολίες που είναι αναπόφευκτο μέρος της ζωής των εργαζομένων, έχουν σημαντική επίδραση στην αρτηριακή πίεση.
Η ένταση και το στρες στη δουλειά, η χαμηλής ποιότητας συνοχή στο ζευγάρι ή η απουσία συναισθηματικής υποστήριξης από τον ή την σύζυγο, συμβάλλουν στην αύξηση της πίεσης.
Οι καλές σχέσεις μεταξύ των συζύγων, που χαρακτηρίζονται από ισχυρή συνοχή και συναισθηματική υποστήριξη του ενός προς τον άλλο στις δύσκολες στιγμές, έχουν ευεργετικές επιδράσεις, μειώνοντας την ψηλή πίεση που δημιουργείται λόγω στρες στην εργασία.
Τα ενδιαφέροντα αυτά συμπεράσματα προέκυψαν από έρευνα Καναδών γιατρών από το Οντάριο σε 216 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 40 έως 65 ετών.
Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν και άτομα που είχαν επαγγέλματα με ψηλό στρες όπως γιατροί, νοσοκόμοι και διευθυντικά στελέχη. Όλοι συζούσαν κατά τους τελευταίους 6 μήνες που προηγούνταν της έρευνας με τον ή τη σύζυγο ή τον ή την σύντροφο τους.
Στην αρχή της έρευνας που διήρκεσε για ένα χρόνο κανένας από τους συμμετέχοντες δεν λάμβανε θεραπεία για ψηλή πίεση. Επίσης στη φάση αυτή, η πίεση των συμμετεχόντων, καταγραφόταν με ειδικό μηχάνημα επί εικοσιτετραώρου βάσεως κατά τις μέρες εργασίας.
Παράλληλα έγινε αξιολόγηση της ποιότητας της σχέσης στα ζευγάρια. Αξιολογήθηκε η ποιότητα της συνοχής και της συναισθηματικής αλληλοϋποστήριξης.
Επίσης αξιολογήθηκε το επίπεδο απαιτήσεων, έντασης και στρες που δημιουργούσε το επάγγελμα στους εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα. Όσο ψηλότερες ήσαν οι απαιτήσεις στον επαγγελματικό χώρο και όσο λιγότερο έλεγχο είχαν οι εθελοντές στο τι έπρεπε να κάνουν, τόσο ψηλότερο ήταν το επίπεδο στρες που παρουσίαζαν.
Το γεγονός ότι η συζυγική συναισθηματική υποστήριξη και η ισχυρή συνοχή του ζευγαριού, βρέθηκαν να έχουν σημαντική θετική επίδραση, μειώνοντας την ψηλή πίεση λόγω στρες της εργασίας, μπορεί να έχει πρακτικές και ωφέλιμες για την υγεία προεκτάσεις.
Αρχικά τα άτομα που έχουν επάγγελμα με ψηλές απαιτήσεις και παρουσιάζουν στρες, πρέπει να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση.
Ταυτόχρονα οι γιατροί πρέπει να φροντίζουν να πληροφορούνται για τα επίπεδα στρες που πιθανόν να προκαλεί το επάγγελμα και η συζυγική σχέση των ασθενών τους.
Η υποστήριξη που λαμβάνει ο ένας σύζυγος από τον άλλο στο σπίτι είναι καθοριστικός παράγοντας της συνοχής στο ζευγάρι. Το ενδιαφέρον για τις καθημερινές δραστηριότητες, η προσοχή για τα προβλήματα του άλλου, η συμπαράσταση όταν υπάρχουν αγχώδεις καταστάσεις, ο χρόνος που περνούν μαζί, είναι καλοί δείκτες της ποιότητας της σχέσης και της συνοχής του ζευγαριού.
Με λίγα λόγια, όσο καλύτερες είναι οι σχέσεις στο ζευγάρι, όσο περισσότερο ενδιαφέρεται και υποστηρίζει ο ένας τον άλλο, τόσο περισσότερο μειώνεται ο κίνδυνος για ψηλή πίεση λόγω στρες στην δουλειά.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ένας καλός τρόπος αντιμετώπισης του στρες, λόγω εργασίας και κατά συνέπεια της ψηλής πίεσης που προκύπτει, είναι η δημιουργία καλών υποστηρικτικών σχέσεων στην οικογένεια από τον ή την σύζυγο, από άλλα αγαπημένα πρόσωπα και από καλούς φίλους.
Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι και άλλες παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι οι καλές συζυγικές σχέσεις, αποτελούν μια πολύ καλή προστασία από τη γήρανση, τις ασθένειες και τον πρόωρο θάνατο.
Οι ανθρώπινες σχέσεις και αλληλοεπιδράσεις, επηρεάζουν ένα φάσμα βιολογικών συστημάτων στο σώμα.
Οι κοινωνικές εμπειρίες, στο σπίτι ή στην εργασία, δημιουργούν συναισθηματικές και γνωστικές ψυχικές καταστάσεις και η ποιότητα τους επιδρά δια μέσου του εγκεφάλου στα βιολογικά οργανικά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.