Print

Βακτηρίδια δοντιών, ουλίτιδα και στένωση των καρωτίδων

Pin It
Η ουλίτιδα προκαλεί αθηρωμάτωση με σοβαρές συνέπειες για την καρδία και τον εγκέφαλο

Οι χρόνιες μολύνσεις είναι σε θέση να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για καρδιακές και αγγειακές παθήσεις.

Στο στόμα, τα βακτηρίδια που αναπτύσσονται γύρω από τα δόντια προκαλώντας χρόνια φλεγμονή και ουλίτιδα, μπορούν να προκαλούν αθηρωμάτωση με σοβαρές συνέπειες για την καρδία και τον εγκέφαλο.

Οι καρωτίδες αρτηρίες έχουν μεγαλύτερο πάχος του τοιχώματος τους σε ασθενείς με ψηλότερες συγκεντρώσεις τεσσάρων οικογενειών βακτηριδίων που είναι αιτίες περιοδοντικής νόσου.

Η πάχυνση του τοιχώματος των καρωτίδων είναι ένας αξιόπιστος προγνωστικός δείκτης που σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια.

Σε έρευνα που συμπεριέλαβε 657 ασθενείς χωρίς ιστορικό εμφράγματος μυοκαρδίου ή αποπληξίας, εξετάστηκε η σχέση χρόνιας περιοδοντικής νόσου και κατάστασης των καρωτίδων αρτηριών.

Μετρήθηκε το πάχος του αγγειακού τοιχώματος των καρωτίδων με υπερηχογραφική εκτίμηση του πάχους του έσω και μέσου χιτώνα (IMT-intima media thickness). Παράλληλα από οδοντικές πλάκες των συμμετεχόντων ελήφθησαν δείγματα για ταυτοποίηση των μικροβίων που προκαλούν περιοδοντική νόσο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο πιο αυξημένες ήσαν οι συγκεντρώσεις των γνωστών παθογόνων βακτηριδίων που είναι υπεύθυνα για περιοδοντική νόσο, τόσο περισσότερες ήσαν οι πιθανότητες πάχυνσης του έσω και μέσου χιτώνα των καρωτίδων αρτηριών.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα θα εξεταστούν ξανά σε λιγότερο από 3 χρόνια για να φανεί ποια θα είναι η εξέλιξη της αθηρωμάτωσης από την οποία βρέθηκε ότι έπασχαν εξαιτίας των παθογόνων βακτηριδίων της ουλίτιδας.

Πρόκειται για εργασία που δείχνει μια άμεση σχέση μεταξύ καρδιαγγειακών παθήσεων και βακτηριδίων που προκαλούν περιοδοντική νόσο. Η περιοδοντική νόσος είναι φλεγμονή των ούλων που ταλαιπωρεί μέχρι το 80% του πληθυσμού σε διάφορους βαθμούς σοβαρότητας.

Ο συσχετισμός μεταξύ περιοδοντικής νόσου, δηλαδή ουλίτιδας και στεφανιαίας νόσου της καρδίας, βρέθηκε να υπάρχει σε πολλές έρευνες που αξιολόγησαν το ιστορικό και τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή. Η σχέση αυτή τώρα αποδεικνύεται ότι δεν συναντάται μόνο σε ομάδες ατόμων προχωρημένης ηλικίας.

Στην έρευνα που μετρήθηκε το πάχος του αγγειακού τοιχώματος των καρωτίδων που είναι ισχυρός προγνωστικός παράγοντας καρδιαγγειακών προβλημάτων, η ηλικία των ασθενών ήταν κατά μέσο όρο 69 ετών.

Όμως άλλες έρευνες, που εξέτασαν τη σχέση ουλίτιδας και καρδιακής προβολής, βρέθηκε ότι ο συσχετισμός μεταξύ ουλίτιδας και ιστορικού καρδιακής προσβολής ήταν ισχυρότερος για πιο νέους ενήλικες, 40 έως 54 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα ηλικίας τα βακτηρίδια που προκαλούν χρόνια φλεγμονή και μόλυνση στα ούλη, είναι σημαντικές αιτίες νόσων του καρδιαγγειακού συστήματος.

Μάλιστα οι νέοι ενήλικες με ουλίτιδα, κινδυνεύουν περισσότερο από έμφραγμα του μυοκαρδίου εξαιτίας της ουλίτιδας.

 

S8-SampleBelowArticle