Ο ρόλος των περιβαλλοντικών παραγόντων στο έμφραγμα του μυοκαρδίου παραμένει ακόμη σε μεγάλο βαθμό ανεξιχνίαστος.
Η σημασία τους είναι μεγάλη διότι ακόμη και εάν ο καθένας από αυτούς επηρεάζει σε μικρό βαθμό, το σύνολο των επιδράσεων τους μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία.
Πράγματι οι ασθένειες της καρδίας και των αγγείων, είναι η κυριότερη αιτία θανάτων στις ανεπτυγμένες χώρες και ιδιαίτερα σε αυτές του Δυτικού κόσμου.
Λόγω του ότι το ποσοστό του πληθυσμού, που πάσχει από καρδιακές παθήσεις, είναι πολύ μεγάλο και επειδή επηρεάζει όλα τα κοινωνικά στρώματα, η αναγνώριση και η αντιμετώπιση των εξωγενών περιβαλλοντικών παραγόντων, που συμβάλλουν στη γένεση τους, μπορεί να προλαμβάνει μεγάλο αριθμό θανάτων ετησίως.
Οι παράγοντες που έχουν σχέση με τον ασθενή και που αυξάνουν τον κίνδυνο για θανάσιμο έμφραγμα του μυοκαρδίου περιλαμβάνουν:
- Ηλικία
- Φύλο
- Κληρονομικότητα
- Κάπνισμα
- Ψηλή πίεση
- Αυξημένα λιπίδια αίματος, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια
- Παχυσαρκία, αύξηση περιμέτρου κοιλιάς.
Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που διερευνώνται λόγω υποψιών ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι:
- Ρύπανση του περιβαλλοντικού αέρα
- Ηχορύπανση
- Παθητικό κάπνισμα
- Χημικά συστατικά του πόσιμου νερού
Σε διατριβή που δημοσιεύεται από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, περιγράφεται έρευνα που εξέτασε τη σχέση μεταξύ των περιβαλλοντικών παραγόντων και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τα συμπεράσματα είναι ενδιαφέροντα και μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμα σε πολλά ζητήματα που αφορούν την επίδραση του περιβάλλοντος στην ποιότητα της ζωής μας:
- Η παρατεταμένη έκθεση σε νοσηρούς παράγοντες που μολύνουν τον περιβαλλοντικό μας αέρα, αυξάνει τον κίνδυνο για θανάσιμο έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Η σχέση αυτή είναι ιδιαίτερα ισχυρή όσον αφορά στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και άλλων μηχανοκινήτων οχημάτων
- Η σκληρότητα του πόσιμου νερού, η περιεκτικότητα του σε ασβέστιο ή μαγνήσιο δεν έχουν καμία επίδραση στον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου
- Η ηχορύπανση και ιδιαίτερα αυτή που προκαλείται από αεροσκάφη (ήχοι από αεροσκάφη που υπερβαίνουν τα 55 dBA ή αιχμές ήχων αεροσκαφών πέραν των 72 dBA) σχετίζεται με την ψηλή πίεση
- Το παθητικό κάπνισμα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει ταυτόχρονα στο σπίτι και στο χώρο εργασίας, όπως επίσης και η αθροιστική έκθεση κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα μυοκαρδίου.
Το γεγονός ότι μολυσματικοί παράγοντες που προέρχονται από τις εξατμίσεις αυτοκινήτων μπορούν να εισέρχονται στον οργανισμό μας και να αυξάνουν τον κίνδυνο θανάσιμου εμφράγματος μυοκαρδίου πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα.
Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία. Η βιομηχανοποίηση, η τεχνολογική εξέλιξη και η οικονομική ανάπτυξη συνοδεύονται από καταστροφή του περιβάλλοντος.
Το κόστος που πληρώνει η ανθρωπότητα, σε ζωές και οικονομικούς πόρους, για την αποτυχία αποτελεσματικής προστασίας του περιβάλλοντος, θα συνεχίσει να αυξάνεται δραματικά εάν δεν ληφθούν έγκαιρα διορθωτικά μέτρα.