Οι ασθενείς με καρδιακές παθήσεις κινδυνεύουν περισσότερο από τη γρίπη.
Η γρίπη είναι ένας σημαντικός δολοφόνος των ασθενών που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις.
Μεγάλος αριθμός καρδιοπαθών ασθενών δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο της γρίπης για αυτούς και έτσι δεν λαμβάνουν το προστατευτικό εμβόλιο εναντίον της γρίπης κάθε χρόνο.
Οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων θα σώζονταν εάν γινόταν συστηματικά κάθε χρόνο ο εμβολιασμός των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Παθήσεις όπως ο διαβήτης, το άσθμα, η χρόνια βρογχίτιδα και οι καρδιοπάθειες που ήδη υπάρχουν στους ασθενείς που προσβάλλονται από τον ιό της γρίπης, παρουσιάζουν επιδείνωση. Οι επιπλοκές λόγω της γρίπης στις οποίες περιλαμβάνονται η αφυδάτωση, η πνευμονία, η αναπνευστική ανεπάρκεια, η καρδιακή προσβολή και ο θάνατος είναι συχνότερες στους καρδιοπαθείς ασθενείς.
Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο εξαιτίας της γρίπης καταγράφεται έξαρση στον αριθμό των θανάτων και εισαγωγών σε νοσοκομεία των ασθενών που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις όπως στεφανιαία νόσο της καρδίας και καρδιακή ανεπάρκεια. Οι θάνατοι λόγω γρίπης είναι συχνότεροι σε ασθενείς με καρδιοπάθειες παρά ότι σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα ασθενών με χρόνια πάθηση.
Η γρίπη προκαλεί οξεία και σοβαρή φλεγμονή στον οργανισμό. Έτσι αποσταθεροποιούνται πλάκες αθηρωμάτωσης που υπάρχουν στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδίας γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή. Επίσης η πνευμονία που μπορεί να προκληθεί από τη γρίπη μπορεί να είναι αιτία εμφράγματος μυοκαρδίου και καρδιακής ανεπάρκειας.
Είναι λοιπόν επαρκώς τεκμηριωμένο από τα δεδομένα που υπάρχουν ότι το φθινόπωρο και ο χειμώνας με την περίοδο έξαρσης κρουσμάτων της γρίπης που τους χαρακτηρίζουν, αποτελούν επικίνδυνες εποχές για τους καρδιοπαθείς ασθενείς.
Ευτυχώς δεν είμαστε άοπλοι μπροστά στο σοβαρό κίνδυνο της γρίπης που κάθε χρόνο προβάλλει απειλητικά. Το εμβόλιο της γρίπης αποτελεί ασπίδα των καρδιοπαθών που τους προστατεύει αποτελεσματικά από τη δυνητικά θανατηφόρο αυτή ίωση.
Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής σε καρδιοπαθείς ασθενείς που έλαβαν το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι σημαντικά χαμηλότερος. Καρδιοπαθείς ασθενείς που έλαβαν το εμβόλιο για τη γρίπη, ακόμη και εάν προσβληθούν από τον ιό της γρίπης, η νόσος που θα αναπτύξουν θα είναι πολύ λιγότερο σοβαρή.
Η καλύτερη εποχή του χρόνου για τον εμβολιασμό των καρδιοπαθών ασθενών εναντίον της γρίπης είναι μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. Ωστόσο εάν αυτή η προληπτική ενέργεια δεν έχει γίνει στην καλύτερη για το σκοπό αυτό εποχή, είναι ακόμη χρήσιμο να πραγματοποιείται και αργότερα διότι η γρίπη μπορεί ακόμη να παρουσιάζει έξαρση έως την άνοιξη.
Ο καρδιοπαθής ασθενής πρέπει ο ίδιος να αναφέρει το θέμα του εμβολίου κατά της γρίπης κάθε χρόνο στον καρδιολόγο ή άλλο θεράποντα γιατρό του, εκτός εάν αυτοί το έχουν ήδη πράξει. Συνήθως υπάρχουν αρκετά εμβόλια διαθέσιμα αλλά καλύτερο είναι ο εμβολιασμός να προγραμματίζεται έγκαιρα για την αποφυγή πιθανών καταστάσεων έλλειψης του εμβολίου που παρατηρήθηκαν κάποτε.
Ο γιατρός του καρδιοπαθούς θα αποφασίσει εάν υπάρχει κάποια αντένδειξη για χορήγηση του εμβολίου. Η αλλεργία στα αυγά, το ιστορικό προηγούμενης σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο της γρίπης, η κατάσταση του ασθενούς όταν πρόκειται να εμβολιασθεί και άλλες παράμετροι σε σχέση με την κατάσταση του, πρέπει να συνυπολογιστούν από το γιατρό προτού δοθεί η συνταγή για το εμβόλιο.
Το εμβόλιο για τη γρίπη είναι γενικά ασφαλές για τους καρδιοπαθείς ασθενείς. Ωστόσο επιβάλλεται κάθε φορά πριν από τον εμβολιασμό να ζητείται η συμβουλή του γιατρού που γνωρίζει καλά την κατάσταση και το ιστορικό του ασθενούς.
Υπάρχει το ενέσιμο εμβόλιο το οποίο χορηγείται συνήθως με ένεση στο βραχίονα. Οι επιπλοκές είναι ήπιες, υποχωρούν γρήγορα (1-2 μέρες) και περιλαμβάνουν ελαφρύ πόνο στο σημείο της ένεσης, χαμηλό πυρετό και κάποτε μυϊκούς πόνους.
Υπάρχει επίσης το εμβόλιο με ζωντανό αλλά εξασθενημένο ιό της γρίπης το οποίο χορηγείται με σπρέι από τη μύτη. Το εμβόλιο αυτό δεν συστήνεται στους καρδιοπαθείς ασθενείς διότι πιθανόν να προκαλέσει κλινική εικόνα γρίπης γεγονός που εγκυμονεί για αυτούς κινδύνους.
Κάθε χρόνο οι γιατροί και οι αρμόδιοι εθνικοί και διεθνείς οργανισμοί για τη δημόσια υγεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη γρίπη και τονίζουν τη σημασία που έχει ο ετήσιος εμβολιασμός κατά του ιού της γρίπης για την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Για τους ασθενείς με καρδιακές παθήσεις οι κίνδυνοι λόγω γρίπης είναι μεγάλοι. Το εμβόλιο κατά της γρίπης που πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο σε καρδιοπαθείς ασθενείς θα μπορούσε να προλαμβάνει κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό θανάτων, εισαγωγών σε νοσοκομεία και ανθρώπινων συμφορών.