Σκεφτήκατε ποτέ, ότι τα χρωμοσώματα σας θα μπορούσαν να δείχνουν τη βιολογική σας ηλικία και ταυτόχρονα να πληροφορούν κατά πόσο κινδυνεύετε από στεφανιαία νόσο της καρδίας;
Λοιπόν μάθετε ότι η μελέτη των χρωμοσωμάτων σας, μπορεί να δείξει ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της χρονολογικής σας ηλικίας που βασίζεται στην ημερομηνία γέννησης και της βιολογικής σας ηλικίας.
Η ίδια μελέτη που μετρά το μήκος του DNA που επικαλύπτει τα τελικά τμήματα, τα άκρα των χρωμοσωμάτων, φαίνεται ότι θα μπορεί να σας προειδοποιεί για το πόσο κινδυνεύετε από έμφραγμα του μυοκαρδίου λόγω στένωσης των στεφανιαίων αρτηριών της καρδίας.
Το μυστικό αυτής της υπόθεσης, βρίσκεται στα τελομερή. Τα τελομερή είναι επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες DNA που επικαλύπτουν τις άκρες των χρωμοσωμάτων. Έρευνες κατά τα τελευταία χρόνια, έδειξαν τον πολύ σημαντικό ρόλο των τελομερών.
Τα τελομερή λειτουργούν ως ένα εσωτερικό βιολογικό ρολόι. Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται στη διαδικασία του πολλαπλασιασμού, τα τελομερή μικραίνουν. Όσο πιο μικρά είναι τα τελομερή, τόσο γερασμένα είναι τα κύτταρα.
Οι άνδρες με μικρά τελομερή μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδίας. Η πάθηση αυτή, προκαλεί αθηρωμάτωση των στεφανιαίων αρτηριών της καρδίας. Η στένωση λόγω αθηρωμάτωσης των αρτηριών αυτών, προκαλεί τη στηθάγχη. Εάν η στένωση είναι σοβαρή και επέλθει απόφραξη, τότε δημιουργείται έμφραγμα μυοκαρδίου με σοβαρότατες συνέπειες.
Ένα ερώτημα που απασχολεί τους ερευνητές, είναι κατά πόσο τα μικρά τελομερή είναι συνέπεια ή αιτία της καρδιακής πάθησης.
Για να ρίξουν φως στο ζήτημα αυτό, γιατροί από το πανεπιστήμιο του Leicester του Ηνωμένου Βασιλείου, στα πλαίσια μιας μεγάλης έρευνας για την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου στη Σκωτία, εξέτασαν τα τελομερή σε άνδρες ηλικίας από 45 έως 64 ετών. Οι γιατροί μέτρησαν το μήκος των τελομερών των λευκών αιμοσφαιρίων του αίματος των ανδρών αυτών.
Οι 484 άνδρες που παρουσίασαν στεφανιαία νόσο της καρδίας είχαν μικρότερα τελομερή από τους 1.058 άνδρες που δεν είχαν καμία πάθηση. Στην εν λόγω έρευνα μερικοί εθελοντές, λάμβαναν στατίνες που είναι φάρμακα για τη μείωση χοληστερόλης στο αίμα ενώ άλλοι έπαιρναν εικονικό φάρμακο.
Στην ομάδα των ασθενών που λάμβαναν εικονικό φάρμακο, ο κίνδυνος καρδιακής πάθησης ήταν σχεδόν διπλάσιος στους άνδρες με μικρά τελομερή σε σύγκριση με αυτούς που είχαν μακρύτερα τελομερή στα χρωμοσώματα τους.
Στην ομάδα των ασθενών που λάμβαναν στατίνες, οι άνδρες με μικρά τελομερή είχαν σημαντική μείωση κινδύνου για καρδιακή πάθηση.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι το μήκος του τελομερούς παίζει πρωτογενή ρόλο στην αύξηση του κινδύνου για καρδιακή πάθηση.
Δηλαδή με απλά λόγια είναι δυνατό να έχουμε δύο άνδρες με την ίδια ημερομηνία γέννησης, αλλά να έχουν τελομερή διαφορετικού μήκους. Ο άνδρας με μικρό τελομερές, είναι βιολογικά πιο γερασμένος έστω και εάν η χρονολογική ηλικία είναι η ίδια με τον άνδρα με μεγαλύτερου μήκους τελομερές.
Επίσης ο άνδρας με το μικρό τελομερές διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστεί καρδιακή πάθηση, κυρίως στεφανιαία νόσο με κίνδυνο εμφράγματος σε σύγκριση με τον άνδρα που έχει μεγαλύτερου μήκους τελομερές.
Η βιολογική γήρανση και ο κίνδυνος καρδιακής πάθησης, έχουν λοιπόν άμεση σχέση με το μήκος των τελομερών των χρωμοσωμάτων.
Φαίνεται ότι όταν τα τελομερή των χρωμοσωμάτων σμικρύνονται, όχι μόνο γινόμαστε πιο γερασμένοι από βιολογικής άποψης αλλά ταυτόχρονα δημιουργείται φλεγμονή που συνοδεύεται από μειωμένη ικανότητα αυτοδιόρθωσης των βλαβών που υφίστανται τα κύτταρα γεγονός που μας προκαλεί ασθένειες και μικραίνει τη διάρκεια ζωής μας.