Η χρόνια ουλίτιδα συμβάλλει στη στένωση και απόφραξη των αρτηριών.
Με τον τρόπο αυτό, η ουλίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια, που είναι αντίστοιχα, η πρώτη και τρίτη συχνότερη αιτία θανάτων.
Η κατάσταση του στόματος έχει σημαντικές επιδράσεις στη συνολική μας υγεία. Η σχέση μεταξύ περιοδοντικής νόσου δηλαδή της ουλίτιδας και των καρδιαγγειακών παθήσεων, έχει διαφανεί εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με υψηλούς αριθμούς βακτηριδίων στα ούλη, έχουν περισσότερο κίνδυνο για αρτηριοσκλήρυνση. Η αθηρωμάτωση στους ασθενείς αυτούς προκαλείται από τη χρόνια φλεγμονή που δημιουργείται λόγω της χρόνιας ουλίτιδας.
Η χρόνια φλεγμονή λόγω βακτηριδίων διεγείρει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτό παράγει χημικές ενώσεις οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη της πλούσιας σε χοληστερόλη, αθηρωματικής πλάκας.
Η αθηρωματική πλάκα στα τοιχώματα των αρτηριών, είναι η αιτία στένωσης και απόφραξης που προκαλεί το έμφραγμα στο μυοκάρδιο και τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι εκτός από τις χρόνιες ουλίτιδες, υπάρχουν και άλλες χρόνιες μολύνσεις στο σώμα που είναι σε θέση να προκαλούν ανάλογη φλεγμονή και να είναι έτσι αιτία γένεσης και ανάπτυξης της αθηρωμάτωσης.
Οι άνθρωποι με ή χωρίς πρόβλημα υγείας που θέλουν να μειώνουν το κίνδυνο τους να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι απαραίτητο να φροντίζουν να έχουν το στόμα και τα δόντια τους σε μια όσο το δυνατό, καλύτερη κατάσταση.
Δηλαδή με λίγα λόγια με τον ίδιο τρόπο, που πρέπει να μεριμνάμε για τη σωματική μας άσκηση, την υγιεινή διατροφή, τα φάρμακα που παίρνουμε γιατί μας συμβούλευσε ο γιατρός μας, έτσι πρέπει να φροντίζουμε για την καλή κατάσταση του στόματος μας.
Όλο και περισσότερα ερευνητικά στοιχεία, δείχνουν ότι το βούρτσισμα, το καθάρισμα με τη βοήθεια του οδοντικού νήματος και η παρακολούθηση από τον οδοντίατρο, είναι βασικές προϋποθέσεις για καλή κατάσταση της καρδίας και των αρτηριών μας.
Το γεγονός ότι η διάρκεια ζωής των ανθρώπων αυξάνεται, σημαίνει ότι ο κίνδυνος χρόνιας ουλίτιδας και κατά συνέπεια καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι μεγαλύτερος.
Υπάρχουν μια σειρά από μέτρα που μπορούμε να λαμβάνουμε για να προστατεύουμε την υγεία του στόματος και τα δόντια μας:
- Η εξέταση από τον οδοντίατρο: Ο οδοντίατρος κάνοντας μια καλή στοματική και οδοντική εξέταση μπορεί να εντοπίσει μια χρόνια ουλίτιδα και να κάνει την κατάλληλη θεραπεία ή ακόμη να συστήσει τα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της χρόνιας μόλυνσης των ούλων και της οδοντικής πλάκας
- Τακτικό βούρτσισμα και καθάρισμα με οδοντικό νήμα των δοντιών: Όσο πιο συχνά είναι τα δόντια απαλλαγμένα από φαγητό, τόσο το καλύτερο. Τα καθαρά δόντια δεν δίνουν υπόστρωμα στο οποίο να μπορούν τα βακτηρίδια να αναπτύσσονται
- Προσοχή στα ενδιάμεσα: Αυτά που τρώμε στα ενδιάμεσα των γευμάτων, δηλαδή τα σνακ και τα άλλα, προσφέρουν νέα εφόδια για να πολλαπλασιαστούν τα βακτηρίδια των δοντιών και των ούλων. Εάν είναι απαραίτητο να τρώτε κάτι, τότε είναι προτιμότερο καταναλώνετε φρούτα ή λαχανικά, να αποφεύγετε φαγώσιμα ή γλυκά που κολλούν στα δόντια και να πλένετε το στόμα σας μετά.
Συνοπτικά βλέπουμε ότι η φροντίδα και καλή υγιεινή του στόματος και των δοντιών, προσφέρουν πολλά στην καρδία, στον εγκέφαλο και συμβάλλουν για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.