Οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην κατάσταση της καρδίας.
Σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, η αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων που προκαλούν ανωμαλίες κατά τον ύπνο και ροχαλητό, όπως το σύνδρομο της άπνοιας του ύπνου, βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η αρτηριακή πίεση και ο ρυθμός της καρδίας χαμηλώνουν, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στην καρδία να χαλαρώσει.
Όταν ο ύπνος διακόπτεται ή είναι κακής ποιότητας για διάφορους οργανικούς λόγους, τότε η καρδία δεν μπορεί να επωφεληθεί της ξεκούρασης που κανονικά της προσφέρει ο ύπνος.
Το σύνδρομο της άπνοιας του ύπνου είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα, παρατεταμένα επεισόδια διακοπής της αναπνοής που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Τα συχνότερα σημεία της ασθένειας είναι το έντονο ροχαλητό, δυσκολίες και έντονη προσπάθεια για αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, παροδική διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου που ακολουθείται από ρουθούνισμα όταν ξαναρχίζει η αναπνοή.
Τα επεισόδια διακοπής της αναπνοής διαρκούν συνήθως 10 δευτερόλεπτα. Οι διακοπές αυτές είναι πολλές και η συχνότητά τους μπορεί να είναι και μέχρι 20 έως 30 ανά ώρα. Τα συμπτώματα της άπνοιας του ύπνου γίνονται συνήθως αντιληπτά από τα άτομα που ζουν μαζί με το άτομο που υποφέρει. Το άτομο που υποφέρει δεν θυμάται τα επεισόδια της άπνοιας που τον ταλαιπωρούν τη νύχτα.
Ο ασθενής είναι εξαιρετικά νυσταγμένος κατά τη διάρκεια της ημέρας και έχει τάση να αποκοιμάται κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων για τις οποίες απαιτείται προσοχή και συγκέντρωση όπως για παράδειγμα το οδήγημα, η εργασία και η συνομιλία.
Το σύνδρομο της άπνοιας του ύπνου οφείλεται στις περισσότερες περιπτώσεις στην αποφρακτική άπνοια. Στις περιπτώσεις αυτές η χαλάρωση των μυών του λάρυγγα, του μαλακού ουρανίσκου και της γλώσσας κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλούν μερική ή ολική απόφραξη των οδών διέλευσης του αέρα από το άνω αναπνευστικό σύστημα. Η αποφρακτική άπνοια είναι η συχνότερη και σοβαρότερη μορφή της νόσου.
Ορισμένοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, η συχνότητα αυτών που υποφέρουν από σύνδρομο της άπνοιας του ύπνου, μπορεί να ανέρχεται και μέχρι το 37%.
Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, Καναδοί γιατροί εξέτασαν το ρόλο που παίζει στην κατάσταση της καρδίας η αντιμετώπιση του συνδρόμου της άπνοιας του ύπνου.
Σε 12 ασθενείς που έπασχαν από καρδιακή ανεπάρκεια και άπνοια του ύπνου χορήγησαν μόνο την κλασσική θεραπεία για το καρδιακό τους πρόβλημα. Σε ακόμη 12 με την ίδια διπλή παθολογική κατάσταση, χορήγησαν όχι μόνο την θεραπεία για το καρδιακό πρόβλημα αλλά παράλληλα και ειδική θεραπεία για το σύνδρομο της άπνοιας του ύπνου.
Η ειδική θεραπεία για το σύνδρομο της άπνοιας του ύπνου είναι γνωστή με το ακρώνυμο CPAP (continuous positive airway pressure). Εφαρμόζεται μια ειδική μάσκα στη μύτη ή στο στόμα και στη μύτη μαζί. Η μάσκα αυτή επιτρέπει τη χορήγηση αέρα με θετική συνεχή πίεση με αποτέλεσμα να μένουν ανοικτές οι δίοδοι του αέρα στο άνω αναπνευστικό σύστημα.
Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι οι ασθενείς που ελάμβαναν θεραπεία και για τις δύο παθήσεις είχαν σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση της κατάστασης της καρδιακής τους λειτουργίας. Επίσης υπήρχε καλύτερος έλεγχος και βελτίωση της αρτηριακής τους πίεσης.
Το συμπέρασμα που προκύπτει από την καλά σχεδιασμένη αυτή κλινική έρευνα είναι ότι μεταξύ των καρδιοπαθών, εκείνοι οι οποίοι παρουσιάζουν ροχαλητό και σύνδρομο της άπνοιας του ύπνου θα πρέπει να αναγνωρίζονται. Θα πρέπει να τυγχάνουν θεραπείας και για το σύνδρομο της άπνοιας του ύπνου διότι με τον τρόπο αυτό βελτιώνονται σημαντικά η κατάσταση της καρδίας και του γενικά του καρδιαγγειακού συστήματος.
Επιπρόσθετα είναι αναγκαίο να ερευνηθούν οι επιπτώσεις του συνδρόμου της άπνοιας του ύπνου πάνω στην καρδία. Ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν καρδιακά προβλήματα θα πρέπει να εξετασθεί τι προκαλεί μακροπρόθεσμα πάνω στην καρδία το σύνδρομο αυτό.
Πράγματι το χρόνιο στρες και η καταπόνηση της καρδίας που προκαλούνται από την αποφρακτική άπνοια του ύπνου και άλλες αιτίες του συνδρόμου της άπνοιας, πιθανόν να έχουν αρνητικές συνέπειες πάνω στην καρδιακή λειτουργία.
Εάν αυτό επαληθευτεί τότε η πρόληψη των καρδιοπαθειών θα επιβάλλει στους ασθενείς που πάσχουν με σύνδρομο άπνοιας του ύπνου, την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος τους. Διότι αυτό θα είναι ευεργετικό όχι μόνο για τον ύπνο τους αλλά πιθανόν και για την καρδία τους.