Ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάζουν την εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου της καρδίας.
Η στεφανιαία νόσος της καρδίας λόγω της στένωσης των αρτηριών που τροφοδοτούν το μυοκάρδιο με αίμα με αίμα είναι η αιτία της στηθάγχης και του εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Δεδομένα που προέκυψαν από επιδημιολογικές έρευνες, δείχνουν ότι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες που έχουν σχέση με τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής, επηρεάζουν τους μηχανισμούς γένεσης και εξέλιξης της στεφανιαίας νόσου της καρδίας.
Στους παράγοντες αυτούς περιλαμβάνονται:
1. Η κατάθλιψη
2. Η κοινωνική απομόνωση
3. Το χαμηλό κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο
4. Το χρόνιο στρες όπως αυτό που υπάρχει στην επαγγελματική ζωή, στον έγγαμο βίο και σε αυτούς που φροντίζουν για άλλους ασθενείς στην οικογένεια.
Μεταξύ των ασθενών που πάσχουν από καρδιοπάθειες, η συχνότητα των παραγόντων κινδύνου που έχουν σχέση με τη συμπεριφορά, την ψυχική και κοινωνική κατάσταση, είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες φαίνεται να έχουν την ίδια σημασία ως παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες όπως άλλοι γνωστοί οργανικοί παράγοντες όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η ψηλή πίεση και ο διαβήτης.
Γιατροί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας, εξέτασαν τα δεδομένα στον τομέα της επιδημιολογίας, των παθοφυσιολογικών μηχανισμών και της αντιμετώπισης των ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων που επηρεάζουν την καρδία.
Υποστηρίζουν ότι ο αντίκτυπος των παραγόντων αυτών στις καρδιακές παθήσεις είναι τόσο σημαντικός που επιβάλλεται η ανάπτυξη ενός νέου τομέα στην καρδιολογία που ονομάστηκε συμπεριφορική καρδιολογία.
Πράγματι σήμερα, οι καρδιολόγοι και άλλοι γιατροί, όταν εξετάζουν ή συμβουλεύουν τους ασθενείς τους για την καρδία, σπάνια επικεντρώνονται στους ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες που δυνατόν να εμπλέκονται στη γένεση και εξέλιξη καρδιοπαθειών.
Οι γιατροί σήμερα δίνουν σημασία στη χοληστερόλη, στην πίεση, στο ζάχαρο, στα τριγλυκερίδια, στο κάπνισμα, στη σωματική άσκηση. Όμως επιβάλλεται στον ίδιο βαθμό να εξετάζονται και να προτείνονται θεραπευτικά μέτρα για την κατάθλιψη, την κοινωνική απομόνωση, το στρες και τα άλλα κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν τον ψυχικό κόσμο του ασθενούς.
Στη συμπεριφορική καρδιολογία, ο γιατρός ενδιαφέρεται να αναγνωρίζει τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην καρδιοπάθεια του ασθενούς. Η αναγνώριση επιτρέπει την αντιμετώπιση με τεχνικές χαλάρωσης και διαχείρισης του στρες. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις ψυχικής καταπόνησης και ασθένειας, μπορεί να χρειάζεται η βοήθεια ψυχίατρου.
Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της ψυχικής κατάστασης και της σωματικής υγείας.
Είναι σημαντικό για τη βελτίωση της περίθαλψης που προσφέρεται στους καρδιοπαθείς, να αναπτυχθούν καλύτερες υπηρεσίες που θα είναι σε θέση να προσφέρουν τη συμπεριφορική υποστήριξη και άλλη ψυχική φροντίδα όταν αυτό χρειάζεται.