Print

Η κατανάλωση ξηρών καρπών και η καρδία

Pin It
Ξηροί καρποί και φρούτα

Οι ξηροί καρποί μειώνουν τον κίνδυνο ξαφνικού καρδιακού θανάτου.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 21.454 άνδρες γιατρούς για μια χρονική διάρκεια 17 ετών, η κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο θανάτου λόγω στεφανιαίας νόσου της καρδίας.

Οι ξηροί καρποί που αναφέρονται στη μελέτη περιλαμβάνουν τα καρύδια, τα φιστίκια, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα και τα κάστανα.

Οι γιατροί που έλαβαν μέρος στη μελέτη και που κατανάλωναν περισσότερο από 2 φορές την εβδομάδας ξηρούς καρπούς παρουσίασαν σημαντικά λιγότερα περιστατικά ξαφνικών καρδιακών θανάτων σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν σπάνια ή καθόλου ξηρούς καρπούς.

Το γεγονός αυτό φάνηκε ότι ήταν ανεξάρτητο από άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν την καρδία και ανεξάρτητα από άλλες διατροφικές συνήθειες.

Οι ξαφνικοί καρδιακοί θάνατοι συμβαίνουν χωρίς προειδοποιητικά σημεία. Μπορεί να οφείλονται σε σοβαρής μορφής στεφανιαία νόσο ή σε σοβαρά προβλήματα του ρυθμού της καρδίας που προκύπτουν κατά το έμφραγμα.

Στη στεφανιαία νόσο μια απότομη και σημαντική απόφραξη των στεφανιαίων αγγείων της καρδίας, δηλαδή των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα την καρδία, μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφική και  μοιραία νέκρωση του καρδιακού ιστού με αποτέλεσμα τον άμεσο θάνατο του ασθενούς. Πολύ συχνά τα επεισόδια αυτά συνοδεύονται με σοβαρές ανωμαλίες του ρυθμού της καρδίας που συντείνουν στο θάνατο.

Οι ξηροί καρποί είχαν ήδη συσχετισθεί σε παλαιότερες μελέτες με μείωση της θνησιμότητας λόγω στεφανιαίας νόσου. Παράλληλα είχε βρεθεί ότι περιέχουν ουσίες που έχουν αντι-αρρυθμική δράση.

Με βάση τα δεδομένα αυτά οι ερευνητές από τη Βοστόνη που διεξήγαγαν τη μεγάλη και μακροχρόνια έρευνα που σας παρουσιάζουμε,  πιστεύουν ότι η μείωση των ξαφνικών θανάτων που παρατηρείται σε αυτούς που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς φαίνεται να οφείλεται στις αντι-αρρυθμικές τους ιδιότητες.

Στην ουσία η κατανάλωση ξηρών καρπών φάνηκε να δίνει προστασία εναντίον των αρρυθμιών που προκύπτουν σε ξαφνικά σοβαρά καρδιακά εμφράγματα που συμβαίνουν λόγω απόφραξης των στεφανιαίων αγγείων.

Σε αντίθεση οι ξηροί καρποί δεν βρέθηκε ότι μείωναν τους μη ξαφνικούς θανάτους λόγω στεφανιαίας νόσου της καρδίας. Το γεγονός αυτό υποστηρίζει την άποψη ότι οι ευεργετικές δράσεις των ξηρών καρπών οφείλονται στην αντιαρρυθμική τους ιδιότητα.

Κατά τη γνώμη μας η έρευνα αυτή είναι ενδιαφέρουσα από την άποψη ότι ένα πολύ δημοφιλές έδεσμα όπως οι ξηροί καρποί αποδεικνύονται σημαντικά ωφέλιμοι για την καρδία.

Ωστόσο οι ακριβείς μηχανισμοί δράσης τους δεν διευκρινίζονται. Επίσης δεν καθορίζονται επαρκώς οι ποσότητες εβδομαδιαίας κατανάλωσης που προσφέρουν προστασία.

Παράλληλα υπάρχουν πολλών ειδών ξηρών καρπών στο εμπόριο. Πωλούνται μετά από διάφορες μορφές επεξεργασίας. Ιδιαίτερα έχουν  σημαντικές διαφορές όσον αφορά το περιεχόμενο τους σε άλας.

Το άλας, όπως είναι γνωστό ψηλώνει την αρτηριακή πίεση και έχει αρνητική επίδραση στην καρδία. Ίσως οι ξηροί καρποί στη φυσική τους μορφή ή ακόμη αυτοί με λιγότερο περιεχόμενο σε άλας να είναι περισσότερο ωφέλιμοι.

Παρά τους περιορισμούς αυτούς που βλέπουμε στην εν λόγω έρευνα, εντούτοις επισημαίνουμε και τονίζουμε την αξιόλογη ευεργετική δράση όσον αφορά τη μείωση των ξαφνικών καρδιακών θανάτων και των επικίνδυνων αρρυθμιών που φαίνεται ότι μπορούν να προσφέρουν οι ξηροί καρποί.

Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν περισσότερες έρευνες για να διερευνηθούν καλύτερα οι θετικές επιδράσεις πάνω στην καρδία, των ουσιών που περιέχουν οι ξηροί καρποί

 

S8-SampleBelowArticle