Η ψηλή πίεση αποκαλείται συχνά ο σιωπηλός δολοφόνος διότι μπορείτε να πάσχετε από αυτή, ο οργανισμός σας να υποφέρει και να υφίσταται βλάβες χωρίς να το γνωρίζετε.
Πράγματι η ψηλή πίεση που είναι μια από τις συχνότερες παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, προκαλεί συμπτώματα πολύ σπάνια.
Σύμφωνα με στατιστικές από τις ανεπτυγμένες χώρες, τουλάχιστον 25% του πληθυσμού πάσχει από ψηλή πίεση.
Με την αύξηση της ηλικίας η πάθηση επηρεάζει περισσότερους. Σε άτομα άνω των 60 ετών το ποσοστό αυτών που πάσχουν από υπέρταση, ανέρχεται στο 55%. Σε αυτούς που είναι άνω των 70 ετών, το ποσοστό φθάνει μέχρι το 66%.
Γιατί όμως η ψηλή πίεση είναι επικίνδυνη για την καρδία;
Η πίεση είναι η δύναμη η οποία υπάρχει μέσα στον αυλό των αγγείων για να τα διατηρεί ανοικτά και να επιτρέπει την ελεύθερη ροή του αίματος.
Όσο πιο ψηλή είναι η πίεση τόσο μεγαλύτερη δύναμη θα πρέπει να εξασκήσει η καρδία για να σπρώξει το αίμα μέσα στις αρτηρίες και να τροφοδοτήσει το κυκλοφορικό σύστημα.
Όσο πιο σκληρά υποχρεώνεται η καρδία να δουλέψει για να υπερνικήσει την αρτηριακή πίεση και να καταφέρει να στείλει το αίμα μέσα στο κυκλοφορικό σύστημα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να πάθει παθολογική υπερτροφία.
Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διαρκεί η κατάσταση αυτή, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος η καρδία να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στο βαρύ φορτίο που της επιβάλλεται.
Για παράδειγμα σκεφτείτε ότι η καρδία είναι ένας αθλητής που πρέπει να σηκώνει συνέχεια ένα βάρος. Στην αρχή μπορεί να προσαρμοστεί και οι μυς του θα αυξηθούν σε μέγεθος. Το βάρος στην περίπτωση της καρδίας είναι η αρτηριακή πίεση.
Όσο πιο ψηλή είναι η πίεση, δηλαδή το βάρος, και όσο περισσότερο διαρκεί η επιβάρυνση αυτή, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος σε κάποια στιγμή η καρδία να μη μπορεί πλέον να προσαρμοστεί και να αντεπεξέλθει.
Όταν η καρδία δεν μπορεί πλέον να αντέξει την κατάσταση που προκύπτει, τότε δεν μπορεί να στείλει το αίμα στο κυκλοφορικό σύστημα.
Είναι για το λόγο αυτό που τα άτομα με ψηλή πίεση, έχουν 600% μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιακή ανεπάρκεια συμφορητικού τύπου.
Με κάθε συστολή που κάνει η καρδία, στέλλει στο κυκλοφορικό σύστημα, 2 ουγκιές (δηλαδή περίπου 57 γραμμάρια) οξυγονωμένου αίματος. Τα αγγεία του κυκλοφορικού συστήματος έχουν ένα συνολικό μήκος 60.000 μιλίων.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόση δύναμη πρέπει να έχει συνεχώς η καρδία για να τροφοδοτεί ένα τόσο μεγάλου μήκους κυκλοφορικό σύστημα. Οποιαδήποτε αύξηση της πίεσης στο σύστημα τη φορτώνει σημαντικά με επιπλέον αχρείαστο έργο.
Η ψηλή πίεση λοιπόν, αργά αλλά σταθερά, βλάπτει σοβαρά την καρδία και είναι σημαντική αιτία για καρδιακή ανεπάρκεια και παθήσεις των στεφανιαίων αρτηριών που είναι οι αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την ίδια την καρδία.
Επιπρόσθετα η ψηλή πίεση, είναι αιτία για παθήσεις του εγκεφάλου και των νεφρών. Οι αρτηρίες με υπέρταση μπορούν να πάθουν ανεύρυσμα. Το ανεύρυσμα οφείλεται σε εξασθένηση των τοιχωμάτων της αρτηρίας, με τη δημιουργία διαπλάτυνσης και φουσκώματος, με κίνδυνο ρήξης και αιμορραγίας που δυνατόν να απειλεί τη ζωή.
Οι ασθενείς με ψηλή πίεση έχουν 700% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με αυτούς που διατηρούν μια κανονική πίεση. Επιπρόσθετα έχουν 300% ψηλότερο κίνδυνο για να εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο.
Θα κλείσουμε τονίζοντας ότι η πρόληψη, ο έλεγχος και η ορθή αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης δεν γίνεται σήμερα στο βαθμό που θα έπρεπε.
Η κατανόηση των κινδύνων που διατρέχουμε από το σιωπηλό δολοφόνο, θα μπορούσε να μειώσει ουσιαστικά τις επιπλοκές, τις αναπηρίες και τους θανάτους που οφείλονται στην ψηλή πίεση.