Η παροιμία ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε.
Σκεφτείτε απλά ότι ακόμη και ένα κολέγιο του μεγάλου κύρους, παγκοσμίου φήμης, πανεπιστημίου της Οξφόρδης διοργάνωσε ειδικό συνέδριο για να εξερευνηθεί περισσότερο η φυσιολογία του γέλιου.
Τα μυστικά του γέλιου είναι πολλά και ενδιαφέροντα. Οι άνθρωποι χρειάζονται να γελούν και κάτω ακόμη από πολύ αντίξοες συνθήκες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πραγματικότητα είναι τόσο δύσκολη και ανυπόφορη, που υπάρχει μια άμεση ανάγκη αποσυμπίεσης.
Το γέλιο είναι το άλλο άκρο του δακρύσματος. Κάποτε μπορεί να νιώθουμε έτοιμοι να δακρύσουμε, αλλά κάτι συμβαίνει, κάποιος λέει κάτι και παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε διάθεση να γελάσουμε, εντούτοις γελούμε.
Το γέλιο είναι λοιπόν μια ευεργετική, απαραίτητη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας. Φαίνεται ότι όταν λαμβάνει χώρα η λειτουργία αυτή, συμβαίνουν και κάποια άλλα φαινόμενα, βιοχημικού τύπου ίσως, τα οποία ωφελούν τον οργανισμό, ιδιαίτερα ορισμένα όργανα και τον εγκέφαλο.
Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν για το θέμα φάνηκε, ότι το γέλιο και η καλή αίσθηση του χιούμορ βοηθούν την καρδία και την προστατεύουν από νοσήματα.
Γιατροί που ασχολήθηκαν ερευνητικά με το θέμα, συστήνουν ότι μια καθημερινή δόση γέλιου θα έπρεπε να αποτελεί απαραίτητο μέρος της αντιμετώπισης και πρόληψης που συστήνεται για τις καρδιακές παθήσεις.
Μαζί με την τακτική σωματική εξάσκηση, την προσεγμένη διατροφή, την αποφυγή του καπνίσματος και τη μείωση του στρες θα πρέπει να συστήνεται στους ασθενείς, να επιδιώκουν να έχουν μια καλή δόση γέλιου, αρκετές φορές κάθε μέρα.
Αυτό θα μπορούσαν να το επιτύχουν είτε κοιτάζοντας ένα κωμικό βίντεο, είτε με μια καλή παρέα και διήγηση αστείων ή ανεκδότων είτε ακόμη διαβάζοντας ένα βιβλίο.
Σε έρευνες που έγιναν σε ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακά επεισόδια, φάνηκε ότι αυτοί είχαν περισσότερη προδιάθεση στο να θυμώνουν εύκολα παρά στο να γελούν εύκολα. Επίσης τα άτομα αυτά, δεν μπορούσαν εύκολα να χρησιμοποιήσουν το χιούμορ για να ξεπεράσουν μια δύσκολη ή περιπλεγμένη κατάσταση.
Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι τώρα οι επιστήμονες πολύ λίγα γνωρίζουν για τους μηχανισμούς με τους οποίους το γέλιο έχει τις ευεργετικές αυτές επιδράσεις στην καρδία των ατόμων που μπορούν να γελούν και να χρησιμοποιούν το χιούμορ στις δύσκολες στιγμές.
Είναι πλέον αποδεκτό, ότι η ψυχική ένταση που δημιουργεί το στρες, προκαλεί βλάβες στο ενδοθήλιο, που είναι ο εσωτερικός χιτώνας του αυλού των αρτηριών.
Οι βλάβες αυτές με τη φλεγμονή που τις συνοδεύει, επιτρέπουν στα λιπίδια που κυκλοφορούν στο αίμα όπως η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, να τοποθετηθούν και να συσσωρευτούν, δημιουργώντας έτσι τις πλάκες της αθηρωμάτωσης.
Οι πλάκες αυτές στενεύουν τις αρτηρίες και σταδιακά μπορούν να οδηγήσουν στην ισχαιμία και στο έμφραγμα.
Τα άτομα που χαρακτηρίζονται από ψηλό στρες, κατάθλιψη, αγωνία ή ακόμα και από κοινωνική απομόνωση είναι πολύ πιθανό να έχουν περισσότερη τάση να καπνίζουν, να θυμώνουν, να μην εξασκούνται τακτικά και να καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά φαγητά ή υπερβολικό αλκοόλ.
Το γέλιο στα άτομα αυτά, θα μπορούσε να τα ανακουφίζει και να τα απελευθερώνει από τις νοσηρές επιπτώσεις του στρες.
Τα δεδομένα που σας παρουσιάζουμε, δίνουν εν μέρει κάποιες εξηγήσεις για τα θετικά αποτελέσματα του γέλιου. Υπάρχουν όμως ακόμη πολλά ανεξιχνίαστα και σίγουρα είναι πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο να ανακαλυφθούν.
Συμπερασματικά θα θέλαμε να τονίσουμε το γεγονός ότι είναι καλό να μάθουμε να γελούμε πολύ περισσότερο.
Ίσως τελικά να αποδειχτεί ότι το γέλιο είναι ένα από τα καλύτερα φάρμακα. Οι γιατροί προς το παρόν δεν μπορούν να μας γράψουν συνταγή για αυτό.
Όμως εμείς οι ίδιοι, αφού αντιληφθούμε τη μεγάλη σημασία του για την υγεία της καρδίας μας και για τον υπόλοιπο οργανισμό, θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας για να γελούμε αρκετές φορές κάθε μέρα.