Για μακροζωία με υγεία χρησιμοποιείτε σκαλοπάτια αντί ανελκυστήρα.
Εάν στην εργασία σας ή για άλλες δραστηριότητές σας χρησιμοποιείτε τα σκαλιά, για να ανεβαίνετε ή να κατεβαίνετε τους ορόφους αντί του ανελκυστήρα, τότε πρέπει να ξέρετε ότι βελτιώνετε τη σωματική σας κατάσταση, την πίεση και τα λιπίδια (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) του αίματος σας.
Το γεγονός αυτό μπορεί να αυξάνει τη διάρκεια και να βελτιώνει την ποιότητα της ζωής σας, διότι πιθανόν να προφυλάσσει από καρδιακές παθήσεις, μειώνει την πίεση, την περίμετρο κοιλιάς και την κακή χοληστερόλη αίματος.
Τα σημαντικά αυτά συμπεράσματα που προκύπτουν από έρευνα Ελβετών ιατρών δεν πρέπει να τα αφήνουμε να περνούν αναξιοποίητα. Στην ουσία υπάρχει η πιθανότητα, ότι με πολύ απλά καθημερινά μέτρα όπως η χρήση της σκάλας στην εργασία, η ζωή πολλών ανθρώπων να μπορεί να διασωθεί.
Εκτιμάται, ότι λιγότεροι από 50% των Ευρωπαίων και Αμερικανών που είναι υγιείς ακολουθούν τις συστάσεις για να κάνουν κάθε μέρα μέτριας έντασης, αεροβική σωματική άσκηση διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών για 5 μέρες κάθε εβδομάδα.
Η θλιβερή αυτή αποτυχία συμβαίνει παρά το γεγονός ότι είναι ευρέως αποδεκτό και γνωστό, ότι τα επίπεδα σωματικής άσκησης μειώνουν ουσιαστικά τους κινδύνους για καρδιακές και αγγειακές παθήσεις.
Η συστηματική σωματική άσκηση μειώνει μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο της καρδίας (στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια).
Το κλειδί για την επιτυχία των πληθυσμιακών προγραμμάτων πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι η προώθηση και υιοθέτηση σωματικών δραστηριοτήτων που μπορούν εύκολα να ενσωματώνονται στο πρόγραμμα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων.
Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι ενήλικες ξοδεύουν περίπου το 50% των ωρών που είναι ξύπνιοι στην επαγγελματική τους απασχόληση. Έτσι λοιπόν το επαγγελματικό περιβάλλον προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για προώθηση της τακτικής σωματικής άσκησης στους ενήλικες.
Με βάση αυτό το σκεπτικό, γιατροί από το πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία, εξέτασαν σε άτομα με καθιστική ζωή την επίδραση της χρήσης σκάλας αντί ανελκυστήρα στο χώρο εργασίας τους. Οι εθελοντές που συμμετείχαν ήσαν 70 υπάλληλοι του πανεπιστημίου της Γενεύης οι οποίοι είχαν καθιστική ζωή.
Για τους σκοπούς της έρευνας ορίστηκε ότι είχαν καθιστική ζωή οι υπάλληλοι που έκαναν λιγότερες από 2 ώρες σωματική άσκηση ή άθληση κάθε εβδομάδα και χρησιμοποιούσαν λιγότερα από 10 σκέλη σκάλας ημερησίως.
Από τους εθελοντές ζητήθηκε για διάρκεια 12 εβδομάδων να χρησιμοποιούν στην εργασία τους αποκλειστικά τις σκάλες και όχι τους ανελκυστήρες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν:
- Στους 69 από τους 70 εθελοντές που συμπλήρωσαν την έρευνα, ο μέσος όρος αριθμού των ορόφων που ανέβαιναν και κατέβαιναν κάθε μέρα ανήλθε από 5 σε 23. Δηλαδή πράγματι οι εθελοντές χρησιμοποίησαν με σημαντική διαφορά πολύ περισσότερο τις σκάλες κατά τις 12 εβδομάδες της έρευνας
- Στις τέλος της περιόδου των 12 εβδομάδων, η μέτρηση της αεροβικής τους δυνατότητας (VO2 max) είχε στατιστικώς σημαντική αύξηση κατά 8,6%. Ο μέσος όρος της αύξησης της αεροβικής τους δυνατότητας αντιστοιχούσε σύμφωνα με τους ερευνητές σε 15% μείωση της θνησιμότητας λόγω όλων των αιτιών
- Στους εθελοντές καταγράφηκε επιπρόσθετα μείωση της περιμέτρου της κοιλιάς τους κατά 1,8%, μείωση του σωματικού τους βάρους κατά 1,7%, μείωση της διαστολικής τους πίεσης κατά 2,3% και μείωση της κακής χοληστερόλης LDL στο αίμα τους κατά 3,9%
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η χρήση σκάλας στο χώρο εργασίας για μετάβαση από ένα όροφο στον άλλο, πιθανόν να αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο που εάν υιοθετηθεί μαζικά από τους εργαζόμενους μπορεί να τους προσφέρει πολλά στον τομέα της πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ωστόσο επισημαίνουν ότι η έρευνα τους είναι μικρή και απαιτούνται μεγαλύτερες, τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες έρευνες για να τεκμηριωθούν τελεσίδικα οι ευεργετικές για την υγεία επιδράσεις της χρήσης της σκάλας αντί του ανελκυστήρα.
Αναμένοντας και εφόσον η γενική κατάσταση της υγείας μας το επιτρέπει, πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερο να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί της συνήθειας να κατευθυνόμαστε μηχανικά και ασυναίσθητα προς τον ανελκυστήρα για τη μετάβαση σε άλλους ορόφους στο χώρο εργασίας.