Η προπόνηση δύναμης αυξάνει ουσιαστικά τη μυϊκή δύναμη, μειώνει το λίπος του σώματος και βελτιώνει τη χοληστερόλη αίματος.
Η χορήγηση συμπληρωμάτων πρωτεϊνών ζωικής ή φυτικής προέλευσης ταυτόχρονα με τη προπόνηση δύναμης, δεν προσφέρει οποιοδήποτε επιπρόσθετο ωφέλημα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο τους για να παρουσιάσουν καρδιακή ή αγγειακή πάθηση (καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο), μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση τους και να απομακρύνουν τη εν λόγω απειλή με αλλαγές στη διατροφή τους και με σωματική άσκηση προτού να καταφύγουν σε θεραπεία με φάρμακα.
Η προπόνηση δύναμης ή αντίστασης βασίζεται στον αναερόβιο μεταβολισμό, αυξάνει τη δύναμη των μυών, την οστική πυκνότητα και ενδυναμώνει το σκελετό. Το τυπικό άθλημα προπόνησης δύναμης είναι η άρση βαρών. Οι μυς χρειάζεται να καταβάλουν πολύ γρήγορα και απότομα μια μεγάλη προσπάθεια για να επιτελέσουν ένα συγκεκριμένο έργο. Άλλα αθλήματα που προσφέρουν ανάλογα ωφελήματα είναι το σπριντ, το σκουός και το σκι σε κατηφόρα βουνού.
Σε αντίθεση η αερόβια άσκηση ενδυναμώνει την αντοχή, βοηθά τους πνεύμονες, την καρδία και αυξάνει τις δυνατότητες του καρδιαγγειακού συστήματος. Το τρέξιμο, το γρήγορο περπάτημα, το τζόγκινγκ είναι τυπικά αθλήματα αερόβιας άσκησης.
Η προπόνηση δύναμης σε συνδυασμό με συμπληρώματα πρωτεϊνών για την πρόληψη του καρδιαγγειακού κινδύνου δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Γιατροί και άλλοι ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης και του Μπούφαλο, εξέτασαν σε 28 άνδρες τα αποτελέσματα της προπόνησης δύναμης ή αντίστασης με ταυτόχρονη χορήγηση συμπληρωμάτων πρωτεϊνών.
Ο στόχος ήταν να τεκμηριωθούν οι επιδράσεις της προπόνησης δύναμης 12 εβδομάδων με ταυτόχρονη χορήγηση συμπληρωμάτων πρωτεϊνών ζωικής και φυτικής προέλευσης στη μυϊκή δύναμη, στη σύνθεση του σώματος σε λίπος και στη χοληστερόλη αίματος.
Οι συμμετέχοντες ήσαν υπέρβαροι, με δείκτη μάζας σώματος από 25 έως 30. Όλοι είχαν ψηλή χοληστερόλη αίματος με τιμές άνω των 200 mg/dl.
Με τυχαιοποιημένο τρόπο, οι άνδρες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Η πρώτη ομάδα με 9 άνδρες έκανε την προπόνηση δύναμης με εικονικό σκεύασμα (πλασέμπο). Η δεύτερη ομάδα έκανε την προπόνηση με συμπληρώματα πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης (από σόγια) και η τρίτη λαμβάνοντας συμπληρώματα πρωτεϊνών ζωική προέλευσης (από γάλα).
Μετά από προπόνηση δύναμης 12 εβδομάδων με επίβλεψη γυμναστή, αξιολογήθηκαν όπως και στην αρχή οι δείκτες που έδειχναν τις επιδράσεις της προπόνησης στην κάθε ομάδα. Επισημαίνεται ότι ούτε οι προπονητές ούτε οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν ποιο από τα τρία σκευάσματα (εικονικό, συμπλήρωμα πρωτεϊνών σόγιας, συμπλήρωμα πρωτεϊνών από ορό γάλακτος) έπαιρναν οι αθλούμενοι.
Τα αποτελέσματα έδειξαν:
- Οι άνδρες και από τις τρεις ομάδες είχαν σημαντική αύξηση της μυϊκής τους δύναμης. Η εν λόγω αύξηση ήταν κατά μέσο όρο 47% σε όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες
- Και στις τρεις ομάδες των ανδρών καταγράφηκε σημαντική αύξηση (2,6%) της χωρίς λίπος μάζας μυών
- Το ποσοστό λίπους του σώματος και η σχέση περιμέτρου κοιλιάς με περίμετρο γοφών, παρουσίασαν σημαντική μείωση της τάξης του 8% και 2% αντίστοιχα και στις τρεις ομάδες των ανδρών
- Δεν καταγράφηκε καμία σημαντική διαφορά στις μετρήσεις των δεικτών μεταξύ των τριών ομάδων των ανδρών
- Η συνολική χοληστερόλη αίματος μειώθηκε σημαντικά και στις τρεις ομάδες των ανδρών χωρίς πάλιν αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ τους
Τα συμπεράσματα των Αμερικανών ερευνητών είναι:
- Η συμμετοχή των ανδρών σε ένα πρόγραμμα προπόνησης δύναμης για 12 εβδομάδες αύξησε σημαντικά τη μυϊκή τους δύναμη και βελτίωσε τη σύνθεση του σώματος τους ενώ ταυτόχρονα μείωσε τη χοληστερόλη αίματος σε υπέρβαρους άνδρες που είχαν ψηλή χοληστερόλη
- Η χορήγηση σκευασμάτων πρωτεϊνών, φυτικών ή ζωικών δεν προσέφερε οποιοδήποτε επιπρόσθετο ωφέλημα στην προπόνηση δύναμη.