Print

Χάνουν μέχρι και 15 χρόνια από τη ζωή τους οι μεσήλικες άνδρες, που έχουν παράγοντες κινδύνου για την καρδία

Pin It
Οι μεσήλικες άνδρες που καπνίζουν, που έχουν ψηλή πίεση και χοληστερόλη κινδυνεύουν να χάσουν 10 χρόνια από τη ζωή τους.

Οι μεσήλικες άνδρες που καπνίζουν, με ψηλή πίεση και με αυξημένη χοληστερόλη αίματος κινδυνεύουν να χάσουν από 10 έως 15 χρόνια της ζωής τους σε σύγκριση με άνδρες που δεν έχουν τους εν λόγω παράγοντες κινδύνου για την καρδία.

Εάν λοιπόν είστε μεσήλικας και θέλετε να ελπίζετε σε περισσότερα χρόνια ζωής, αποφεύγετε το κάπνισμα, διατηρείτε μια κανονική πίεση και να έχετε χοληστερόλη αίματος σε φυσιολογικά όρια. Ακόμη και μετά την ηλικία των 50 ετών μπορείτε να κάνετε αλλαγές στον τρόπο της ζωής σας που μπορούν να σας προσφέρουν μακροζωία.

Αποφεύγοντας το κάπνισμα, διατηρώντας κανονική πίεση και χοληστερόλη μπορείτε να κερδίσετε 10 χρόνια ζωής.

Είναι γεγονός ότι οι θάνατοι από τις καρδιακές παθήσεις σε πολλές χώρες παρουσίασαν μια σταθερή μείωση από τη δεκαετία του 70 και μετά. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μια αύξηση της διάρκειας της ζωής των ανθρώπων.

Η σημαντική αυτή πρόοδος με αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης θεωρείται ότι οφείλεται κυρίως στην καταπολέμηση του καπνίσματος, στις αλλαγές της διατροφής και του τρόπου ζωής και σε καλύτερη θεραπεία που χορηγείται σε ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις. Η σχετική επίδραση των διαφόρων παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης; δεν διερευνήθηκε αρκετά από προηγούμενες έρευνες. 

Για το λόγο αυτό γιατροί από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξέτασαν την διάρκεια ζωής που μπορεί να είχε κάποιος άνδρας ανάλογα με τους παράγοντες κίνδυνου για το καρδιαγγειακό σύστημα που παρουσίαζε όταν ήταν μεσήλικας. 

Τα συμπεράσματα τους στηρίχτηκαν σε ευρήματα από περίπου 19.000 άνδρες ηλικίας 40 έως 69 ετών οι οποίοι ήσαν δημόσιοι υπάλληλοι στο Λονδίνο ότανεξετάστηκαν για πρώτη φορά μεταξύ 1967 και 1970 (Whitehall Study).

Οι συμμετέχοντες είχαν αρχικά συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο για το ιατρικό ιστορικό τους, για τις συνήθειες καπνίσματος τους, το βαθμό τους στην ιεραρχία στη δημόσια υπηρεσία και τη συζυγική τους κατάσταση. Η αρχική εξέταση περιελάμβανε τη μέτρηση του ύψους και βάρους σώματος, την αρτηριακή πίεση, την πνευμονική λειτουργία, τη χοληστερόλη και γλυκόζη αίματος.

Οι ερευνητές βρήκαν τα στοιχεία από 18.863 άνδρες και επανεξέτασαν τους 7.044 άνδρες που ζούσαν ακόμη το 1997, δηλαδή 28 χρόνια μετά από την πρώτη εξέταση.

Η ανάλυση των στοιχείων που συλλέχθηκαν κατά την έναρξη της έρευνας έδειξε:

  • 42% των ανδρών ήσαν καπνιστές κατά τη συμπερίληψη τους στην έρευνα
  • 39% είχαν ψηλή πίεση
  • 51% είχαν ψηλή χοληστερόλη

Στην επανεξέταση που έγινε 28 χρόνια μετά τα δύο τρίτα είχαν εγκαταλείψει το κάπνισμα και τα επίπεδα ψηλής πίεσης και χοληστερόλης ήσαν πιο χαμηλά κατά δύο τρίτα.

Διαπιστώθηκε ότι η ύπαρξη τριών παραγόντων κίνδυνου για την καρδία σε μία καταγραφή σε μεσήλικες άνδρες προανάγγελλε 3 φορές ψηλότερο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων και δύο φορές ψηλότερο κίνδυνο θανάτου από μη καρδιαγγειακές αιτίες σε σύγκριση με άνδρες που δεν είχαν παράγοντες κινδύνου για την καρδία.

Σε σύγκριση με άνδρες χωρίς κανένα παράγοντα κινδύνου για την καρδία, η παρουσία και των τριών παραγόντων κινδύνου (κάπνισμα, ψηλή πίεση, ψηλή χοληστερόλη) κατά την εισαγωγή στην έρευνα σχετιζόταν με μειωμένη διάρκεια ζωής κατά 10 χρόνια, από την ηλικία των 50 ετών και μετά.

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές ταξινόμησαν τους άνδρες με βάση ένα σκορ κινδύνου που υπολογιζόταν με βάση όλους τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου δηλαδή το κάπνισμα, την ύπαρξη διαβήτη, τον ιεραρχικό βαθμό στην εργασία, τα συνεχή επίπεδα της πίεσης, τη συγκέντρωση χοληστερόλης και το δείκτη μάζας σώματος.

Οι άνδρες που είχαν το χαμηλότερο σκορ στον δείκτη αυτό κινδύνου (πιο κάτω από 5%) είχαν 15 χρόνια διάρκεια ζωής μεγαλύτερη από τους άνδρες με το μεγαλύτερο σκορ δείκτη κινδύνου (πάνω από 95%), από την ηλικία των 50 ετών και μετά.    

Το συμπέρασμα των γιατρών από την Οξφόρδη είναι ότι η στρατηγική δημόσιας υγείας που στοχεύει στη μείωση των παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις μπορεί να προσθέτει πολλά χρόνια στη ζωή των ανθρώπων.

 

S8-SampleBelowArticle