Η ήπια κατανάλωση αλκοόλ οποιασδήποτε μορφής, από κρασί, μπύρα ή άλλο αλκοολούχο ποτό, βρέθηκε ότι συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή) και εγκεφαλικά επεισόδια.
Η χρόνια, ήπια κατανάλωση αλκοόλ, επιδρά με ευνοϊκό τρόπο για την υγεία, σε βιολογικούς παράγοντες που αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Συγκεκριμένα βρέθηκε ότι η ήπια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει στο αίμα την καλή χοληστερόλη HDL, την απολιποπρωτείνη Α1 και την αδιπονεκτίνη, ενώ παράλληλα μειώνει το επίπεδο αίματος του ινωδογόνου που είναι δείκτης φλεγμονής. Η αδιπονεκτίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προφυλάσσει τις αρτηρίες από την αθηρωμάτωση εξαιτίας της εναπόθεσης λιπιδίων του αίματος.
Η επιρροή της ήπιας κατανάλωσης αλκοόλ στους βιολογικούς παράγοντες που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία, αποτελεί μια έμμεση απόδειξη για την προστατευτική δράση του αλκοόλ στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδίας.
Η εν λόγω δράση μπορεί να είναι η αιτία του μειωμένου κινδύνου για έμφραγμα μυοκαρδίου και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων που συσχετίστηκε με την ήπια κατανάλωση αλκοόλ.
Τα πολύ ενδιαφέροντα, πιο πάνω συμπεράσματα προέκυψαν από δύο εργασίες, που έγιναν από την ίδια ερευνητική ομάδα στο πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά.
Στην πρώτη εργασία, οι Καναδοί γιατροί εξέτασαν στα πλαίσια μιας ανασκόπησης με μεταανάλυση, τις έρευνες που έγιναν από το 1950 έως τον Οκτώβριο του 2009 σχετικά με τις επιδράσεις της κατανάλωσης αλκοόλ, σε 21 βιολογικούς δείκτες που σχετίζονται με το κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδίας (στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου) σε ενήλικες χωρίς καρδιαγγειακή πάθηση.
Η συστηματική αυτή ανασκόπηση με λεπτομερή και εξαντλητική εξέταση της βιβλιογραφίας για την επίδραση της κατανάλωσης του αλκοόλ στους βιολογικούς δείκτες που σχετίζονται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, επέτρεψε την εξαγωγή έμμεσων αποδείξεων, ότι το αλκοόλ σε χαμηλά επίπεδα, είναι παράγοντας προστασίας των αρτηριών της καρδίας.
Στη δεύτερη εργασία, οι Καναδοί γιατροί αξιολόγησαν τις έρευνες που έγιναν από το 1950 έως το Σεπτέμβριο του 2009 αναφορικά με τις επιδράσεις της κατανάλωσης του αλκοόλ και τον κίνδυνο προσβολής από καρδιαγγειακή πάθηση.
Συγκεκριμένα οι ερευνητές εξέτασαν τη σχεση κατανάλωσης αλκοόλ και των ακόλουθων:
- Θνησιμότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις
- Επίπτωση και θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο της καρδίας
- Εγκεφαλικά επεισόδια, επίπτωση και θνησιμότητα
- Συνολική θνησιμότητα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η τακτική κατανάλωση ενός μόνο αλκοολούχου ποτού ημερησίως, μπορεί να μειώνει μέχρι 25% τον κίνδυνο, για όλες τις μορφές καρδιαγγειακών επεισοδίων, καρδιακά και εγκεφαλικά. Ένα αλκοολούχο ποτό περιέχει 8 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ.
Ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν, ότι με την αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ, αυξάνεται ταυτόχρονα και ουσιαστικά, ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.
Επιπλέον, οι Καναδοί γιατροί τονίζουν ότι τα ευρήματα τους δεν αποτελούν λόγο για τα άτομα που δεν καταναλώνουν αλκοόλ να αρχίσουν να πίνουν αλκοολούχα ποτά. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για βελτίωση της καρδιαγγειακής τους υγείας.
Αντίθετα, άτομα που πίνουν περισσότερα από 1 έως 2 αλκοολούχα ποτά ημερησίως, θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση τους. Είναι γνωστό, ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είναι αιτία ψηλής πίεσης, εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιοπαθειών και μερικών τύπων καρκίνου.
Βλέπουμε ότι οι δύο αυτές έρευνες, ενδυναμώνουν το μήνυμα ότι το λίγο αλκοόλ, (οποιοσδήποτε μορφής, μπύρα, κρασί ή από άλλο αλκοολούχο ποτό) πιθανόν βοηθά για την υγεία, ενώ το πολύ αλκοόλ βλάπτει όχι μόνο την υγεία αλλά και πολλούς άλλους τομείς (επαγγελματικά, οδική ασφάλεια, κοινωνικά, οικογενειακά, ατομικά).
Μην ξεχνάτε επίσης ότι ένα πρόκειται να οδηγήσετε είναι προτιμότερο να μην πιείτε καθόλου αλκοόλ.