Οι άνθρωποι που είναι συνήθως ευτυχισμένοι, χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ασθένειες της καρδίας σε σύγκριση με εκείνους που έχουν τη τάση να μην αισθάνονται ευτυχισμένοι.
Είναι πιθανό να επιτυγχάνεται πρόληψη των καρδιοπαθειών βοηθώντας τους ανθρώπους να ανακαλύπτουν και να καλλιεργούν τρόπους που τους κάνουν να αισθάνονται ψυχικά καλά και ευτυχισμένοι.
Τα σημαντικά αυτά συμπεράσματα προέκυψαν από δεκαετή έρευνα σε 1739 ανθρώπους (862 άνδρες και 877 γυναίκες) στον Καναδά. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν για διάφορες συναισθηματικές κατατάσσεις που παρουσίαζαν συνήθως όπως η χαρά, ο ενθουσιασμός, η συναινετικότητα, η επιθετικότητα, το άγχος και η κατάθλιψη.
Στο τέλος της παρακολούθησης των 10 ετών, οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα άτομα που χαρακτηρίζονταν από θετική ψυχική κατάσταση είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για ισχαιμική, στεφανιαία νόσο της καρδίας. Η παθολογική αυτή κατάσταση ευθύνεται για τη στηθάγχη και την καρδιακή προσβολή ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Επίσης οι ερευνητές βρήκαν ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης που κάποτε μπορεί να παρουσιάζει ένα άτομο το οποίο συνήθως και κυρίως χαρακτηρίζεται από θετική ψυχική κατάσταση δεν επηρεάζουν αρνητικά το συνολικό κίνδυνο που διατρέχουν για να υποστούν καρδιακή πάθηση.
Ποιοι όμως είναι οι μηχανισμοί δια μέσου των οποίων η θετική ψυχολογική κατάσταση προστατεύει την καρδία από σοβαρές παθήσεις όπως η στηθάγχη και το έμφραγμα του μυοκαρδίου;
Οι Καναδοί επιστήμονες εισηγούνται ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται θετικά αισθήματα όπως η ευτυχία, η χαρά και η αισιοδοξία πιθανόν να έχουν καλύτερο καρδιακό ρυθμό, ρυθμούς ύπνου και συνήθειες σε σχέση με το κάπνισμα. Οι άνθρωποι με θετική συναισθηματική κατάσταση έχουν μεγαλύτερες περιόδους χαλάρωσης και ξεκούρασης.
Επίσης οι εν λόγω άνθρωποι έχουν ίσως την ικανότητα να ανακάμπτουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα από τους παράγοντες που τους δημιουργούν στρες. Μπορούν για παράδειγμα να αποδεσμεύονται ευκολότερα από αγχώδεις καταστάσεις που βίωσαν και να μην αναβιώνουν νοητικά τις εν λόγω δύσκολες ή ακόμη τραυματικές εμπειρίες.
Οι μεγαλύτερες περίοδοι χαλάρωσης και ξεκούρασης επηρεάζουν το νευρικό σύστημα που ρυθμίζει την καρδία. Το γεγονός αυτό την προστατεύει από συνεχή ένταση. Η αναβίωση τραυματικών εμπειριών και η μείωση των περιόδων ψυχικής χαλάρωσης μπορεί να έχουν φθοροποιές επιδράσεις στην καρδία.
Οι εν λόγω μηχανισμοί δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί. Οι έρευνες που προσπαθούν να κατανοήσουν και να αποδείξουν τη σχέση της ψυχικής κατάστασης, της ευτυχίας και της υγείας δεν έχουν ακόμη τεκμηριώσει ικανοποιητικά τους μηχανισμούς αλληεπίδρασης.
Αναμένοντας τα τελικά πορίσματα των επιστημόνων για το ζήτημα, εμείς είναι καλό να προσπαθούμε να χαλαρώνουμε, να ξεκουραζόμαστε και να επιδιώκουμε με κάθε τρόπο να νιώθουμε ευτυχισμένοι και χαρούμενοι.
Δεν πρέπει να περιμένουμε για το σκοπό αυτό τις διακοπές. Αντίθετα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, να αναζητούμε ευκαιρίες για ψυχαγωγία και ψυχική αναζωογόνηση. Ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με τις δικές του προτιμήσεις, καλό είναι να βρίσκει εκείνες τις δραστηριότητες που τον κάνουν να αισθάνεται καλύτερα.
Μερικοί άνθρωποι προτιμούν το διάβασμα, τη μουσική, το περπάτημα, τον κινηματογράφο ενώ άλλοι προτιμούν τον αθλητισμό, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και διάφορα παιχνίδια. Το σημαντικό είναι ο καθένας να κάνει πράγματα που τον ευχαριστούν και τον χαλαρώνουν.
Εάν πράγματι η ευτυχία, η χαρά, ο ενθουσιασμός και γενικά οι θετικές ψυχικές καταστάσεις προστατεύουν την καρδία, οι ευκαιρίες που θα βρίσκουμε ολόχρονα για χαλάρωση, ψυχαγωγία και ευχαρίστηση θα είναι πολύτιμες για την προστασία από τις καρδιακές παθήσεις. Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια προσέγγιση έχει πολλά ωφελήματα να μας προσφέρει.