Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να προκαλούν ψηλή πίεση. Με τις γνώσεις αυτές μπορείτε να λαμβάνετε μέτρα για την πρόληψη και προστασία από την πολύ συχνή αυτή νόσο.
Ακόμη και στις περιπτώσεις που η ψηλή πίεση έχει ήδη εκδηλωθεί, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί και η θεραπεία να είναι αποτελεσματικότερη με την απομάκρυνση ή τροποποίηση των παραγόντων που προδιαθέτουν για την πάθηση.
Βέβαια υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης για τους οποίους δεν υπάρχει τρόπος αποφυγής. Για παράδειγμα η αύξηση της ηλικίας άνω των 55 ετών, το οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης και το μαύρο χρώμα δέρματος είναι παράγοντες ψηλού κινδύνου για υπέρταση, τους οποίους ο ασθενής δεν μπορεί να τροποποιήσει.
Η ύπαρξη των τριών αυτών παραγόντων δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι θα εκδηλωθεί ψηλή πίεση. Όμως τα άτομα που έχουν τους εν λόγω παράγοντες θα μπορούσαν να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στους παράγοντες εκείνους που μπορούν να τροποποιήσουν, ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες τους για υπέρταση.
Ο τρόπος ζωής έχει καθοριστική επιρροή στον κίνδυνο που διατρέχουμε για να προσβληθούμε από υπέρταση.
Η καθιστική ζωή με απουσία σωματικής άσκησης, η υπερφαγία με την ανθυγιεινή διατροφή και υπερκατανάλωση θερμίδων, το υπερβολικό βάρος σώματος και η παχυσαρκία, οι μεγάλες ποσότητες αλατιού στη διατροφή, το στρες και το κάπνισμα, έχουν τεράστια επιρροή στην πρόκληση ψηλής πίεσης.
Για αυτούς που δεν έχουν ακόμη προσβληθεί από υπέρταση, η βελτίωση των πιο πάνω αρνητικών καταστάσεων εάν υπάρχουν, μπορεί να συμβάλει στην καθυστέρηση ή στην αποφυγή της υπέρτασης.
Σε αυτούς που ήδη έχουν ψηλή πίεση, η διόρθωση των αρνητικών αυτών παραγόντων θα αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης και της εμφάνισης επιπλοκών.
Πράγματι η ψηλή πίεση μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά επεισόδια, τύφλωση και απώλεια πνευματικών ικανοτήτων.
Εκτός από τους παράγοντες που έχουν σχέση με τον τρόπο ζωής, υπάρχουν και ασθένειες που μπορούν να προκαλούν υπέρταση. Για το λόγο αυτό σε κάθε ασθενή που παρουσιάζει ψηλή πίεση, πρέπει να γίνεται διαγνωστική διερεύνηση για να φανεί κατά πόσο υπάρχει ή όχι μια ασθένεια που την προκαλεί.
Στις περιπτώσεις που υπάρχει μια ασθένεια που προκαλεί την υπέρταση, τότε αυτή αποκαλείται δευτερογενής. Εάν δεν υπάρχει μια υποβόσκουσα νόσος τότε μιλούμε για πρωτογενή ή ιδιοπαθή υπέρταση.
Υπάρχουν πολλές ασθένειες που μπορούν να προκαλούν υπέρταση.
Ασθένειες των νεφρών (πολυκυστικοί νεφροί, στένωση νεφρικής αρτηρίας), συγγενείς καρδιοπάθειες (στένωση ισθμού αορτής), ενδοκρινολογικές ασθένειες (σύνδρομο Cushing) είναι μεταξύ των συχνότερων ασθενειών που προκαλούν ψηλή πίεση. Η θεραπεία των ασθενειών αυτών μπορεί να βελτιώσει ή να εξαλείψει πλήρως το πρόβλημα της υπέρτασης.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι υπάρχουν πολλά φάρμακα και άλλες ουσίες νόμιμες ή όχι που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.
Ο κατάλογος των φαρμακευτικών ουσιών και άλλων που μπορούν να προκαλούν υπέρταση είναι μεγάλος. Για το λόγο αυτό κάθε φορά που γίνεται η διάγνωση της υπέρτασης πρέπει να διερευνάται κατά πόσο ο ασθενής λαμβάνει φάρμακα, κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα ή ακόμη μια απαγορευμένη ουσία που είναι η αιτία της ψηλής πίεσης.
Μεταξύ των συχνότερων φαρμάκων που είναι αιτία υπέρτασης περιλαμβάνονται τα αντικαταθλιπτικά, τα στεροειδή, τα αντισυλληπτικά χάπια και φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. Επίσης η κοκαΐνη αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
Βλέπουμε λοιπόν μια πληθώρα παραγόντων που μπορούν να είναι αιτία ψηλής αρτηριακής πίεσης.
Η υπέρταση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας με ανυπολόγιστες συνέπειες. Μάλιστα πολλοί αποκαλούν την επιδημία της υπέρτασης που χαρακτηρίζει την εποχή μας, ως το σιωπηλό δολοφόνο.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να γίνεται μια συνεχής διαφώτιση σε ευρύ κοινωνικό επίπεδο για να γνωρίζουν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι, το τι προκαλεί την ψηλή πίεση.
Πρέπει να ξέρουν τους παράγοντες κινδύνου και τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι μπορούν να προλαμβάνουν και να προστατεύονται από την επιδημία της ψηλής πίεσης.