Οι ψυχολογικοί παράγοντες επηρεάζουν την καρδία και την υγεία γενικότερα. Οι καλές, θετικές συναισθηματικές καταστάσεις ευεργετούν τον ανθρώπινο οργανισμό.
Για το λόγο αυτό, όλο και περισσότερες έρευνες προσπαθούν να βρουν τους μηχανισμούς με τους οποίους η ψυχολογική κατάσταση επηρεάζει το σώμα.
Το γέλιο ευεργετεί την καρδία και το αγγειακό σύστημα. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης. Η αθηρωμάτωση προκαλεί στένωση και απόφραξη αρτηριών. Είναι η βασική αιτία των ισχαιμικών καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Για την πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων του καρδιαγγειακού συστήματος συστήνεται καθημερινή σωματική άσκηση ή τουλάχιστο 30 λεπτά ημερησίως, 3 φορές την εβδομάδα.
Φαίνεται όμως τώρα ότι 15 λεπτά γέλιου κάθε μέρα, μπορούν να επίσης να βοηθούν σημαντικά την καρδία και τα αγγεία.
Το γέλιο βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου των αρτηριών. Το ενδοθήλιο είναι η κυτταρική δομή που καλύπτει τον αυλό των αγγείων και είναι σε επαφή με το αίμα που κυκλοφορεί.
Το ενδοθήλιο έχει σημαντικό ρόλο στη γένεση της αθηρωμάτωσης. Βασικά είναι στο επίπεδο του ενδοθηλίου που αναπτύσσεται η αθηρωμάτωση που οδηγεί σε σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών.
Επιπρόσθετα το ενδοθήλιο έχει ρόλο μεταξύ άλλων στη ρύθμιση της αγγειοδιαστολής, στη ροή του αίματος και στη φλεγμονή.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Maryland, διενήργησαν τεστ λειτουργικότητας του ενδοθηλίου των αρτηριών σε ομάδα εθελοντών με μέσο όρο ηλικίας 33 ετών. Τα τεστ στις αρτηρίες των εθελοντών έγιναν μετά από κινηματογραφικές ταινίες που παρακολούθησαν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν οι εθελοντές έβλεπαν ταινίες που τους έκαναν να γελούν, η λειτουργικότητα του ενδοθηλίου ήταν σημαντικά καλύτερη. Το ενδοθήλιο μετά από γέλιο επέτρεπε μια καλύτερη αγγειοδιαστολή. Το γεγονός αυτό μεταφραζόταν με καλύτερη ροή του αίματος στις αρτηρίες όταν οι εθελοντές ένιωθαν ψυχικά καλά.
Αντίθετα όταν οι εθελοντές παρακολουθούσαν ταινίες που τους προκαλούσαν ψυχικό στρες, η ροή του αίματος στις αρτηρίες τους, μειωνόταν. Το ενδοθήλιο των αρτηριών, κάτω από συνθήκες στρες δεν επιτρέπει την ίδια αγγειοδιαστολή όπως κατά το γέλιο και την ψυχική χαλάρωση.
Η βελτίωση που παρατηρήθηκε στη λειτουργικότητα του ενδοθηλίου μετά από το γέλιο ήταν ανάλογη με αυτή που παρατηρείται μετά από τη σωματική άσκηση. Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το γέλιο έχει περίπου την ίδια ευεργετική δράση στην καρδία και τις αρτηρίες όπως η σωματική άσκηση.
Δεν είναι ακόμη γνωστό πως το γέλιο επηρεάζει το ενδοθήλιο, πετυχαίνοντας έτσι καλύτερη αγγειοδιαστολή και ροή αίματος στις αρτηρίες. Υπάρχουν διάφορες πιθανές εξηγήσεις για το εν λόγω φαινόμενο.
Η πρώτη πιθανή εξήγηση είναι ότι το γέλιο προκαλεί την έκκριση χημικών ουσιών που κυκλοφορούν και επιδρούν θετικά στο ενδοθήλιο των αρτηριών προκαλώντας αγγειοδιαστολή. Τέτοιες ουσίες είναι οι ενδορφίνες και το νιτρικό οξύ.
Η άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι όταν γελούμε στην ουσία κάνουμε σωματική άσκηση. Οι κινήσεις του διαφράγματος που γίνονται κατά το γέλιο, ισοδυναμούν με σωματική άσκηση.
Ανεξάρτητα από τα ερωτήματα που παραμένουν ακόμη αναπάντητα, το γεγονός είναι ότι το γέλιο βοηθά το ενδοθήλιο των αρτηριών και είναι ευεργετικό για την καρδία και το αγγειακό σύστημα.
Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνούμε ότι 15 λεπτά την ημέρα γέλιου βοηθούν την καρδία και το σώμα μας γενικότερα.