Η ψηλή πίεση απειλεί τους ανθρώπους όσο ποτέ άλλοτε.Το ποσοστό των ανθρώπων που κινδυνεύουν σήμερα λόγω επιπλοκών της ψηλής πίεσης, δεν είναι μόνο μεγάλο, αλλά παράλληλα παρουσιάζει μια συνεχή αύξηση.
Σήμερα περίπου ένας ενήλικας στους τέσσερις, πάσχει από ψηλή πίεση. Σε είκοσι χρόνια το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί με ένα ενήλικα σε κάθε τρεις να υποφέρει από την πάθηση.
Η ψηλή πίεση είναι η κυριότερη αιτία καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων που μπορούν να προληφθούν.
Η αύξηση της ηλικίας συνοδεύεται από περισσότερες πιθανότητες προσβολής από ψηλή πίεση.
Όμως σύμφωνα με νέα στοιχεία, η ψηλή πίεση που σήμερα είναι συχνότερη σε ανεπτυγμένες χώρες με μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης, πρόκειται να αυξηθεί περισσότερο σε υπανάπτυκτες χώρες.
Οι κυριότεροι λόγοι της επιδημίας ψηλής πίεσης που παρατηρείται στην εποχή μας είναι η υπερκατανάλωση φαγητών και η απουσία σωματικής άσκησης.
Η ψηλή περιεκτικότητα άλατος που χαρακτηρίζει τη διατροφή μας σήμερα και το κάπνισμα συμβάλλουν επίσης στην αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που πάσχουν από υπέρταση.
Τα φάρμακα δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα. Σίγουρα βοηθούν αλλά η λύση του προβλήματος βρίσκεται στις αλλαγές του τρόπου ζωής και διατροφής.
Χρειάζεται μια παγκόσμια στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος. Διαφορετικά πρόκειται να βρεθούμε αντιμέτωποι σε μερικά χρόνια με επιδημία θανάτων λόγω εμφράγματος του μυοκαρδίου και αποπληξίας.
Ήδη σήμερα, στις περισσότερες χώρες του κόσμου, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι υπεύθυνες για το 30% όλων των θανάτων. Εάν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης κατά της ψηλής πίεσης, το ποσοστό θα αυξηθεί δραματικά.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την πρώτη έρευνα που έγινε ποτέ η οποία εξέτασε το πρόβλημα της υπέρτασης σε παγκόσμια κλίμακα.
Οι ερευνητές από την Οξφόρδη του Ηνωμένου Βασιλείου και από τη Νέα Ορλεάνη των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέλυσαν τα δεδομένα σχετικά με την ψηλή πίεση από 30 πληθυσμιακές έρευνες που έγιναν σε διάφορες χώρες του κόσμου από το 1980 έως το 2002.
Οι ερευνητές συστήνουν όπως εφαρμοστούν άμεσα από παγκόσμιους οργανισμούς όπως η WHO (World Health Organization, Παγκόσμιος Οργάνωση Υγείας), προγράμματα διαφώτισης των πληθυσμών και πρόληψης με στόχο την έγκαιρη αποτροπή της επερχόμενης κρίσης.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου σήμερα το πρόβλημα δεν τυγχάνει της δέουσας αντιμετώπισης.
Πράγματι στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και χώρες της Λατινικής Αμερικής, δίνεται τώρα μεγαλύτερη σημασία στην καταπολέμηση των μεταδοτικών μολύνσεων. Όμως το πρόβλημα αυτό άρχισε να ελέγχεται ενώ η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, συνοδεύονται από αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού που προσβάλλεται από ψηλή πίεση.
Τα κυριότερα μέτρα που συμβάλουν στην καταπολέμηση της επιδημίας της ψηλής πίεσης είναι:
- Η μείωση πρόσληψης θερμίδων και η αύξηση της κατανάλωσης τους. Δηλαδή οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε λιγότερο και να κινούνται ή να ασκούνται περισσότερο. Καταπολεμώντας την παχυσαρκία επιτυγχάνεται μείωση του κινδύνου για διαβήτη και υπέρταση
- Μείωση της κατανάλωσης αλατιού και αλκοόλ
- Κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές κατά το 2000, σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ενηλίκων έπασχαν από ψηλή πίεση. Το 2025 προβλέπουν ότι ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στο 1.56 δισεκατομμύρια.
Εάν θέλουμε να αποφύγουμε εκατομμύρια θανάτων ανθρώπων λόγω καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων που θα προκαλέσει η ψηλή πίεση, τότε είναι επιτακτικό να ληφθούν άμεσα μέτρα πρόληψης σε παγκόσμιο επίπεδο.