Δυστυχώς σήμερα διαπιστώνουμε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από ψηλή πίεση, συνεχώς αυξάνεται.
Οι παθήσεις που προκαλούνται από την ψηλή πίεση περιλαμβάνουν τον εκφυλισμό των πνευματικών ικανοτήτων, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα του μυοκαρδίου, νεφρική ανεπάρκεια και προβλήματα στην όραση.
Μια από τις βασικές αρχές της αντιμετώπισης του προβλήματος της ψηλής πίεσης είναι η μείωση του άλατος στη διατροφή. Είναι γνωστό ότι στην εποχή μας το αλάτι, που προσλαμβάνει ο οργανισμός μας δια μέσου της διατροφής, είναι κατά πολύ περισσότερο από τις βασικές του ανάγκες.
Η μεγάλη ποσότητα αλατιού στη διατροφή, συμβάλλει στη γένεση της ψηλής πίεσης και στην αποτυχία των θεραπειών που δίνονται. Παρά τις προσπάθειες των ασθενών να μειώνουν το αλάτι που βάζουν στο φαγητό τους, εντούτοις η συνολική ποσότητα αλατιού που προσλαμβάνουν δεν μειώνεται ουσιαστικά.
Ο βασικός λόγος της αποτυχίας οφείλεται σε αυτό που πολλοί ερευνητές αποκαλούν "το κρυμμένο αλάτι". Πρόκειται για το αλάτι που περιέχεται στα έτοιμα ή προκατασκευασμένα φαγητά και τρόφιμα που παράγονται βιομηχανικά ή που μας προμηθεύουν διάφορα εστιατόρια.
Έχει υπολογιστεί ότι το 85% του αλατιού που τρώμε περιέχεται σε έτοιμα φαγητά, σάλτσες, αλλαντικά, καπνιστά, ορισμένα ποτά, σε σόδες και άλλα. Το αλάτι που προσθέτουμε εμείς στο τραπέζι όταν τρώμε, αποτελεί μόνο το15% του συνόλου του αλατιού που προσλαμβάνουμε.
Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι, γιατί οι βιομηχανίες τροφίμων και οι διάφοροι τύποι εστιατορίων προσθέτουν τόσο πολύ αλάτι στα έτοιμα φαγητά και άλλα τρόφιμα με τα οποία μας προμηθεύουν;
Ιστορικά, ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους χρησιμοποιήθηκε τόσο πολύ το αλάτι, είναι διότι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Από την αρχαιότητα το αλάτι χρησιμοποιούταν για τη διατήρηση των τροφίμων.
Το αλάτι ελκύει το νερό έξω από τα κύτταρα και έτσι στερεί από τα βακτηρίδια το υγρό περιβάλλον που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Επίσης μπορεί και σκοτώνει μερικά από τα βακτηρίδια που καταστρέφουν τα τρόφιμα.
Οι βιομηχανίες σήμερα διαθέτουν πολλές άλλες μεθόδους για τη συντήρηση των τροφίμων. Το αλάτι όμως δεν έχασε τη θέση του αλλά αντίθετα προστίθεται ακόμη περισσότερο διότι κάνει τα φαγητά πιο εύγεστα και μπορεί να καλύπτει ορισμένες άλλες ανεπιθύμητες γεύσεις, χημικές ή μεταλλικές.
Επίσης το αλάτι αυξάνει το βαθμό ξηρότητας σε τρόφιμα όπως τα παξιμάδια ή τα κουλουράκια. Στα αναψυκτικά, στα μπισκότα, στα γλυκίσματα, αυξάνει τη γλυκύτητα.
Βλέπουμε λοιπόν ότι για πολλούς λόγους το αλάτι αντί να μειωθεί διαχρονικά, έχει αυξηθεί στα έτοιμα φαγητά και στα πολλών ειδών τρόφιμα και ποτά που αγοράζουμε καθημερινά. Πρόσφατα οι ειδικοί έχουν καλέσει τις βιομηχανίες κατασκευής τροφίμων ή έτοιμων φαγητών και τα εστιατόρια, να μειώσουν κατά 50% το αλάτι που προστίθεται σε αυτά.
Γνωρίζουμε σήμερα ότι καταναλώνουμε περισσότερο από τη διπλάσια ποσότητα αλατιού από όση χρειαζόμαστε. Αυτό οφείλεται στην πολύ μεγάλη κατανάλωση έτοιμων φαγητών που χαρακτηρίζει το σύγχρονο τρόπο ζωής.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώνουμε το περιττό και επικίνδυνο αλάτι που παίρνουμε από τη διατροφή μας καθημερινά;
Είναι καλύτερα να διαλέγουμε προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, να τρώμε λιγότερα έτοιμα προκατασκευασμένα φαγητά, λιγότερα αλλαντικά ή καπνιστά, να μη βάζουμε επιπρόσθετο αλάτι στο φαγητό μας.
Παράλληλα οι προτιμήσεις μας πρέπει να κατευθύνονται προς τα φρέσκα φαγητά και τρόφιμα, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και τα μη επεξεργασμένα κρέατα και δημητριακά.
Η γνώμη μας είναι ότι όλοι, οι καταναλωτές, οι παραγωγοί, οι βιομήχανοι και οι εστιάτορες πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη μεγάλη σημασία που έχει το αλάτι στην υγεία μας.
Η συνολική μείωση της περιττής και επικίνδυνης αυξημένης κατανάλωσης αλατιού που παρατηρείται στην εποχή μας, θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη Δημόσια Υγεία, θα επιφέρει μείωση του αριθμού των ασθενών με ψηλή πίεση και των επιπλοκών και θανάτων λόγω ψηλής πίεσης.