Το μαύρο τσάι μπορεί να μειώνει ουσιαστικά την κακή χοληστερόλη LDL στο αίμα. Μήπως μειώνει τον κίνδυνο έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή προσβολή δηλαδή, καρδιακής ανεπάρκειας και στεφανιαίας νόσου της καρδίας;
Οι έρευνες που αφορούν τις βιολογικές ενέργειες των συστατικών του τσαγιού και τις επιδράσεις τους στην ανθρώπινη υγεία συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον.
Πράγματι οι επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν συσχετισμούς που συγκλίνουν στο ότι οι άνθρωποι που πίνουν πάνω σε τακτική βάση τσάι έχουν μειωμένο κίνδυνο για διάφορες ασθένειες. Για παράδειγμα οι άνθρωποι αυτοί, έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από στεφανιαία νόσο και κατά συνέπεια να υποστούν έμφραγμα.
Παρά το γεγονός ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν μειωμένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή σε ανθρώπους που καταναλώνουν τσάι, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό να δοθεί μια επαρκής βιολογική εξήγηση για το γεγονός αυτό.
Ερευνητές από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέτασαν σε εθελοντές με ψηλή χοληστερόλη τις επιδράσεις της κατανάλωσης του τσαγιού στο μεταβολισμό της χοληστερόλης.
Βασικά τα πειράματα που έκαναν ήταν να μετρήσουν σε 15 εθελοντές που έπιναν 5 φλιτζάνια μαύρου τσαγιού ημερησίως για 3 εβδομάδες, τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της καλής χοληστερόλης HDL και της κακής χοληστερόλης LDL.
Οι εθελοντές είχαν χωριστεί σε 2 ομάδες. Στην πρώτη φάση της έρευνας η πρώτη ομάδα έπινε μαύρο τσάι ενώ η δεύτερη ομάδα έπινε εικονικό ρόφημα με την ίδια γεύση όπως το τσάι. Στη δεύτερη φάση της έρευνας έγινε το αντίστροφο.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων στο αίμα έδειξαν:
- Στους εθελοντές που έπιναν για 3 εβδομάδες μαύρο τσάι, υπήρξε από 7% έως 11% μείωση της κακής χοληστερόλης LDL
- Τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης HDL δεν είχαν επηρεαστεί.
Σε μια παράλληλη έρευνα οι ίδιοι επιστήμονες εξέτασαν στους εθελοντές κατά πόσο η καφεΐνη που περιέχεται μέσα στο τσάι παίζει κάποιο ρόλο στην ευεργετική μείωση της κακής χοληστερόλης που είχαν βρει αρχικά.
Έδωσαν σε ένα ανάλογο πείραμα στους εθελοντές να πιουν είτε κανονικό τσάι είτε ένα εικονικό ρόφημα με γεύση τσαγιού που περιείχε πρόσθετη καφεΐνη στις ίδιες ποσότητες όπως το κανονικό τσάι.
Αυτοί που έπιναν κανονικό μαύρο τσάι είχαν μια μείωση της LDL χοληστερόλης κατά 11% γεγονός που δεν συνέβαινε στους εθελοντές που έπιναν εικονικό ρόφημα με καφεΐνη.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η κατανάλωση μαύρου τσαγιού μειώνει ουσιαστικά την κακή χοληστερόλη LDL. Κατά συνέπεια το τσάι μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου της καρδίας και του εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Αναμφίβολα υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να μάθουμε για τις βιολογικές επιδράσεις του τσαγιού στον οργανισμό μας.
Η δράση του σε ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις είναι ενδιαφέρουσα και δεν αποκλείεται κάποτε να χρησιμοποιείσαι για σκοπούς πρόληψης σοβαρών διαταραχών της ανθρώπινης υγείας.