Οι παθήσεις, που προσβάλλουν την καρδία και τους νεφρούς συγκαταλέγονται στις κυριότερες αιτίες θνησιμότητας και νοσηρότητας.
Στους διαβητικούς ασθενείς οι παθήσεις της καρδίας και των νεφρών αποτελούν απειλή για την επιβίωσή τους και πηγή προβλημάτων με ουσιαστική μείωση της ποιότητας ζωής τους.
Στους νεφροπαθείς το είδος των πρωτεϊνών, που παίρνει ο ασθενής από τη διατροφή του, επηρεάζει τη ροή του αίματος στους νεφρούς, τα νεφρικά σπειράματα και γενικά τη νεφρική λειτουργία.
Παράλληλα τα ψηλά λιπίδια, όπως η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα είναι καθοριστικός παράγοντας για την πρόκληση καρδιαγγειακών παθήσεων.
Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να βρεθούν τρόποι διατροφής οι οποίοι να βοηθούν την καρδιακή και νεφρική λειτουργία σε ασθενείς ψηλού κινδύνου όπως οι διαβητικοί. Εάν αυτό επιτευχθεί είναι πιθανόν τα ευρήματα να έχουν ευεργετικές εφαρμογές και στον υπόλοιπο πληθυσμό.
Είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια, που Ιρανοί γιατροί εξέτασαν σε κλινική έρευνα με 14 ασθενείς (10 άνδρες και 4 γυναίκες) με διαβήτη τύπου 2, τις επιδράσεις της διατροφής με αυξημένες πρωτεΐνες σόγιας.
Στην πρώτη φάση της έρευνας οι ασθενείς έπαιρναν μια διατροφή με 70% των πρωτεϊνικών θερμίδων να προέρχονται από ζωικές πρωτεΐνες και το υπόλοιπο από φυτικές.
Μετά από 7 εβδομάδες, οι ασθενείς άλλαξαν διατροφή. Το 35% των πρωτεϊνών ήταν από σόγια, το 35% ζωικής προέλευσης και το υπόλοιπο φυτικής προέλευσης.
Κατά τις 2 φάσεις της έρευνας οι γιατροί εξέτασαν τη λειτουργία των νεφρών, όπως επίσης και την εξέλιξη των λιπιδίων του αίματος.
Οι διαπιστώσεις ήσαν οι ακόλουθες:
- Οι ασθενείς όταν ελάμβαναν διατροφή πλούσια σε σόγια είχαν μείωση της συνολικής χοληστερόλης, της "κακής" χοληστερόλης LDL όπως επίσης και των τριγλυκεριδίων.
- Η νεφρική λειτουργία παρουσίαζε βελτίωση μετά από την δίαιτα πλούσια σε σόγια.
Τα συμπεράσματα των ερευνητών είναι ότι η δίαιτα πλούσια σε σόγια μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακά και νεφρικά προβλήματα στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Η αντικατάσταση στη διατροφή ενός σημαντικού μέρους των πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης με πρωτεΐνες από σόγια είναι ευεργετική, διότι μειώνει τα λιπίδια που είναι αιτίες καρδιαγγειακών προβλημάτων και βελτιώνει τη νεφρική λειτουργία.
Δεν συνιστάται η πλήρης αποφυγή πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης από τη διατροφή των ασθενών, αλλά μείωση του ποσοστού τους.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι λόγοι των ωφέλιμων αποτελεσμάτων της δίαιτας αυτής πιθανόν να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.
Αρχικά η μεγαλύτερη κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών μειώνει την κατανάλωση λίπους και χοληστερόλης, που παρατηρείται κατά την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.
Επίσης είναι πιθανόν, ότι χημικές ενώσεις που περιέχονται στη σόγια όπως για παράδειγμα τα φυτο-οιστρογόνα και οι ισοφλαβόνες, να έχουν θετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα και στους νεφρούς.
Τα αποτελέσματα αυτά είναι καλά νέα για τους διαβητικούς ασθενείς. Περίπου 40% των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 θα παρουσιάσουν νεφρική ανεπάρκεια. Σε πολλούς από αυτούς η νεφρική ανεπάρκεια θα εξελιχθεί προκαλώντας τελική νεφρική ανεπάρκεια και ανάγκη για αιμοκάθαρση ή ακόμη μεταμόσχευση νεφρών.
Επιπρόσθετα οι επιδράσεις μιας δίαιτας πλούσιας σε σόγια μπορούν να είναι ευεργετικές και για το γενικότερο πληθυσμό.
Ας μην ξεχνούμε επίσης ότι ο διαβήτης παρουσιάζει μια σημαντική και ανησυχητική αύξηση κατά τις τελευταίες δεκαετίες, σε σημείο που να έχει πάρει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας.