Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη ανωμαλία του ρυθμού της καρδίας. Στην αρρυθμία αυτή οι δύο κόλποι της καρδίας δεν συσπώνται ταυτόχρονα αλλά αναρχικά.
Η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες έχουν πρόσφατα εμπλακεί στους μηχανισμούς γένεσης της κολπικής μαρμαρυγής.
Η πάθηση αυτή μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό ισχαιμικό επεισόδιο. Λόγω της αρρυθμίας είναι δυνατό να σχηματιστούν θρόμβοι στους κόλπους. Οι θρόμβοι αυτοί, μπορούν αφού εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος να αποφράξουν εγκεφαλικές αρτηρίες και να προκαλέσουν εγκεφαλικά ισχαιμικά επεισόδια.
Σε μια αξιόλογη έρευνα Έλληνες γιατροί, από το πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων εξέτασαν το ρόλο της βιταμίνης C στην κολπική μαρμαρυγή.
Βασικά, σύμφωνα με την αρχική ερευνητική υπόθεση των Ελλήνων γιατρών, επειδή η βιταμίνη C έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, θα μπορούσε να μειώνει τη φλεγμονή λόγω του φυσιολογικού οξειδωτικού στρες. Έτσι είναι δυνατό να μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της κολπικής μαρμαρυγής μετά από την αρχική θεραπεία αποκατάστασης του ρυθμού της καρδίας.
Για να εξετάσουν τον πραγματικό ρόλο της βιταμίνης C στην κολπική μαρμαρυγή, συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους 44 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή οι οποίοι έλαβαν με επιτυχία αρχική θεραπεία απινιδισμού.
Στη συνέχεια με τυχαιοποιημένο τρόπο οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα λάμβανε τη συνήθη θεραπεία και επιπρόσθετα βιταμίνη C ενώ η δεύτερη μόνο τη συνήθη θεραπεία.
Οι ασθενείς της πρώτης ομάδας, έλαβαν 2 γραμμάρια βιταμίνης C ως δόση φόρτισης και στη συνέχεια 0,5 γραμμάρια δύο φορές την ημέρα για τις επόμενες 7 ημέρες.
Τα αποτελέσματα τους ήσαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα:
- Έδειξαν ότι οι ασθενείς που ελάμβαναν τη βιταμίνη C είχαν πολύ λιγότερα επεισόδια επανεμφάνισης της αρρυθμίας τους. Από τους ασθενείς αυτούς μόνο 4,5% είχαν υποτροπές της αρρυθμίας ενώ από την ομάδα χωρίς βιταμίνη C, οι υποτροπές παρατηρήθηκαν στο 36,3% των ασθενών.
- Παράλληλα στους ασθενείς που ελάμβαναν τη βιταμίνη C, παρατηρήθηκε μείωση των δεικτών φλεγμονής (ινοδογόνο πλάσματος, αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα και C αντιδρώσα πρωτεΐνη CRP). Στους υπόλοιπους ασθενείς, δεν παρατηρήθηκε ανάλογη μείωση των δεικτών φλεγμονής.
Το συμπέρασμα των Ελλήνων ερευνητών είναι ότι η βιταμίνη C, πράγματι και σύμφωνα με την αρχική τους ερευνητική υπόθεση, είναι πιθανόν ότι μειώνει τη φλεγμονή και συμβάλλει στην αποτροπή των πρώιμων υποτροπών μετά από την αρχική θεραπεία κολπικής μαρμαρυγής.
Κατά τη γνώμη μας πρόκειται για μια σημαντική έρευνα εάν λάβουμε υπόψη ότι 15% έως 20% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων συμβαίνουν σε άτομα με κολπική μαρμαρυγή.
Εάν αποδειχθεί τελεσίδικα και μετά από μεγαλύτερες ανάλογες έρευνες, ότι η βιταμίνη C μπορεί να μειώνει τη φλεγμονή και τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής είτε αρχικά είτε μετά από την πρώτη θεραπεία, οι επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, θα είναι σημαντικές.