Το κρασί, όταν καταναλώνεται με μέτρο, έχει συσχετισθεί με χαμηλότερη συχνότητα καρδιακών και αγγειακών νοσημάτων.
Σε χώρες της Νότιας Ευρώπης όπου υπάρχει ψηλή κατανάλωση κόκκινου κρασιού, παρατηρούνται λιγότερες καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με άλλες χώρες στις οποίες το κρασί είναι λιγότερο δημοφιλές.
Ορισμένες έρευνες μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι τα άτομα που πίνουν κρασί έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο.
Μια ενδιαφέρουσα μελέτη σε 960 άνδρες ηλικίας από 32 έως 60 ετών, έδειξε ότι η συχνότητα κακοήθους λεμφώματος τύπου μη Hodgkin's, ήταν σημαντικά χαμηλότερη σε εκείνους οι οποίοι έπιναν κατά μέσο όρο ένα ή περισσότερα ποτήρια κρασί την ημέρα.
Παρά το γεγονός ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία συνηγορούν στο ότι το κρασί μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου, εντούτοις δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό, με ποιους μηχανισμούς επιδρά και βοηθά το κρασί.
Υπάρχει μάλιστα η άποψη ότι πιθανόν να μην είναι το ίδιο το κρασί που είναι υπεύθυνο για τις θετικές επιπτώσεις στην υγεία αλλά ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά στο βιοτικό επίπεδο, στον τρόπο ζωής και στη διατροφή αυτών των ατόμων που καταναλώνουν περισσότερο κρασί.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο και ενδιαφέρον, διότι σε πειραματικό επίπεδο υπάρχουν στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι το κρασί και ιδιαίτερα η ρεσβερατρόλη (resveratrol) που περιέχει, έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Η ρεσβερατρόλη ανήκει στην οικογένεια των φυτοοιστρογόνων. Περιέχεται μέσα στα σταφύλια, στο κρασί, σε ορισμένες ποικιλίες μούρων και στα φιστίκια.
Το κόκκινο κρασί περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες ρεσβερατρόλης παρά το άσπρο κρασί.
Σε πειράματα η ρεσβερατρόλη φάνηκε να έχει ιδιότητες που εμποδίζουν τη γένεση, ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου.
Είναι λοιπόν πιθανόν τουλάχιστο θεωρητικά, ότι οι ευεργετικές αντικαρκινικές δράσεις του κρασιού να οφείλονται στη ρεσβερατρόλη. Ακόμη περισσότερο, θα μπορούσε η ρεσβερατρόλη να απομονωθεί, να συσκευάζεται σαν φάρμακο και να δίνεται από μόνη της σαν πρόληψη εναντίον του καρκίνου.
Με βάση αυτό το σκεπτικό και για να δοθούν με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, απαντήσεις στο ενδιαφέρον αυτό θέμα, αρχίζουν με χορηγίες από το National Cancer Institute, έρευνες σε Βρετανικά πανεπιστήμια.
Θα δίνονται σε υγιείς εθελοντές, χάπια που θα περιέχουν 0,5 γραμμάρια ρεσβερατρόλης, που ισοδυναμεί με την ποσότητα ρεσβερατρόλης που περιέχεται σε πολλές δωδεκάδες μπουκαλιών κρασιού.
Ο στόχος είναι να φανούν στον άνθρωπο οι επιδράσεις της ουσίας αυτής, το αποτέλεσμα που θα έχουν διαχρονικά οι επαναλαμβανόμενες δόσεις της και κατά πόσο υπάρχουν θετικά αποτελέσματα για την υγεία.
Η έρευνα αυτή είναι σημαντική διότι εάν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη έχει στον άνθρωπο, αντικαρκινικές προληπτικές ιδιότητες, τότε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν ένα ευρείας χρήσης προληπτικό μέσο, εναντίον του καρκίνου.
Πιστεύουμε ότι έρευνες αυτού του τύπου είναι εξαιρετικά χρήσιμες διότι εξερευνούν ένα πιθανό τρόπο πρόληψης του καρκίνου με φυτικές ουσίες.
Όμως είναι επίσης πιθανόν ότι, δεν είναι από μόνη της η ρεσβερατρόλη που έχει τις ευεργετικές δράσεις, αλλά σε συνδυασμό και σε συνέργεια, με άλλες φυτικές ουσίες που περιέχονται στο κρασί, στα σταφύλια, στα μούρα και στα φιστίκια.
Τα ερωτήματα αυτά θα τα απαντήσει μόνο η έρευνα και θα αναμένουμε με ενδιαφέρον τα ευρήματα και συμπεράσματα που θα προκύψουν.