Η νηστεία όταν γίνεται με το σωστό τρόπο, μπορεί να μειώνει όχι μόνο τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη αλλά και για καρκίνο.
Παράλληλα η νηστεία αυξάνει τη διάρκεια ζωής και αποτρέπει πρόωρους θανάτους.
Η αποχή από την κατανάλωση ζωικής προέλευσης προϊόντων κατά περιόδους απαιτείται από διάφορες θρησκείες. Η αποχή αυτή όμως για να προσφέρει όλα τα θετικά της δεν πρέπει να συνοδεύεται από ακρότητες όπως για παράδειγμα αύξηση της πρόσληψης θερμίδων από άλλες πηγές.
Ιδανικά σε υγιή άτομα που κάνουν νηστεία, η αποχή από τα ζωικά προϊόντα θα έπρεπε να συνοδεύεται από μια ήπια μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνονται.
Η μείωση των θερμίδων της διατροφής θεωρείται από πολλούς επιστήμονες ως ο μόνος παράγοντας που έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα ότι μπορεί πραγματικά να αυξάνει τη διάρκεια ζωής.
Η σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή μπορούν να μειώνουν τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο αλλά δεν αυξάνουν το μέγιστο δυνατό προσδόκιμο επιβίωσης.
Ο περιορισμός των θερμίδων της διατροφής, αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης σε πολλούς οργανισμούς και όχι μόνο στον άνθρωπο.
Σε ορισμένα είδη ο περιορισμός των θερμίδων είναι σε θέση να αυξάνει το προσδόκιμο της επιβίωσης κατά 30% έως 70%. Σε έρευνες με πειραματόζωα φάνηκε ότι ακόμη και μικρές μειώσεις της καθημερινής λήψης θερμίδων, της τάξης του 5%, μπορούν να αυξάνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής.
Στον άνθρωπο έχει υπολογιστεί ότι ακόμη και 100 θερμίδες λιγότερες από αυτές που χρειάζονται για την κανονική λειτουργία του οργανισμού (περίπου 2.000 κάθε μέρα), είναι δυνατόν να μακραίνουν ουσιαστικά τη διάρκεια ζωής.
Ο μηχανισμός με τον οποίο η νηστεία με περιορισμό των θερμίδων διατροφής συμβάλλει στην αύξηση της διάρκειας ζωής, φαίνεται να βασίζεται στη μείωση του ρυθμού πολλαπλασιασμού των κυττάρων. Ο αυξημένος πολλαπλασιασμός των κυττάρων είναι μια από τις βασικές καταστάσεις που προδιαθέτουν στη γένεση του καρκίνου.
Ο καρκίνος χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτο, αναρχικό πολλαπλασιασμό κυττάρων. Κανονικά σε πολλά κύτταρα εμφανίζονται αλλοιώσεις του DNA που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Τα φυσιολογικά κύτταρα είναι σε θέση να εντοπίζουν τις ανωμαλίες που δημιουργούνται στα χρωμοσώματα τους, τις επιδιορθώνουν αποτρέποντας έτσι τη γένεση και εξέλιξη του καρκίνου.
Όταν ο αυξάνεται ο ρυθμός πολλαπλασιασμού των κυττάρων, αυξάνεται και ο κίνδυνος αλλοιώσεων στα χρωμοσώματα. Παράλληλα τα κύτταρα κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορεί να μην προλαβαίνουν να κάνουν τις διορθώσεις που επιβάλλονται. Το αποτέλεσμα είναι αλλοιώσεις του DNA να μεταφέρονται στις θυγατρικές γενεές κυττάρων.
Οι διαδοχικές αλλοιώσεις του DNA αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο των κυττάρων να μεταλλαχθούν σε καρκινικά. Η μείωση του χρόνου πολλαπλασιασμού των κυττάρων που παρατηρείται κατά τον περιορισμό της λήψης θερμίδων επιτρέπει στα κύτταρα να κάνουν τις απαραίτητες επιδιορθώσεις του DNA τους.
Η μείωση των θερμίδων διατροφής μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, βελτιώνει το μεταβολισμό του ζαχάρου στον οργανισμό βοηθώντας την ινσουλίνη και τέλος χαμηλώνει ουσιαστικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Τα πειραματικά δεδομένα που δείχνουν την ωφελιμότητα της νηστείας με περιορισμό των διατροφικών θερμίδων, επιβεβαιώνονται κατά τη γνώμη μας από τα επιδημιολογικά στοιχεία που δείχνουν τη σχέση παχυσαρκίας, υπερβολικού βάρους και καρκίνου.
Όταν μιλάμε για παχυσαρκία συχνά η προσοχή συγκεντρώνεται στον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.
Όμως το υπερβολικό πάχος στον άνθρωπο αυξάνει τον κίνδυνο για τουλάχιστο 9 διαφορετικούς τύπους καρκίνου: Καρκίνο παχέος εντέρου, μαστού, μήτρας, οισοφάγου, παγκρέατος, χοληδόχου κύστης, ήπατος και στομάχου.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το υπερβολικό βάρος σώματος μπορεί να είναι υπεύθυνο για 14% έως 20% όλων των θανάτων λόγω καρκίνου.
Τα πάχος στον ανθρώπινο οργανισμό δεν είναι απλά όπως πολλοί νομίζουν μια απλή αποθήκη λίπους και ενέργειας. Τα κύτταρα του λιπώδους ιστού απελευθερώνουν ουσίες που προδιαθέτουν στη γένεση καρκίνων και καρδιοπάθειας. Φαίνεται μάλιστα ότι το λίπος της κοιλιακής και σπλαγχνικής χώρας είναι ακόμη πιο ενεργό στην παραγωγή επικίνδυνων ουσιών και ορμονών.
Συνοπτικά θέλουμε να τονίσουμε τις ευεργετικές επιδράσεις που έχει η νηστεία με περιορισμό των θερμίδων στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η αποχή από τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα σε συνδυασμό με εγκράτεια που οδηγεί σε χαμηλότερη λήψη θερμίδων, μπορούν να αυξάνουν τη διάρκεια ζωής και να μειώνουν τον αριθμό πρόωρων θανάτων λόγω καρδιοπάθειας, καρκίνου και διαβήτη.