Η διατροφή μπορεί να είναι ένα ισχυρό όπλο για την πρόληψη του καρκίνου. Εάν όμως δεν δίνουμε τη δέουσα προσοχή στη διατροφή μας, τότε αυτή μπορεί να προάγει τον καρκίνο, με ιδιαίτερα δυσάρεστες συνέπειες.
Η διατροφή και ο καρκίνος έχουν εξαιρετικά σημαντική σχέση μεταξύ τους. Η υγιεινή διατροφή είναι σε θέση να προλαμβάνει 33% των νέων περιστατικών καρκίνου ετησίως.
Ο εμπλουτισμός της διατροφής με συγκεκριμένα τρόφιμα μπορεί να προσφέρει προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου. Πρόληψη από τον καρκίνο μπορεί επίσης να προσφέρει ο περιορισμός συγκεκριμένων τροφών.
Η υπερβολική κατανάλωση φαγητών οδηγεί στην παχυσαρκία και υπερβαρία που είναι αιτίες πολλών μορφών καρκίνου.
Μην ξεχνάτε ότι η πρόληψη και η προστασία μας από τον καρκίνο εξαρτάται πολύ από τις δικές μας καθημερινές επιλογές. Οι ορθές διατροφικές επιλογές, που θα κάνουμε κάθε μέρα, αποτελούν ένα πολύτιμο όπλο στην προστασία μας από τον καρκίνο.
*Συγγραφέας άρθρου: Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου
To σεμινάριο/συζήτηση με θέμα «Διατροφή, καρκίνος και ασφάλεια τροφίμων» έγινε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 στο Cine Studio, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ώρα 18:30 έως 20:30.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλο το σεμινάριο με τη συζήτηση που ακολούθησε στο βίντεο που κάναμε για σας και ανεβάσαμε στο You Tube στο Medlook Academic στη διεύθυνση url, https://youtu.be/YiZQ1qlP3HA διάρκειας 110 λεπτών.
Καλωσόρισμα και εισαγωγή από την Μικαέλλα Κόκκινου, Κλινικό Ψυχολόγο, ΟΚΥΠΥ
(Δείτε την εν λόγω παρουσίαση στο μέρος πρώτο του βίντεο του σεμιναρίου στο Medlook Academic στο You Tube στη διεύθυνση https://youtu.be/z8aGQisKix8 διάρκειας 9 λεπτών)
Σας καλωσορίζουμε στο τέταρτο πρωτοποριακό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον σεμινάριο / συζήτηση «Διατροφή, καρκίνος και ασφάλεια τροφίμων», που διοργανώνουμε στα πλαίσια του προγράμματος για την ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού, των ασθενών και των επαγγελματιών της υγείας.
Η διατροφή και ο καρκίνος έχουν εξαιρετικά σημαντική σχέση μεταξύ τους. Η υγιεινή διατροφή είναι σε θέση να προλαμβάνει 33% των νέων περιστατικών καρκίνου ετησίως.
Ο εμπλουτισμός της διατροφής με συγκεκριμένα τρόφιμα μπορεί να προσφέρει προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου.
Ο περιορισμός συγκεκριμένων τροφών μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου.
Η πρόληψη και η προστασία μας από τον καρκίνο εξαρτάται πολύ από τις δικές μας καθημερινές επιλογές.
Οι ορθές διατροφικές επιλογές, που θα κάνουμε κάθε μέρα αποτελούν ένα πολύτιμο όπλο στην προστασία μας από τον καρκίνο.
Για να μάθουμε περισσότερα πράγματα, να εκπαιδευτούμε και για να τα εφαρμόζουμε, θα έχουμε την τιμή απόψε να ακούσουμε αρχικά τον ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά, για το τι γίνεται σήμερα στην Ευρώπη για την καταπολέμηση και την επίτευξη της τελικής νίκης κατά του καρκίνου. Ο καθηγητής Λοΐζου θα μας ενημερώσει για τις σχέσεις μεταξύ καρκίνου και διατροφής. Ο Δρ Γιαννόπουλος με την πολύχρονη εμπειρία του στη χημεία των τροφίμων και ως Διευθυντής του Γενικού Χημείου του Κράτους θα μας πληροφορήσει για το ποια είναι η κατάσταση και το τι γίνεται σήμερα σχετικά με το πάντα επίκαιρο και πολύπλοκο θέμα της ασφάλειας των τροφίμων.
Όπως πάντα, οι παρουσιάσεις θα είναι σύντομες αλλά περιεκτικές και πλούσιες σε πρακτικές συμβουλές. Ο στόχος μας είναι εσείς να λάβετε μέρος με τις ερωτήσεις σας. Θέλουμε να έχουμε πολύ χρόνο για ερωτήσεις και συζήτηση.
Το σεμινάριο μας πρέπει να είναι διαδραστικό με ερωτήσεις, απαντήσεις και συζήτηση. Η ευχή μας είναι, όταν φύγετε απόψε από εδώ, να νιώθετε πιο πλούσιοι σε γνώσεις παρά ότι ήσασταν όταν ήρθατε.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους ιατρικούς, πανεπιστημιακούς και φιλανθρωπικούς Οργανισμούς που έθεσαν υπό την αιγίδα τους τις εκδηλώσεις μας:
- τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο,
- την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου,
- την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
- τη Σχολή Διοίκησης Πανεπιστήμιου Λευκωσίας και
- την AHEPA, δηλαδή την American Hellenic Educational Progressive Association, που φέτος γιορτάζει 100 χρόνια από την ίδρυσή της το 1922, και έχει τόσα πολλά προσφέρει για τον Ελληνισμό παγκοσμίως, για την εκπαίδευση και την πρόοδο, με βάση τα Χριστιανικά ιδεώδη και τις αξίες του αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού.
Το πρόγραμμά μας για την ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού, των ασθενών και των επαγγελματιών της υγείας, που ανακοινώσαμε τον Απρίλιο συνεχίζεται με επιτυχία, με το τέταρτο μας σεμινάριο σήμερα, με τη δημιουργία εκπαιδευτικών βίντεο, δημοσιεύσεις άρθρων και εφαρμογές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια σεμινάρια και δράσεις για τα οποία θα σας ενημερώνουμε έγκαιρα.
Είναι με μεγάλη ευγνωμοσύνη, που ευχαριστούμε τους χορηγούς των δράσεων και του σεμιναρίου μας σήμερα, οι οποίοι είναι:
- Η Ασφαλιστική εταιρεία TRUST.
- To Ίδρυμα Διατροφικών Διαταραχών ΜΑΖΙ
- Η KEAN.
- Οι Υπεραγορές Αλφαμέγα.
- Η εταιρεία Progressive Ασφαλιστική.
- Η εταιρεία VTT Vasiliko Ltd.
- Τα παγωτά Παπαφιλίππου.
- H Primetel.
- Η εταιρεία πετρελαιοειδών ΕΚΟ.
Επίσης η Οργανωτική Επιτροπή επιθυμεί να ευχαριστήσει το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για τη δεξίωση που μας προσφέρει μετά τέλος του σεμιναρίου και την εταιρεία Παγωτά Παπαφιλίππου για τα παγωτά που προσφέρει.
«Καρκίνος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Τι γίνεται σήμερα;»
Οπτικογραφημένη παρουσίαση του Ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά
(λόγω υποχρεώσεων στις Βρυξέλλες δεν μπόρεσε να παρευρεθεί).
(Δείτε την εν λόγω παρουσίαση στο μέρος πρώτο του βίντεο του σεμιναρίου στο Medlook Academic στο You Tube στη διεύθυνση https://youtu.be/z8aGQisKix8 διάρκειας 9 λεπτών).
Η σχέση της διατροφής με την πρόκληση καρκίνου
Δρ Λοΐζου Γ. Λοΐζος, Καθηγητή Παιδιατρικής, Παιδογκολογίας και Παιδοαιματολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
(Δείτε την εν λόγω παρουσίαση στο μέρος δεύτερο του βίντεο του σεμιναρίου στο Medlook Academic στο You Tube στη διεύθυνση https://youtu.be/aevecwVzdvI διάρκειας 24 λεπτών).
Η διατροφή μπορεί να είναι ένα ισχυρό όπλο για την πρόληψη του καρκίνου. Εάν όμως δεν δίνουμε τη δέουσα προσοχή στη διατροφή μας, τότε αυτή μπορεί να προάγει τον καρκίνο, με ιδιαίτερα δυσάρεστες συνέπειες. Διαπίστωσα διαχρονικά, ότι παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τη σχέση διατροφής και καρκίνου, εντούτοις η ιατρική κοινότητα και οι άλλες αρμόδιες αρχές απαιτείται να κάνουν περισσότερα για την εκπαίδευση του κοινού στο κρίσιμο αυτό ζήτημα. Με το σκεπτικό αυτό, σας παρουσιάζω μερικά βασικά στοιχεία, επιστημονικά αποδεδειγμένα, που πρέπει να γνωρίζετε για την ιδιαίτερη και πολυσήμαντη σχέση διατροφής και καρκίνου.
Να θυμάστε ότι εάν διαλέγετε προσεκτικά το τι τρώτε κάθε μέρα, θα μειώνετε τον κίνδυνό σας να προσβληθείτε από διάφορες μορφές καρκίνου! Να εμπλουτίζετε τη διατροφή σας με τρόφιμα που προσφέρουν προστασία από τον καρκίνο και να περιορίζετε εκείνα που σχετίζονται με την πρόκλησή του.
Το 33% των καρκίνων, που εμφανίζονται κάθε χρόνο, οφείλονται στην κακή διατροφή. Οι διατροφικοί παράγοντες, που σχετίζονται με πρόκληση καρκίνου, περιλαμβάνουν:
- Το υπερβολικό λίπος ζωικής προέλευσης.
- Τη μεγάλη κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος.
- Την υπερκατανάλωση θερμίδων, που οδηγεί σε παχυσαρκία ή υπερβαρία.
- Το αλκοόλ, όταν καταναλώνεται χωρίς μέτρο.
Τι μπορείτε να κάνετε στη διατροφή σας, για να προφυλαχτείτε από τον καρκίνο;
- Προστατευτείτε από την παχυσαρκία. Η πρόληψη της παχυσαρκίας με αποφυγή υπερκατανάλωσης φαγητού είναι βασικό μέτρο για την προστασία μας από τον καρκίνο. Η παχυσαρκία είναι αιτία πρόκλησης τουλάχιστον 8 τύπων καρκίνου (οισοφάγου, στομάχου, παχέος εντέρου, ήπατος, χοληδόχου κύστης, νεφρών, μαστού και μήτρας).
- Περιορίζετε την κατανάλωση μερικών τροφίμων. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα λιπαρά, κόκκινα κρέατα, συμπεριλαμβανομένων και των επεξεργασμένων (αλλαντικά), τα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και τα πολύ πικάντικα ή πλούσια σε αλάτι φαγητά. Τα καβουρδισμένα κρέατα ή άλλα φαγητά πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και καλύτερα να περιορίζονται.
- Επιλέγετε αντικαρκινική διατροφή. Να τρώτε συχνότερα τρόφιμα με αντικαρκινικές ιδιότητες. Πολλές έρευνες έδειξαν ότι υπάρχουν τρόφιμα, τα οποία μειώνουν ουσιαστικά τον κίνδυνο εκδήλωσης του καρκίνου. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα φρούτα, τα λαχανικά, όπως τα σταυρανθή (λάχανο, μπρόκολο, κράμβη, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών), τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
- Δώστε στον οργανισμό σας ποικιλία από ωφέλιμες ουσίες από τη διατροφή σας, που συνεργούν και μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Η συνέργεια ουσιών διατροφής έχει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Πολλά τρόφιμα φυτικής προέλευσης περιέχουν συνδυασμό από βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία και αντιοξειδωτικές ενώσεις (βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σελήνιο). Οι παράγοντες αυτοί συνεργούν και επιδρούν στον μεταβολισμό των κυττάρων. Η καλύτερη πηγή από την οποία πρέπει να προσλαμβάνετε τις εν λόγω ωφέλιμες και προστατευτικές ουσίες είναι η φυσική διατροφή και όχι από κάθε μορφής βιομηχανικά ή φαρμακευτικά σκευάσματα. Είναι η συνέργεια των ουσιών αυτών, όπως υπάρχουν στη φυσική διατροφή, που προσφέρει την αντικαρκινική προστασία. Εξουδετερώνουν έτσι τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, που βρίσκονται στα κύτταρα. Οι ρίζες αυτές είναι ασταθείς ενώσεις, που προκύπτουν από τον φυσιολογικό μεταβολισμό, οι οποίες όμως βλάπτουν το DNA και δημιουργούν καρκίνο.
Μην ξεχνάτε ότι η πρόληψη και η προστασία μας από τον καρκίνο εξαρτάται πολύ από τις δικές μας καθημερινές επιλογές.
Οι ορθές διατροφικές επιλογές, που θα κάνουμε κάθε μέρα, αποτελούν ένα πολύτιμο όπλο στην προστασία μας από τον καρκίνο.
Μικρά μηνύματα υγείας για τη διατροφή, ως όπλο εναντίον του καρκίνου
Δρ Λοΐζου Γ. Λοΐζος, Καθηγητή Παιδιατρικής, Παιδογκολογίας και Παιδοαιματολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Είναι καλό να γνωρίζετε ότι...
- Η διατροφή και ο καρκίνος έχουν εξαιρετικά σημαντική σχέση μεταξύ τους. Η υγιεινή διατροφή είναι σε θέση να προλαμβάνει 33% των νέων περιστατικών καρκίνου ετησίως.
- Ο εμπλουτισμός της διατροφής με συγκεκριμένα τρόφιμα μπορεί να προσφέρει προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου. Πρόληψη από τον καρκίνο μπορεί επίσης να προσφέρει ο περιορισμός συγκεκριμένων τροφών.
- Η υπερβολική κατανάλωση φαγητών οδηγεί στην παχυσαρκία και υπερβαρία που είναι αιτίες πολλών μορφών καρκίνου.
- Για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου: Να τρώτε λιγότερο κόκκινο κρέας και ζωικά λίπη, να τρώτε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και να ασκείτε περισσότερο το σώμα σας.
- Ένα πορτοκάλι κάθε μέρα μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο καρκίνου στόματος, λάρυγγα, φάρυγγα, οισοφάγου, στομαχιού και κατά 19% τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.
- Ο χυμός ντομάτας είναι φτωχός σε θερμίδες, πλούσιος σε βιταμίνη C και λυκοπένιο, που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Προτιμάτε χυμό ντομάτας φτωχό σε αλάτι.
- Η μητέρα σας καλά έλεγε να τρώτε μήλα, γιατί κάνουν το γιατρό πιο πέρα. Φρέσκα μήλα με τη φλούδα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου και Αλτσχάιμερ.
- Η διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, όσπρια, μαγειρεμένα λαχανικά, δημητριακά, ψάρια και φρούτα μειώνει τον κίνδυνο απώλειας μνήμης, καρκίνου και καρδιοπάθειας.
- Να θυμάστε ότι η νηστεία με ποικιλία και μέτρο είναι ωφέλιμη. Μειώνει τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια αίματος και τα περιττά κιλά σώματος. Επίσης μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και δυσκοιλιότητας.
- Μάθετε ότι το κουνουπίδι, η κράμβη και το μπρόκολο περιέχουν ουσίες που προσφέρουν πρόληψη κατά του καρκίνου του προστάτη, των μαστών και των ωοθηκών.
- Όταν ψήνετε κρέας στα κάρβουνα, για να μειώνετε τη δημιουργία καρκινογόνων ουσιών, να μαρινάρετε από πριν το κρέας σε ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και σκόρδο.
Ασφάλεια Τροφίμων: Ενημέρωση, συζήτηση πάνελ και στη συνέχεια ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο με απαντήσεις από ειδικούς
Δρ. Στέλιος Γιαννόπουλος, Διευθυντής Γενικού Χημείου του Κράτους.
Δρ Λοΐζος Γ. Λοΐζου, Παιδίατρος, Καθηγητής Παιδιατρικής. Παιδογκολογίας/Παιδοαιματολογίας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Λευκωσίας
(Δείτε την εν λόγω συζήτηση με ερωτήσεις και απατήσεις στο μέρος τρίτο του βίντεο του σεμιναρίου
στο Medlook Academic στο You Tube στη διεύθυνση https://youtu.be/xvDb3AQW6Wg διάρκειας 80 λεπτών).
Ο Δρ Γιαννόπουλος με την πολύχρονη εμπειρία του στη χημεία των τροφίμων και ως Διευθυντής του Γενικού Χημείου του Κράτους μας πληροφορεί για το ποια είναι η κατάσταση και το τι γίνεται σήμερα σχετικά με το πάντα επίκαιρο και πολύπλοκο θέμα της ασφάλειας των τροφίμων.
Ο καθηγητής Λοΐζου συζητά μαζί του την κατάσταση που επικρατεί διεθνώς στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων, τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και αλλού. Παράλληλα θέτει τα συνήθη ζητήματα και ερωτήσεις, που το κοινό του απευθύνει σε θέματα ασφάλειας της διατροφής.
Παρακολουθείστε το βίντεο, όπου απαντώνται από τους ειδικούς ερωτήματα όπως τα ακόλουθα αλλά και άλλα, που έθεσαν οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο:
- Ποιες είναι οι κυριότερες απειλές στη διατροφή μας και γιατί χρειάζονται έλεγχοι;
- Τι πρέπει να γίνεται, ποιοι τομείς της διατροφικής αλυσίδας απαιτούν ελέγχους;
- Ποια είναι η κατάσταση σήμερα σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων;
- Πώς ελέγχεται η εγχώρια παραγωγή;
- Πώς ελέγχονται τα εισαγόμενα τρόφιμα;
- Ποια είναι τα στοιχεία (χημικά) ή ουσίες (καρκινογόνες) ή μικρόβια που χρειάζεται να διερευνώνται;
- Οι έλεγχοι στο χωράφι, του χώματος και των καλλιεργειών;
- Τι γίνεται για το νερό;
- Η εκπαίδευση των γεωργών και άλλων παραγωγών;
- Τα φυτοφάρμακα και τα υπολείμματά τους, πώς ελέγχονται;
- Ο έλεγχος στην αγορά πριν τα αγοράσει ο καταναλωτής;
- Υπάρχει έλεγχος στις ετικέτες επισήμανσης του κάθε τρόφιμου;
- Ποια τα σχέδια για το μέλλον;
- Συμπερασματικά, ποια είναι η εκτίμησή σας για την ασφάλεια των τροφίμων στη χώρα μας σήμερα;
Μάθετε επίσης πώς η εκστρατεία #EUChooseSafeFood https://bit.ly/3zsRWj3 μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τις καθημερινές επιλογές φαγητού και να κατανοήσετε την επιστήμη πίσω από την ασφάλεια των τροφίμων της ΕΕ. Στην ιστοσελίδα αυτή θα μάθετε περισσότερα για την ασφάλεια των τροφίμων.
Διαβάστε επίσης:
- Για τις ετικέτες στα τρόφιμα: https://bit.ly/3FutWjk
- Για τα πρόσθετα στα τρόφιμα: https://bit.ly/3sG9R1F
- Για τις τροφιμογενείς νόσους: https://bit.ly/3SOSiag
- Για τους επιμολυντές (ρυπαντές) τροφίμων: https://bit.ly/3Nid15c
- Για την υγιεινή των τροφίμων: https://bit.ly/3NiONaZ
- Για τα συμπληρώματα διατροφής: https://bit.ly/3TR4998
- Για τη συσκευασία των τροφίμων: https://bit.ly/3DMhURa
- Για τα τροφικά αλλεργιογόνα: https://bit.ly/3gP8V8B
- Για τα νέα τρόφιμα: https://bit.ly/3sNRU17
- Για την ευημερία των ζώων: https://bit.ly/3TNfcQU
Είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο να πληροφορηθείτε για τα αποτελέσματα του Ευρωβαρομέτρου 97.2 για την Ασφάλεια των Τροφίμων στην ΕΕ και την Κύπρο (2022) που θα τα βρείτε στην ιστοσελίδα https://bit.ly/3DKYv2O
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη διατροφή και τις σχέσεις της με την υγεία μας επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες του Medlook, Δίαιτα και διατροφή https://bit.ly/3MpuZ5u και Γαστρεντερολογία https://bit.ly/3yA0HqM .
Σας ευχόμαστε καλό διάβασμα και παρακολούθηση.
Ευχόμαστε να αποκομίσετε χρήσιμες και καρποφόρες γνώσεις που θα οδηγούν, εσάς και την οικογένειά σας, όπως και άλλους συνανθρώπους μας, σε καλύτερες επιλογές για υγιέστερη, μακρύτερη και ευτυχέστερη ζωή.
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής-Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία
Τηλ 99 660 662, Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , Twitter: @DrLoizos