Το τσάι περιέχει ένα μεγάλο αριθμό δραστικών ουσιών οι οποίες έχουν χημειοπροστατευτικό ρόλο εναντίον διαφόρων καρκίνων που προσβάλλουν όργανα του πεπτικού συστήματος.
Μερικές απλές αλλαγές στη διατροφή μας, με τον εμπλουτισμό της με περισσότερα φρούτα και τσάι, είναι δυνατόν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία του γαστροεντερικού μας συστήματος.
Το πράσινο τσάι είναι πλουσιότερο από το μαύρο τσάι σε πολυφαινόλες που έχουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου. Από τις πολυφαινόλες αυτές, η επιγαλλοκατεχίνη (epigallocatechin gallate, EGCG) φαίνεται ότι μπορεί να παρέχει προστασία μεταξύ άλλων και από τον καρκίνο του οισοφάγου.
Σε εργαστηριακά πειράματα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, απέδειξαν ότι η πολυφαινόλη EGCG του πράσινου τσαγιού έχει την ικανότητα να οδηγεί στο θάνατο (απόπτωση) τα κύτταρα του αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου.
Τοποθέτησαν την
EGCG σε διαφορετικές συγκεντρώσεις μαζί με κύτταρα του εν λόγω καρκίνου. Διαπίστωσαν ότι η ενεργός αυτή ουσία προκαλούσε το θάνατο των κυττάρων του καρκίνου πολύ γρήγορα, εντός 24 ωρών.
Με βάση τα εργαστηριακά τους αποτελέσματα, οι ερευνητές θεωρούν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να έχει ρόλο όχι μόνο για την πρόληψη του καρκίνου του οισοφάγου αλλά και για τη θεραπεία του.
Ο καρκίνος του οισοφάγου παρουσιάζει αύξηση της συχνότητας του κατά τα τελευταία χρόνια. Είναι ένας από τους καρκίνους που παρουσιάζουν την ταχύτερη αύξηση της συχνότητας τους στις χώρες του δυτικού κόσμου.
Συνήθως εμφανίζεται σε προχωρημένη ηλικία. Επηρεάζει κυρίως τους άνδρες. Η πρόγνωση του δεν είναι καλή. Είναι ανθεκτικός στις θεραπείες. Στα πέντε χρόνια που ακολουθούν το τέλος της θεραπείας, η επιβίωση είναι χαμηλότερη του 10% των ασθενών.
Τα ακριβή αίτια της νόσου δεν είναι γνωστά. Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου που συσχετίζεται με τη νόσο είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επίσης έχουν ενοχοποιηθεί ως αιτιολογικοί παράγοντες η κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα, η οισοφαγίτιδα, οι στενώσεις και η αχαλασία του οισοφάγου.
Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η δυσφαγία, πόνος κατά την κατάποση, αίσθημα γδαρσίματος όταν διέρχεται η τροφή, απώλεια σωματικού βάρους, αίμα στα κόπρανα, σιελόρροια και αναγωγές.
Το ιστορικό, τα σημεία και συμπτώματα, οδηγούν στη διενέργεια εξετάσεων συμπεριλαμβανομένης της ενδοσκόπησης με οισοφαγοσκόπηση και βιοψία που μπορούν να θέσουν τη διάγνωση.
Εμείς συμπερασματικά θα τονίσουμε, ότι τα στοιχεία, που προέκυψαν από τα εργαστηριακά πειράματα είναι πράγματι πολύ ενδιαφέροντα.
Τώρα χρειάζονται επιδημιολογικές έρευνες για να φανεί κατά πόσο σε άτομα, που καταναλώνουν τσάι, η συχνότητα καρκίνου του οισοφάγου είναι διαφορετική από τους άλλους για να αποδειχθεί ότι η κατανάλωση τσαγιού οδηγεί στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του οισοφάγου.