Το μήκος των δακτύλων του χεριού ενός άνδρα, ιδιαίτερα του δείκτη και του παράμεσου φαίνεται ότι παρέχει σημαντική πληροφόρηση σχετικά με την υγεία του.
Οι άνδρες των οποίων ο δείκτης είναι μακρύς ίσως διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του προστάτη.
Συγκεκριμένα σε άνδρες που ο δείκτης του χεριού τους είναι μακρύτερος από το παράμεσο δάκτυλο οι πιθανότητες τους να προσβληθούν από καρκίνο του προστάτη, είναι 33% λιγότερες σε σύγκριση με άνδρες που έχουν την αντίθετη σχέση δείκτη και παράμεσου δάκτυλου. Το παράμεσο δάκτυλο είναι το δάκτυλο στο οποίο βάζουμε συνήθως το δαχτυλίδι του γάμου, δηλαδή το τέταρτο δάκτυλο.
Με άλλα λόγια όταν το παράμεσο δάκτυλο είναι μεγαλύτερο από το δείκτη, ο κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη είναι μεγαλύτερος. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οι άνδρες με μικρού μήκους δείκτη θα παρουσιάσουν οπωσδήποτε καρκίνο προστάτη.
Τα ενδιαφέροντα αυτά συμπεράσματα προέκυψαν από έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και που διήρκεσε για 15 χρόνια, από το 1994 έως το 2009. Σε αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 1500 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη από διάφορα νοσοκομεία της χώρας. Για σκοπούς ελέγχου συμπεριλήφθηκαν στην εργασία και 300 υγιείς άνδρες.
Οι Βρετανοί γιατροί βρήκαν ότι:
- Σε περισσότερο από 50% των ανδρών, ο δείκτης είχε μικρότερο μήκος από το παράμεσο δάκτυλο
- Στους άνδρες στους οποίους ο δείκτης και το παράμεσο δάκτυλο είχαν το ίδιο μήκος (ποσοστό 19% των ανδρών) οι πιθανότητες προσβολής από καρκίνο του προστάτη ήταν οι ίδιες όπως στους άνδρες της πρώτης κατηγορίας
- Η τρίτη κατηγορία των ανδρών που μελετήθηκαν ήσαν αυτοί που είχαν το δείκτη του χεριού με μεγαλύτερο μήκος από ότι το παράμεσο δάκτυλο. Στους εν λόγω άνδρες οι πιθανότητες προσβολής από καρκίνο του προστάτη ήταν 33% λιγότερες από ότι στους υπόλοιπους άνδρες. Στην κατηγορία αυτή, η μείωση του κινδύνου αυτού ήταν ακόμη μεγαλύτερη σε άνδρες κάτω των 60 ετών στους οποίους οι πιθανότητες προσβολής από καρκίνο του προστάτη ήταν 87% λιγότερες
Ποια είναι η πιθανή εξήγηση για τον περίεργο αυτό συσχετισμό;
Η ανάπτυξη σε μήκος των δακτύλων των χεριών στον άνδρα καθορίζεται στην εμβρυϊκή ηλικία μεταξύ άλλων από την ορμόνη τεστοστερόνη. Όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης στα οποία υποβάλλεται το άρρεν έμβρυο είναι χαμηλότερα, ο δείκτης γίνεται μακρύτερος.
Οι ερευνητές πιστεύουν, ότι η έκθεση του εμβρύου σε λιγότερη τεστοστερόνη προφυλάσσει από καρκίνο του προστάτη αργότερα στη ζωή. Αυτό συμβαίνει πιθανόν διότι τα γονίδια HOXA και HOXD ελέγχουν τόσο την ανάπτυξη σε μήκος των δακτύλων όσο και την ανάπτυξη των σεξουαλικών οργάνων.
Προηγούμενες έρευνες βρήκαν ότι υπάρχει σχέση της έκθεσης σε ορμόνες κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής στη μήτρα και την ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών όπως ο καρκίνος του μαστού (σχετίστηκε με αυξημένη προγεννητική έκθεση σε οιστρογόνα) και οστεοαρθρίτιδα (σχετίστηκε με δείκτη μικρότερο από το παράμεσο δάκτυλο).
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η εργασία τους δείχνει ότι τα επίπεδα ορμονών στα οποία υποβάλλεται ένα αγόρι κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής του ζωής, στη μήτρα της μητέρας του είναι δυνατόν να έχει συνέπειες δεκαετίες αργότερα. Πρόκειται για ακόμη ένα στοιχείο που προστίθεται σε αυτά που δείχνουν τη μεγάλη σημασία που έχει για όλη τη ζωή ενός ανθρώπου το ισοζύγιο ορμονών στο οποίο υποβάλλεται κατά την εμβρυϊκή του ζωή, δηλαδή πριν από τη γέννηση του.
Μήπως το κριτήριο της σχέσης μήκους δείκτη και παράμεσου δακτύλου μπορεί να βοηθά στην καλύτερη ανίχνευση των ανδρών που κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη;
Εάν τα ευρήματα των Βρετανών γιατρών επιβεβαιωθούν και από άλλες ανάλογες εργασίες, οι μετρήσεις μήκους του δείκτη και του παράμεσου δάκτυλου θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται ως ένα απλό τεστ για ανίχνευση του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη. Η επιλογή των ανδρών που κινδυνεύουν περισσότερο θα βασίζεται βέβαια και στο οικογενειακό ιστορικό και σε γενετικά ή άλλα τεστ.