Στους άνδρες με καρκίνο προστάτη γίνονται συχνά συστάσεις για αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής τους. Ωστόσο δεν έχουν γίνει αρκετές μελέτες για την αποτελεσματικότητα αυτών των αλλαγών.
Η φτωχή σε λίπη διατροφή, το λυκοπένιο της ντομάτας, το μπρόκολο, η τακτική σωματική άσκηση, η μείωση του στρες με τεχνικές, όπως το γιόγκα έχουν συσχετισθεί σε επιδημιολογικές έρευνες με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και άλλων νοσοκομειακών κέντρων σε μια μικρή αλλά πρωτότυπη έρευνα τους εξέτασαν το ρόλο της δίαιτας και των αλλαγών στον τρόπο ζωής, στην εξέλιξη των πρώτων σταδίων του καρκίνου προστάτη.
Η εργασία αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, διότι έγινε με προοδευτικό τυχαιοποιημένο τρόπο σε 93 άνδρες με καρκίνο του προστάτη, που διαπιστώθηκε με βιοψία και οι οποίοι βρίσκονταν στα πρώτα στάδια της νόσου.
Βασικά οι άνδρες αυτοί είχαν επιλέξει να μην κάνουν οποιαδήποτε συμβατική θεραπεία για τη νόσο τους στα αρχικά στάδια. Αντίθετα επέλεξαν τη μέθοδο της προσεκτικής παρακολούθησης. Θα άρχιζαν θεραπεία μόνο σε περίπτωση που η νόσος τους θα παρουσίαζε προοδευτική επιδείνωση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι άνδρες στην έρευνα, είχαν χαμηλού βαθμού κακοήθειας καρκίνο προστάτη (σκορ Gleason της βιοψίας χαμηλότερο από 7). Τα επίπεδα του PSA που είχαν κατά την έναρξη της έρευνας κυμαίνονταν μεταξύ 4 και 10 ng/ml.
Επειδή λοιπόν οι άνδρες αυτοί ούτως ή άλλως δεν θα έκαναν οποιαδήποτε άλλη θεραπεία αποτελούσαν μια ομάδα επιλογής για τη μελέτη των επιδράσεων της διατροφής και του τρόπου ζωής στην εξέλιξη της νόσου.
Με τυχαιοποιημένο τρόπο, οι άνδρες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε μια αυστηρή χορτοφαγική δίαιτα με μείωση του διατροφικού λίπους. Οι λιπαρές ουσίες από τη διατροφή αντιπροσώπευαν μόνο 10% του συνόλου των θερμίδων που ελάμβαναν οι άνδρες της πρώτης ομάδας.
Η δίαιτα αυτή είναι γνωστή ως δίαιτα Ornish από το όνομα του γιατρού που την επινόησε και εφάρμοσε με επιτυχία για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Η μέθοδος αυτή συνοδεύεται παράλληλα με τακτική σωματική άσκηση και μείωση του στρες δια μέσου διαφόρων μεθόδων, πράγματα τα οποία έγιναν για τους άνδρες της πρώτης ομάδας.
Στη δεύτερη ομάδα ανδρών δεν έγινε αλλαγή στο συνήθη τρόπο ζωής και στη διατροφή τους.
Μετά από ένα χρόνο η σύγκριση έδειξε:
- Ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA):Τα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου είχαν μειωθεί κατά 4% στους άνδρες της πρώτης ομάδας. Στους άνδρες της δεύτερης ομάδας αυξήθηκαν κατά 6%.
- Αντικαρκινική δράση: Το πλάσμα που λήφθηκε από το αίμα των ανδρών της πρώτης ομάδας είχε μεγαλύτερη αντικαρκινική δράση απ' ότι το πλάσμα των ανδρών που δεν ακολούθησαν καμία αγωγή. Συγκεκριμένα το πλάσμα των ανδρών που ακολούθησαν τη μέθοδο Ornish είχε τη δυνατότητα να μειώνει κατά 70% καλλιέργειες προστατικών καρκινικών κυττάρων. Αντίθετα το πλάσμα των ανδρών της δεύτερης ομάδας μείωνε μόνο κατά 9% τις εν λόγω καλλιέργειες.
- Επιδείνωση του καρκίνου: Η μέθοδος της προσεκτικής παρακολούθησης δεν έδειξε επιδείνωση σε κανένα από τους άνδρες της πρώτης ομάδας. Αντίθετα στη δεύτερη ομάδα, υπήρξαν 6 περιπτώσεις στις οποίες χρειάστηκε να αρχίσει η θεραπεία για καρκίνο προστάτη λόγω προοδευτικής επιδείνωσης της νόσου.
Παρά το γεγονός ότι η έρευνα αυτή έγινε σε μικρό αριθμό αντρών, εντούτοις διαφαίνεται, ότι ίσως η διατροφή και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να εμποδίζουν την προοδευτική επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη, χαμηλού βαθμού κακοήθειας, στα πρώτα στάδια της εξέλιξης του.
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι οι άντρες με καρκίνο του προστάτη, θα πρέπει να εγκαταλείπουν τη συμβατική θεραπεία τους για ν' ακολουθούν τη μέθοδο Ornish της έρευνας.
Όμως επειδή η εν λόγω μέθοδος δεν έχει σοβαρές παρενέργειες και έχει δείξει ότι προστατεύει από καρδιακές παθήσεις είναι δυνατόν ν' ακολουθείται ταυτόχρονα με τη συμβατική θεραπεία που θ' αποφασισθεί για τη νόσο, εάν φυσικά ο θεράπων γιατρός δεν βλέπει κάποια αντένδειξη.
Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν και άλλες έρευνες, που τεκμηρίωσαν ότι η μείωση των λιπαρών ουσιών στη διατροφή, συνοδεύεται και από μείωση του κινδύνου για ορισμένες μορφές καρκίνου (μαστού, εντέρου).
Εκείνο που προέχει είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία που προέκυψαν επιβάλλουν την περαιτέρω μελέτη της διατροφής και του τρόπου ζωής στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.