Ο καρκίνος του προστάτη είναι δύσκολος στην αντιμετώπιση και ιδιαίτερα ανθεκτικός στις περισσότερες μορφές χημειοθεραπείας.
Κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 543 χιλιάδες νέα περιστατικά παγκοσμίως. Είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτων λόγω καρκίνου στους άνδρες. Υπολογίζεται ότι η ασθένεια σκοτώνει κάθε χρόνο 200 χιλιάδες ηλικιωμένους άνδρες σε ανεπτυγμένες χώρες.
Ερευνητές από την Οξφόρδη, χρησιμοποιώντας τεχνικές μοριακής βιολογίας που καταστέλλουν τη δράση ενός γονιδίου, κατάφεραν να καταστήσουν ευαίσθητα στη χημειοθεραπεία κύτταρα από ανθεκτικούς καρκίνους του προστάτη.
Στα αρχικά στάδια της αντιμετώπισης του καρκίνου αυτού, η στέρηση της έκθεσης των κυττάρων του στις ανδρικές ορμόνες, μειώνει την ανάπτυξη του. Αργότερα όμως, ο καρκίνος του προστάτη, καθίσταται ανεξάρτητος από τις ορμόνες και αρχίζει να ξαπλώνεται.
Οι προσπάθειες των ερευνητών εστιάστηκαν στο γονίδιο IGFR1R . Το γονίδιο αυτό δραστηριοποιείται υπερβολικά στον καρκίνο του προστάτη. Βοηθά την ανάπτυξη του καρκίνου και επιτρέπει στα κύτταρα του να αποφεύγουν την απόπτωση. Αποφεύγοντας την απόπτωση, τα καρκινικά κύτταρα δεν πεθαίνουν και ο καρκίνος ξαπλώνεται σκοτώνοντας τον άρρωστο.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική που ονομάζεται RNA interference (RNAi). Ο μηχανισμός RNAi ανακαλύφθηκε σε σκουλήκια. Χρησιμοποιώντας το μηχανισμό αυτό τα σκουλήκια αδρανοποιούν γονίδια που καθίστανται για αυτά επικίνδυνα.
Εφαρμόζοντας την τεχνική RNAi σε καλλιέργειες κυττάρων καρκίνου του προστάτη, οι ερευνητές από την Οξφόρδη, κατάφεραν να αδρανοποιήσουν το γονίδιο IGFR1R. Υπάρχουν διάφορα μόρια, που εξερευνούνται τώρα από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες, τα οποία μπορούν να αδρανοποιήσουν γονίδια του καρκίνου με βάση την τεχνική RNAi.
Αφού πέτυχαν την αδρανοποίηση του γονιδίου IGFR1R, διαπίστωσαν ότι τα καρκινικά κύτταρα έγιναν πιο ευαίσθητα στην ακτινοθεραπεία και στη χημειοθεραπεία.
Τα καρκινικά κύτταρα που αναπτύσσονταν ανεξάρτητα από την απουσία ανδρικών ορμονών (ανθεκτικά στη θεραπεία) όταν σε αυτά αδρανοποιούταν το γονίδιο IGFR1R, γίνονταν ευαίσθητα σε φάρμακα χημειοθεραπείας που προκαλούσαν βλάβες στο DNA τους. Τέτοια φάρμακα είναι η μιτοξαντρόνη, η ετοποσίδη και αζωτούχος μουστάρδα.
Μετά από τα πρώτα αποτελέσματα σε καλλιέργειες κυττάρων, οι ερευνητές άρχισαν να εφαρμόζουν τη θεραπευτική αυτή μέθοδο σε πειραματόζωα. Ελπίζουν ότι στη συνέχεια θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τη μέθοδό τους και σε άνδρες με ανθεκτικές μορφές καρκίνου του προστάτη.
Ο στόχος είναι η αδρανοποίηση του γονιδίου IGFR1R με τη μέθοδο RNAi, να κάνει την ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία πιο αποτελεσματικές για να καταφέρνουν να εξουδετερώνουν τους ανθεκτικούς καρκίνους.
Πρέπει να σημειώσουμε, ότι εάν πετύχει η νέα αυτή θεραπευτική μέθοδος, πιθανόν να επωφεληθούν εκτός από τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη και ασθενείς με άλλες μορφές καρκίνου.
Πράγματι το γονίδιο IGFR1R και η πρωτεΐνη του που παράγει (υποδοχέας στη μεμβράνη των κυττάρων) εμπλέκονται σε πολλούς άλλους καρκίνους.
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μέθοδο αντιμετώπισης του καρκίνου, που υπόσχεται πολλά, και θα πρέπει να αναμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα κλινικών θεραπευτικών δοκιμών στον άνθρωπο για να εκτιμήσουμε την πραγματική της αξία.