Ο καπνός του τσιγάρου και άλλων καπνιστικών προϊόντων, αλλοιώνει το σάλιο και σχηματίζει μαζί του, ένα επικίνδυνο συνδυασμό που είναι η κυριότερη αιτία καρκίνου του στόματος και του φάρυγγα.
Το σάλιο κανονικά προστατεύει το στόμα και τη φαρυγγική κοιλότητα μέχρι το λάρυγγα από πολλούς εξωγενείς παράγοντες. Περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που αποτελούν ασπίδα του οργανισμού κατά του καρκίνου.
Ο καρκίνος του στόματος και του φάρυγγα είναι ο συχνότερος καρκίνος της κεφαλής και του λαιμού. Αποτελεί περίπου το 2%-4% του συνόλου των καρκίνων. Η ανταπόκριση των εν λόγω καρκίνων στις θεραπείες δεν είναι ικανοποιητική.
Το γεγονός ότι το κάπνισμα είναι η κυριότερη αιτία πρόκλησης των καρκίνων αυτών, οδήγησε Ισραηλινούς ερευνητές να εξετάσουν το τι συμβαίνει όταν οι πολλές τοξικές ουσίες που περιέχονται στον εισπνεόμενο καπνό, έρχονται σε επαφή με το σάλιο.
Τοποθέτησαν σάλιο το οποίο είχε υποβληθεί σε καπνό, σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων. Ένας ίδιος αριθμός καρκινικών κυττάρων υποβλήθηκε μόνο σε καπνό.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε συνέργια μεταξύ του σάλιου και του καπνού του τσιγάρου με αποτέλεσμα τα καρκινικά κύτταρα να υποβοηθούνται στον πολλαπλασιασμό τους.
Παράλληλα ο συνδυασμός καπνού και σάλιου, δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για πρόκληση βλαβών στα κύτταρα της βλεννογόνου του στόματος και του φάρυγγα.
Στην ουσία ο συνδυασμός σάλιου και καπνού είναι χειρότερος για τα κύτταρα παρά ο καπνός από μόνος του. Αυτό σημαίνει ότι οι ουσίες που περιέχονται στον καπνό, έχουν την ιδιότητα να μετατρέπουν το σάλιο από ένα προστάτη του οργανισμού μας σε ένα εχθρό.
Οι καπνιστές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι σοβαρές ζημιές που προκαλεί το κάπνισμα, αρχίζουν από τη στιγμή που ο καπνός εισέρχεται στη στοματική κοιλότητα.
Οι καρκίνοι της κεφαλής και του λαιμού, περιλαμβάνουν τους καρκίνους των χειλών, της γλώσσας, του στόματος, των ούλων, του φάρυγγα και του λάρυγγα. Ο κυριότερος ένοχος είναι το κάπνισμα.
Κάθε χρόνο παγκοσμίως αναφέρονται 400.000 νέα περιστατικά καρκίνων της κεφαλής και του λαιμού. Δυστυχώς στα πέντε χρόνια μετά από τη διάγνωση μόνο το 50% των ασθενών αυτών επιβιώνουν.
Πιστεύουμε ότι η έρευνα αυτή μας δίνει νέες πληροφορίες για τη γένεση των καρκίνων του στόματος και του φάρυγγα.
Η αλλοίωση του σάλιου και η μετατροπή του από τον καπνό από ένα ισχυρό φίλο και προστάτη σε ένα ισχυρό εχθρό του οργανισμού, πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα αυτούς που επιμένουν να καπνίζουν. Αποτελεί ακόμη ένα κίνητρο για να σταματήσουν την καταστροφική και θανάσιμη αυτή συνήθεια.