Τα παιδιά των οποίων η μητέρα πάσχει από κατάθλιψη, κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς, αντικοινωνικότητας και μειωμένης σχολικής απόδοσης σε σύγκριση με παιδιά των οποίων η μητέρα δεν παρουσίασε ποτέ κατάθλιψη.
Το πρόβλημα της κατάθλιψης είναι δυστυχώς πολύ συχνό. Οι γυναίκες προσβάλλονται από κατάθλιψη με διπλάσια συχνότητα από ότι οι άνδρες. Επίσης η κατάθλιψη που εκδηλώνεται στις γυναίκες μετά τη γέννηση ενός παιδιού, δεν είναι καθόλου σπάνια.
Ο ρόλος του πατέρα όταν η μητέρα πάσχει από κατάθλιψη, είναι πολύ σημαντικός για την καλύτερη εξέλιξη του παιδιού σε όλους τους τομείς.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Αμερικανοί επιστήμονες, που παρακολούθησαν για περισσότερο από 10 χρόνια, 6.552 παιδιά με τις μητέρες τους. Στην αρχή της έρευνας οι μητέρες απάντησαν σε ερωτηματολόγια, που στόχο είχαν να αξιολογήσουν την ψυχολογική τους κατάσταση. Στη συνέχεια, αξιολογούνταν κάθε δύο χρόνια, η συμπεριφορά των παιδιών και τα τυχόν προβλήματα που παρουσίαζαν.
Ταυτόχρονα τα παιδιά έδιναν πληροφορίες για τη σχέση με τον πατέρα τους και την εμπλοκή του στη ζωή τους. Αξιολογήθηκε για κάθε παιδί, ο βαθμός συμμετοχής του πατέρα σε σημαντικά για αυτό γεγονότα της ζωής του.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι πράγματι τα παιδιά που είχαν μητέρες με κατάθλιψη, παρουσίαζαν συχνότερα προβλήματα συμπεριφοράς με προοδευτική επιδείνωση.
Στις περιπτώσεις όμως που ο πατέρας των παιδιών εμπλεκόταν ενεργά στη ζωή τους, τα προβλήματα συμπεριφοράς, υποχωρούσαν
Αναμφίβολα, η θεραπεία της κατάθλιψης της μητέρας είναι απαραίτητη. Βοηθά όχι μόνο την ασθενούσα μητέρα αλλά συμβάλλει ταυτόχρονα και στην καλύτερη συμπεριφορική, κοινωνική και γνωσιακή ανάπτυξη των παιδιών της.
Έρευνες έχουν δείξει ότι μέχρι 18% των γυναικών παρουσιάζουν μερικά συμπτώματα κατάθλιψης, 2 έως 4 μήνες μετά τη γέννηση ενός παιδιού τους. Τα συμπτώματα αυτά έχουν αρνητικές επιδράσεις στο γονικό ρόλο της μητέρας. Ιδιαίτερα επηρεάζονται οι γονικές εκείνες δραστηριότητες, που απαιτούν περισσότερο ενεργό συμμετοχή της μητέρας όπως το παιχνίδι με το παιδί, το διάβασμα ενός βιβλίου και άλλες διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις.
Μια άλλη έρευνα του πανεπιστημίου της Βορείου Καρολίνας, έδειξε ότι στην ηλικία των 3 ετών, παιδιά των οποίων η μητέρα παρουσίαζε χρόνια κατάθλιψη, απέδιδαν χειρότερα σε τεστ που αξιολογούσαν την ετοιμότητα για το σχολείο, την προφορική κατανόηση και τις δεξιότητες ομιλίας σε σύγκριση με παιδιά των οποίων η μητέρα δεν είχε ποτέ κατάθλιψη.
Είναι λοιπόν σημαντικό τόσο για τις νέες μητέρες, που γέννησαν πρόσφατα όσο και για τις μητέρες βρεφών, νεαρών και πιο μεγάλων παιδιών, εάν υπάρχουν ενδεικτικά συμπτώματα, να δίνεται ιδιαίτερη σημασία για τη διάγνωση της κατάθλιψης.
Οι ψυχίατροι ή οι ψυχολόγοι που εμπλέκονται στη θεραπεία της κατάθλιψης της μητέρας, θα ήταν καλό να μιλούν για το πρόβλημα και στον πατέρα του παιδιού.
Πρέπει να τονίζουν την τεράστια σημασία που έχει για την πρόοδο και εξέλιξη του παιδιού, η ενεργός συμμετοχή του πατέρα στην καθημερινή ζωή και στα σημαντικά γεγονότα της ζωής του.