Οι κρίσεις πανικού διπλασιάζουν τον κίνδυνο προσβολής από στεφανιαία νόσο της καρδίας, η οποία είναι αιτία καρδιακής προσβολής.
Από τους ασθενείς με κρίσεις πανικού, εκείνοι που παρουσιάζουν επιπρόσθετα κατάθλιψη, βλέπουν τον κίνδυνο τους για καρδιοπάθεια να τριπλασιάζεται.
Οι κρίσεις πανικού χαρακτηρίζονται, από επεισόδια έντονου φόβου, που εκδηλώνονται ξαφνικά και απροσδόκητα στον ασθενή, χωρίς να φαίνεται να υπάρχει οποιαδήποτε αιτία.
Τα επεισόδια αυτά μπορεί να επαναλαμβάνονται και να συνοδεύονται και από οργανικά σημεία και συμπτώματα που περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια, ζαλάδες, πόνους στην κοιλιά.
Οι κρίσεις πανικού είναι συχνότερες σε γυναίκες, σε παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα, σε καπνιστές και σε άτομα με ιστορικό κατάθλιψης.
Υπολογίζεται, ότι μέχρι 1% του πληθυσμού ετησίως μπορεί να παρουσιάζει επεισόδια κρίσεων πανικού. Συχνά οι κρίσεις πανικού μοιάζουν με την κλινική εικόνα που παρουσιάζουν οι καρδιακές προσβολές.
Η αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού βασίζεται σε φάρμακα και στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. Η μέθοδος αυτή στηρίζεται στην διαφοροποίηση με τη βοήθεια του θεραπευτή, των σκέψεων και συμπεριφορών του ασθενούς, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εκδήλωση των κρίσεων πανικού.
Ο σημαντικά αυξημένος κίνδυνος των ασθενών με κρίσεις πανικού και κατάθλιψη για καρδιοπάθεια, είναι το συμπέρασμα μεγάλης έρευνας που συμπεριέλαβε τα δεδομένα από 17 εκατομμύρια ασθενείς από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ αυτών εντοπίστηκαν σχεδόν 40.000 ασθενείς με κρίσεις πανικού. Η εξέλιξη τους καταγράφηκε και αναλύθηκε από το χρόνο εκδήλωσης για πρώτη φορά της πάθησης τους.
Το γεγονός ότι οι κρίσεις πανικού και η κατάθλιψη βρέθηκαν να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια δείχνει για μια ακόμη φορά την επίδραση που έχουν οι ψυχικές παθήσεις στον οργανικό τομέα και ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα. Μάλιστα βρέθηκε για πρώτη φορά ότι άτομα που πάσχουν από δύο ψυχιατρικές διαταραχές, κρίσεις πανικού και κατάθλιψη, δέχονται τις αρνητικές επιπτώσεις στην καρδία τους, συσσωρευτικά και από τις δύο παθήσεις. Το γεγονός αυτό αυξάνει πολύ περισσότερο τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδίας και καρδιακή προσβολή.
Τα εν λόγω στοιχεία υποδεικνύουν, ότι είναι απαραίτητο να γίνουν περισσότερες έρευνες για τις επιδράσεις των ψυχικών διαταραχών στην καρδία και τα αγγεία. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι η ψυχική και η σωματική υγεία είναι αλληλένδετες και ότι οι επιδράσεις μεταξύ τους είναι αμφίδρομες.
Η στεφανιαία νόσος της καρδίας μειώνει την παροχή αίματος στο μυοκάρδιο λόγω αθηρωμάτωσης με απόφραξη, ποικίλου βαθμού, των στεφανιαίων αρτηριών της καρδίας. Η πλήρης απόφραξη με ισχαιμία του μυοκαρδίου είναι αιτία εμφράγματος που σήμερα είναι η κυριότερη αιτία θανάτων.
Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλάβει γιατί οι κρίσεις πανικού μπορούν να προκαλούν στεφανιαία νόσο της καρδίας. Είναι όμως γνωστό, ότι οι καταστάσεις στρες, που προκύπτουν και σχετίζονται με την κατάθλιψη, είναι δυνατόν να αυξάνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.
Η συσσώρευση των στοιχείων που δείχνουν τη σχέση κατάθλιψης, κρίσεων πανικού, άγχους και άλλων ψυχικών διαταραχών, με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, πρέπει κατά τη γνώμη μας να προβληματίσει τους καρδιολόγους και παθολόγους.
Στην προσπάθεια τους να μειώνουν τον κίνδυνο των ασθενών τους για στένωση των στεφανιαίων αρτηριών, δεν πρέπει να ξεχνούν να ελέγχουν για ψυχικές παθήσεις των οποίων η ορθή αντιμετώπιση μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και μείωση του κινδύνου για ισχαιμία της καρδίας.
Είναι βέβαιο, ότι χρειαζόμαστε περισσότερες έρευνες που θα μας δώσουν νέα στοιχεία για να κατανοήσουμε καλύτερα τη βασική βιολογική σχέση μεταξύ του εγκεφάλου και της καρδίας που ευθύνεται για την αύξηση του κινδύνου καρδιοπάθειας σε ασθενείς με κρίσεις πανικού και κατάθλιψη.