Η κατάθλιψη σοβαρής μορφής είναι δυνατόν να προκαλεί περισσότερες καρδιακές παθήσεις. Το αποτέλεσμα είναι αυξημένη νοσηρότητα και μείωση της διάρκειας της ζωής σε ασθενείς με σοβαρή κατάθλιψη.
Η επίδραση της ψυχικής υγείας στον οργανικό τομέα και ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα είναι ένα επίκαιρο και ενδιαφέρον θέμα που απασχολεί την ιατρική και επιστημονική κοινότητα.
Το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι σχετικό με τις διαφορετικές επιδράσεις στη σωματική υγεία της καλής ή της κακής ψυχικής κατάστασης.
Εάν η κακή ψυχική κατάσταση και ειδικά η σοβαρή κατάθλιψη μπορεί να μειώνει τη διάρκεια ζωής λόγω καρδιακών προβλημάτων, τι γίνεται με την καλή ψυχική διάθεση; Μήπως τα άτομα που είναι αισιόδοξα και που βρίσκονται σε καλή ψυχική διάθεση, μπορούν να ελπίζουν ότι θα ζήσουν περισσότερα και πιο ευτυχισμένα χρόνια;
Για να βρουν στοιχεία σχετικά με τα ενδιαφέροντα αυτά ερωτήματα, ερευνητές από την Ολλανδία, εξέτασαν σε 999 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 65 έως 85 ετών, τη σχέση μεταξύ ψυχικής κατάστασης και εξέλιξης της υγείας. Η έρευνα διήρκεσε 9,1 χρόνια.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, στο αρχικό στάδιο συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αναφορικά με την υγεία τους, την αυτοεκτίμηση, το ηθικό τους, την αισιοδοξία που τους χαρακτήριζε και τις επαφές που είχαν με άλλους ανθρώπους.
Ο στόχος των ερευνητών ήταν να αξιολογήσουν για τον κάθε συμμετέχοντα κατά πόσο ο χαρακτήρας του ήταν βασικά αισιόδοξος ή απαισιόδοξος. Παράλληλα ελήφθησαν υπ' όψη και άλλες παράμετροι που επηρεάζουν την εξέλιξη των ανθρώπων όπως το επάγγελμα, το επίπεδο μόρφωσης, ο τρόπος ζωής και το ιστορικό υγείας.
Μετά από τα 9 περίπου χρόνια που διήρκεσε η έρευνα, 397 από τους συμμετέχοντες είχαν αποβιώσει. Το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων (30%) παρατηρήθηκε στην ομάδα των ατόμων που είχαν το ψηλότερο επίπεδο αισιοδοξίας. Το ψηλότερο ποσοστό θανάτων (57%) παρατηρήθηκε στην ομάδα των ατόμων με το ψηλότερο επίπεδο απαισιοδοξίας.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η αισιοδοξία είναι ένας προστατευτικός παράγοντας της σωματικής υγείας και αυξάνει τη διάρκεια της ζωής. Μειώνει τη θνησιμότητα λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων στους ηλικιωμένους.
Μετά από τα ενδιαφέροντα αυτά νέα στοιχεία, κάποιος μπορεί να διερωτηθεί, τι είναι εκείνο που κάνει τους αισιόδοξους πιο υγιείς και τους προσφέρει μακροζωία;
Δεν υπάρχουν εύκολες ή έτοιμες απαντήσεις στο εν λόγω ερώτημα. Πιθανόν η θετική διάθεση για το μέλλον και η αισιοδοξία να επιδρούν δια μέσου βιολογικών μηχανισμών, στο μεταβολισμό, στο καρδιαγγειακό σύστημα, στο ανοσολογικό και ορμονικό σύστημα.
Πιστεύουμε ότι τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι η διάγνωση της κατάθλιψης πρέπει να γίνεται καλύτερα και έγκαιρα.
Η αντιμετώπιση των απαισιόδοξων καταστάσεων, η καλλιέργεια θετικών συμπεριφορών στις δύσκολες και αντίξοες καταστάσεις που συμβαίνουν τόσο συχνά στη ζωή, μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της διάρκειας και ποιότητας ζωής μας.