Η συχνότητα της κατάθλιψης αυξάνεται σταθερά. Έχει υπολογιστεί ότι 13% των ανδρών και 21% των γυναικών θα παρουσιάσουν σοβαρή κατάθλιψη σε κάποια φάση της ζωής τους.
Η κατάθλιψη επηρεάζει σοβαρά την ψυχική και τη σωματική κατάσταση των ασθενών. Μέχρι το 2020 αναμένεται ότι η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία πρόκλησης μειονεξιών και αναπηριών μετά από τις καρδιακές παθήσεις.
Από τους ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη, οι 3 στους 4 δεν αντιμετωπίζονται ορθά είτε διότι δεν γίνεται η διάγνωση είτε διότι δεν γίνεται η κατάλληλη θεραπεία.
Επιπρόσθετα για κάθε 10 ασθενείς που αυτοκτονούν οι 7 είναι ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη.
Πολλοί ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική θεραπεία. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για βελτίωση των θεραπειών που προσφέρονται στους ασθενείς αυτούς.
Μέσα στα πλαίσια των ερευνών για την ανεύρεση των παραγόντων εκείνων που μεγιστοποιούν τη δράση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων έχει εξετασθεί και ο ρόλος των βιταμινών.
Μερικές έρευνες έδειξαν ότι στους ασθενείς με κατάθλιψη τα επίπεδα στο αίμα της βιταμίνης Β12 και του φολικού οξέως είναι χαμηλά. Ερευνητές από τη Φινλανδία εξέτασαν το κατά πόσο τα επίπεδα των δύο αυτών βιταμινών παίζουν κάποιο ρόλο στην αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.
Σε 115 ασθενείς με σοβαρή μορφή κατάθλιψης που έπαιρναν θεραπεία με αντικαταθλιπτικά, μέτρησαν στο αίμα τα επίπεδα βιταμίνης Β12 και φολικού οξέως. Παρακολούθησαν την εξέλιξη των ασθενών για 6 μήνες και συσχέτισαν τα αποτελέσματα με τα επίπεδα των βιταμινών στο αίμα πριν, κατά και μετά από τη θεραπεία.
Οι ασθενείς που είχαν ψηλότερα επίπεδα αίματος βιταμίνης Β12 τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της φαρμακευτικής αντικαταθλιπτικής θεραπείας, είχαν καλύτερη εξέλιξη από τους υπόλοιπους.
Η επιρροή της βιταμίνης Β12 ήταν ανεξάρτητη από τους άλλους παράγοντες. Για το φολικό οξύ δεν βρέθηκε ανάλογο αποτέλεσμα.
Ο τρόπος με τον οποίο δρα η βιταμίνη Β12 δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί. Είναι πιθανόν ότι δρα σε συνέργια με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα αυξάνοντας τη σύνθεση και τη δράση των μονοαμινών. Οι μονοαμίνες είναι νευροδιαβιβαστές στο κεντρικό νευρικό σύστημα με αντικαταθλιπτική δράση.
Επίσης η βιταμίνη Β12 φαίνεται εμποδίζει τη συσσώρευση της πρωτεΐνης ομοκυστεϊνης η οποία είναι δυνατόν να αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από κατάθλιψη.
Τα δεδομένα αυτά είναι οπωσδήποτε ενδιαφέροντα, διότι είναι ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση όσον αφορά στη βελτίωση της θεραπείας της κατάθλιψης.
Όμως είναι πολύ νωρίς για να συστηθεί η χορήγηση βιταμίνης Β12 στην κατάθλιψη διότι δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη η θεραπευτική επίδραση των βιταμινών στην κατάθλιψη.
Ίσως στην περίπτωση που τα επίπεδα βιταμίνης Β12 είναι χαμηλά σε ασθενείς με αντικαταθλιπτική θεραπεία, η χορήγηση της εν λόγω βιταμίνης να είναι βοηθητική.
Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα βασικά στοιχεία για τη βιταμίνη Β12, όπως επίσης σε ποια τρόφιμα υπάρχει:
- Η βιταμίνη Β12 ανήκει στην οικογένεια των υδατοδιαλυτών βιταμινών Β. Είναι αναγκαία για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος που με την αιμοσφαιρίνη μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα. Επίσης η βιταμίνη Β12 έχει σημαντικό ρόλο στο νευρικό σύστημα.
- Η βιταμίνη Β12 υπάρχει στο κρέας, στα ψάρια, στα αυγά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Δεν υπάρχει σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά. Μερικοί άνθρωποι για να μπορούν να έχουν φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα χρειάζεται να παίρνουν συμπλήρωμα που την περιέχει.
Είναι αναγκαίο να γίνουν κλινικές θεραπευτικές δοκιμές με συνδυασμένη χορήγηση βιταμίνης Β12 και αντικαταθλιπτικών για να τεκμηριωθούν οι ευεργετικές επιδράσεις μιας τέτοιας θεραπείας.