Ο καφές είναι ένα πολύ δημοφιλές ρόφημα και έχει γίνει πλέον ένα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας ζωής.
Μάλιστα ορισμένοι από εμάς έχουμε αντιληφθεί ότι, σταδιακά οι ποσότητες καφέ που καταναλώνουμε έχουν αυξηθεί σημαντικά. Πολλοί νιώθουμε εξάρτηση και χωρίς καφέ δυσκολευόμαστε να αρχίσουμε οποιαδήποτε εργασία.
Η καφεΐνη που περιέχεται μέσα στον καφέ, το τσάι και ορισμένα αναψυκτικά όπως η κόκα κόλα και άλλα, προκαλεί εθισμό.
Είναι διεγερτικό φάρμακο με αποτέλεσμα να αυξάνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.
Σε χαμηλά επίπεδα μέσα στο αίμα έχει θετικά αποτελέσματα, σε ψηλότερα όμως έχει αρνητικές επιπτώσεις.
Κλινικές έρευνες έδειξαν ότι η καφεΐνη μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο. Άτομα που υποβλήθηκαν σε τεστ μετά από τη λήψη ποσότητας καφεΐνης που κυμαινόταν από 220 έως 270 mg, έδειξαν βελτίωση της μνήμης και των γνωστικών λειτουργιών τους.
Όμως στην καθημερινή ζωή οι ποσότητες καφεΐνης, που απορροφούν πολλοί από εμάς, είναι πολύ πιο μεγάλες. Η καφεΐνη όταν φτάσει μέσα στο αίμα σε ψηλά επίπεδα, δημιουργεί αρνητικά φαινόμενα τα οποία είναι καλό να γνωρίζουμε.
Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν σε εργαζόμενους, φάνηκε ότι το 93% πίνουν τουλάχιστον 1 ρόφημα που περιέχει καφεΐνη, το 76% τουλάχιστον 3 ή περισσότερα και το 6% λαμβάνουν 10 ή περισσότερα καφεϊνούχα ροφήματα την ημέρα.
Έχει υπολογιστεί ότι η λήψη 350 mg καφέ μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό. Ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει περίπου 100 mg καφεΐνης.
Είναι λοιπόν κατανοητό ότι, ενώ η καφεΐνη αρχικά και σε χαμηλά επίπεδα μέσα στο αίμα έχει ευεργετικές επιδράσεις, από ένα σημείο και μετά, προκαλεί προβλήματα τα οποία μπορεί και να επιδεινωθούν λόγω του εθισμού που προκαλεί η ουσία αυτή.
Ποιες είναι όμως οι αρνητικές επιδράσεις της καφεΐνης στον οργανισμό;
Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει μείωση και διακοπές της συγκέντρωσης. Επίσης αυξάνει το επίπεδο στρες του ατόμου.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από την καφεΐνη είναι η αφυδάτωση. Έχει διουρητική δράση η οποία εκδηλώνεται μετά από τη λήψη 3 φλιτζανιών καφέ ή τσαγιού ή αναψυκτικού τύπου κόκα κόλα.
Τα άτομα τα οποία πίνουν μόνο τέτοια ροφήματα χωρίς να λαμβάνουν ικανοποιητικές ποσότητες νερού κινδυνεύουν με αφυδάτωση. Επιπρόσθετα χρειάζονται συνεχώς να πηγαίνουν στο αποχωρητήριο, γεγονός το οποίο διακόπτει την εργασία τους πολλές φορές και μειώνει την παραγωγικότητά τους.
Η αφυδάτωση που μπορεί να προκύψει, μειώνει την συγκέντρωση, αυξάνει την ευερεθιστικότητα και παρεμποδίζει τους εργαζομένους να αποδώσουν σύμφωνα με το καλύτερο επίπεδο των ικανοτήτων τους.
Σε έρευνες σχετικές με το θέμα, φάνηκε ότι το 50% των ατόμων που έπιναν ροφήματα που περιείχαν καφεΐνη, παραδέχθηκαν ότι υπέφεραν από στρες. Η διεγερτική δράση της καφεΐνης αυξάνει τα επίπεδα στρες και αυτό με τη σειρά του, μειώνει την ικανότητα συγκέντρωσης.
Το γεγονός ότι οι περισσότεροι πίνουν τον καφέ κατά τη διάρκεια της καθημερινής εργασίας όταν συγκεντρώνονται όλες οι προϋποθέσεις για στρες, αυξάνει τη νοσηρή επιρροή της καφεΐνης.
Σίγουρα πολλοί έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η κατανάλωσή μας σε καφέ έχει σταδιακά αυξηθεί σε σημαντικά επίπεδα λόγω εθισμού. Προσοχή όμως διότι δεν πρέπει να μειώσουμε απότομα την ποσότητα καφεΐνης που λαμβάνουμε, διότι αυτό μπορεί να προκαλέσει έντονους πονοκέφαλους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να μειώνουμε σταδιακά τη ποσότητα καφέ ή τσαγιού πού πίνουμε καθημερινά.
Επίσης συστήνεται σε αυτούς που πίνουν καφέ, να πίνουν και άφθονο νερό για να αποφεύγεται η αφυδάτωση λόγω αυξημένης διούρησης.
Συμπερασματικά θα συγκρατήσουμε ότι ενώ η λήψη μέχρι 3 φλιτζανιών καφέ ημερησίως, μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, οι μεγαλύτερες ποσότητες προκαλούν αυξημένη διούρηση και κίνδυνο αφυδάτωσης, μειώνουν τη συγκέντρωση, αυξάνουν σημαντικά το στρες και την ευερεθιστικότητα με αποτέλεσμα την μείωση της αποδοτικότητας.
Με εφόδιο τις γνώσεις αυτές θα μπορέσουμε να πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις και να προσαρμόσουμε προσεκτικά τις συνήθειές μας σε σχέση με τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη.