Ο καφές μπορεί να μειώνει τους πόνους που νιώθουμε μετά από σωματική άσκηση.
Οι μέτριες ποσότητες καφεΐνης, περίπου αυτές που περιέχονται σε 2 φλιτζάνια καφέ, μπορούν να μειώνουν κατά 48% τον πόνο που παρουσιάζεται μετά από σωματική άσκηση.
Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ανθρώπους που τώρα αρχίζουν να ασκούν το σώμα τους. Πράγματι είναι κάτω από αυτές τις συνθήκες που παρατηρούνται οι περισσότεροι πόνοι μετά την άσκηση και αποτελούν αντικίνητρο για έναρξη άσκησης.
Εάν οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούν το καφέ για να περάσουν τη δύσκολη περίοδο της έναρξης προγράμματος σωματικής άσκησης, ιδιαίτερα την πρώτη εβδομάδα, αυτό πιθανόν να τους επιτρέπει ευκολότερα να προχωρήσουν με ένα πρόγραμμα άσκησης μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας.
Τα ενδιαφέροντα αυτά συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο της Γεωργίας σε μικρή ομάδα εθελοντών. Σε 9 γυναίκες που δεν ήσαν τακτικοί καταναλωτές καφεΐνης και οι οποίες δεν είχαν τακτική αθλητική δραστηριότητα, εξετάστηκε ο ρόλος της καφεΐνης στην ένταση του πόνου μετά από ασκήσεις του τετρακέφαλου μυός.
Ορισμένες από τις εθελόντριες έλαβαν καφεΐνη (ποσότητα που αντιστοιχούσε σε καφεΐνη που περιέχεται σε 2 φλιτζάνια καφέ) ενώ οι υπόλοιπες έλαβαν εικονικό φάρμακο (πλασέμπο). Οι γυναίκες που πήραν καφεΐνη 1 ώρα πριν από τις έντονες ασκήσεις του τετρακέφαλου, παρουσίασαν 48% μείωση του πόνου σε σύγκριση με τις γυναίκες που πήραν μόνο πλασέμπο. Οι εθελόντριες στις οποίες χορηγήθηκε το πλασέμπο μόλις πριν από τις ασκήσεις του τετρακέφαλου, παρουσίασαν μείωση της τάξης του 26% σε σύγκριση με τις εθελόντριες που πήραν πλασέμπο.
Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι η καφεΐνη αυξάνει την ετοιμότητα και την αντοχή. Η δράση της καφεΐνης για τη μείωση του πόνου μετά από σωματική άσκηση είχε βρεθεί και σε προηγούμενη έρευνα του πανεπιστημίου της Γεωργίας που έγινε το 2003. Το συμπέρασμα ήταν ότι η καφεΐνη μειώνει τον πόνο στους μηρούς μετά από ποδηλασία μέτριας έντασης.
Ο λόγος για τον οποίο η καφεΐνη μειώνει τον πόνο, είναι σύμφωνα με τους ερευνητές ο αποκλεισμός των υποδοχέων της αδενοσίνης. Η αδενοσίνη είναι χημική ουσία που απελευθερώνεται στο σώμα μετά από φλεγμονή και συμβάλλει στα φαινόμενα του πόνου. Η καταστολή της δράσης της, μειώνει τον πόνο.
Επισημαίνεται επίσης ότι προηγούμενες έρευνες, έδειξαν ότι η δράση της καφεΐνης για την καταστολή του πόνου που παρατηρείται μετά από σωματική άσκηση, είναι ισχυρότερη σε σύγκριση με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του πόνου (αναλγητικά). Συγκεκριμένα το αναλγητικό ναπροξένη βρέθηκε να μειώνει κατά 30% τον πόνο μετά από άσκηση, η ασπιρίνη κατά 25% ενώ η ιβουπροφένη έδειξε αντιφατικά αποτελέσματα.
Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της καφεΐνης που σας παρουσιάζουμε στην έρευνα του πανεπιστημίου της Γεωργίας, έχουν ορισμένους περιορισμούς.
Αρχικά τα ανακουφιστικά αποτελέσματα της καφεΐνης για τον πόνο που ακολουθεί τη σωματική άσκηση βρέθηκαν μόνο σε γυναίκες. Η έρευνα δεν συμπεριέλαβε άνδρες. Επίσης οι γυναίκες αυτές δεν ήσαν καταναλώτριες καφέ ή καφεΐνης με άλλον τρόπο. Πιθανόν σε άνδρες ή σε άτομα που καταναλώνουν τακτικά καφέ, να μην ισχύουν τα ίδια.
Επιπρόσθετα η έρευνα έγινε σε μικρό αριθμό εθελοντριών. Έτσι για την επιβεβαίωση των πρώτων αυτών αποτελεσμάτων επιβάλλεται να γίνουν μεγαλύτερες έρευνες τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.
Παρά τους περιορισμούς αυτούς, τα ερευνητικά στοιχεία που διαθέτουμε μέχρι τώρα δείχνουν μια καλύτερη αναλγητική δράση της καφεΐνης τουλάχιστον σε γυναίκες που δεν καταναλώνουν συνήθως καφέ. Και είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ασπιρίνη, ναπροξένη ή ιβουπροφένη για ανακούφιση από μυϊκούς πόνους.
Δεν γίνεται εισήγηση με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία για χρήση της καφεΐνης πριν από την έναρξη σωματικής άσκησης για πρόληψη και καταπολέμηση του πόνου που ακολουθεί. Αναμένοντας τις απαραίτητες επιβεβαιώσεις των πρώτων ενθαρρυντικών στοιχείων, η κατανάλωση του καφέ πρέπει να γίνεται πάντοτε με μέτρο.
Οι υπερβολές βλάπτουν. Ας μην ξεχνούμε ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ προκαλεί νευρικότητα, ταραχή, τρεμούλιασμα, ταχυκαρδία, διάρροια, υπερβολική διούρηση, αφυδάτωση, ταχυπαλμία και προβλήματα ύπνου.