Η μακροχρόνια κατανάλωση καφέ με μέτρο δεν προκαλεί ψηλή πίεση.
Αντίθετα η κατανάλωση αναψυκτικών που περιέχουν καφεΐνη (τύπου "κόλα") και ζάχαρη ή ακόμη και των αναψυκτικών με καφεΐνη αλλά χωρίς ζάχαρη τύπου δίαιτας, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης ψηλής πίεσης.
Η σχέση μεταξύ καφέ και υγείας αποτελεί ένα τομέα έρευνας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο καφές εκτός από του ότι είναι πολύ δημοφιλής, καταναλώνεται σε ευρεία κλίμακα και υπάρχει σε πολλά ποτά και εδέσματα.
Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι ο καφές περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες με ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό.
Συγκεκριμένα αναφέρονται δράσεις του καφέ εναντίον των καρδιοπαθειών, του καρκίνου, του διαβήτη τύπου 2. Επίσης φαίνεται ότι ο καφές βοηθά τη μνήμη και αυξάνει τη συγκέντρωση όταν καταναλώνεται με μέτρο.
Η σχέση του καφέ με την πίεση δεν έχει ακόμη γίνει πλήρως κατανοητή. Είναι όμως αποδεκτό ότι προκαλεί μια προσωρινή, βραχυπρόθεσμη ανύψωση της πίεσης.
Όμως τι συμβαίνει σε αυτούς που καταναλώνουν για πολλά χρόνια καφέ;
Αυτό είναι ουσιαστικό ερώτημα δεδομένου ότι οι λάτρεις του καφέ είναι όχι μόνο πολλοί αλλά καταναλώνουν τον καφέ, κάθε μέρα, συχνά σε ψηλές ποσότητες, για πάρα πολλά χρόνια.
Για να απαντήσουν στο εν λόγω ερώτημα, ερευνητές από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, εξέτασαν τα δεδομένα από 155.594 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 55 ετών. Οι γυναίκες αυτές ήσαν νοσοκόμες και συμπεριλαμβάνονταν σε δύο μακροχρόνιες έρευνες για την υγεία (Nurses' Health Studies).
Η διάρκεια της έρευνας για τη σχέση καφέ και πίεσης ήταν 12 χρόνια. Από το σύνολο των γυναικών, βρέθηκαν να έχουν ψηλή πίεση 33.000.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, είχαν από 7% έως 12% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ψηλή πίεση σε σύγκριση με τις γυναίκες που έπιναν λιγότερο ή καθόλου καφέ.
Δεν βρέθηκε να υπάρχει αύξηση της πίεσης ανάλογα με την αύξηση της κατανάλωσης καφέ.
Αντίθετα οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον 4 κυτία αναψυκτικών με ζάχαρη, είχαν από 28% έως 44% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ψηλή πίεση σε σύγκριση με τις γυναίκες που έπιναν λιγότερα ή καθόλου αναψυκτικά.
Το ίδιο περίπου συνέβαινε και με τις γυναίκες που έπιναν αναψυκτικά τύπου δίαιτας, δηλαδή χωρίς ζάχαρη.
Οι ερευνητές δηλώνουν ότι δεν κατανοούν επί του παρόντος γιατί η κατανάλωση καφεϊνούχων αναψυκτικών με ή χωρίς ζάχαρο, προκαλεί αύξηση της πίεσης ενώ ο καφές δεν προκαλεί κάτι ανάλογο. Είναι βέβαιο ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για το ζήτημα.
Οι πληροφορίες που μας προσφέρουν οι πρόσφατες έρευνες σχετικά με τον καφέ είναι ευχάριστες για τους λάτρεις του καφέ.
Όμως η κατανάλωση με μέτρο αποτελεί μια διαχρονική συμβουλή για την προστασία της υγείας μας.