Η εργασία σε οθόνη υπολογιστή βλάπτει τα μάτια και την όραση; Εάν ναι, πώς τα βλάπτει; Πώς μπορούν οι χρήστες οθονών να προστατεύουν τα μάτια και την όρασή τους;
Ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν τους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι κατά πόσο η οθόνη μπορεί να βλάπτει τα μάτια.
Το ζήτημα αυτό γίνεται ακόμη πιο δύσκολο εάν λάβουμε υπόψη ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, μαθητές και άλλοι, χρησιμοποιούν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα καθημερινά, τον υπολογιστή τους.
Η κούραση και οι ενοχλήσεις που νιώθουν οι εργαζόμενοι και άλλοι στα μάτια είναι πολύ συχνά συμπτώματα. Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι τα προβλήματα αυτά προκύπτουν, λόγω της χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή στην εργασία ή στο σπίτι.
Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό, έχουν γίνει πολλές έρευνες, που εξέτασαν εάν οι οθόνες των υπολογιστών προκαλούν μόνιμες βλάβες στα μάτια. Οι εκτεταμένες αυτές έρευνες, δεν έφεραν στην επιφάνεια επιστημονικά στοιχεία, που να τεκμηριώνουν, ότι οι οθόνες βλάπτουν τα μάτια.
Τα αρνητικά δεδομένα που προέκυψαν, αφορούν την ακτινοβολία που εκπέμπουν οι οθόνες των υπολογιστών. Οι οθόνες εκπέμπουν λίγη ή καθόλου επικίνδυνη ακτινοβολία όπως οι ακτίνες Χ. Επίσης εκπέμπουν λίγη ή καθόλου μη ιονίζουσα ακτινοβολία όπως οι υπεριώδεις ακτίνες.
Αναφορικά με την πρόκληση κούρασης και έντασης στα μάτια, είναι γεγονός ότι οι χρήστες των υπολογιστών καθημερινά μπορεί να παραπονιούνται ότι έχουν ερεθισμούς στα μάτια, κούραση και δυσκολίες στην εστίαση.
Όμως πολλά από τα προβλήματα αυτά δεν οφείλονται στην οθόνη αλλά στις συνθήκες του περιβάλλοντος όπου ο χρήστης της οθόνης εργάζεται.
Ο ακατάλληλος φωτισμός, ο κακός εξοπλισμός γραφείου, η κακή τοποθέτηση των μηχανημάτων συμβάλλουν συνήθως περισσότερο στην κούραση των ματιών παρά η οθόνη. Η οθόνη πρέπει να ρυθμίζεται όσον αφορά τη λάμψη και το φωτισμό για να μπορεί να διαβάζει ο χρήστης εύκολα και με ελάχιστες ή καθόλου αντανακλάσεις.
Σε μερικές περιπτώσεις τα προβλήματα των ματιών που προϋπάρχουν, μπορεί να είναι η αιτία των ενοχλήσεων που αποδίδονται στη χρήση της οθόνης.
Μερικές αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των ενοχλήσεων που προκαλούνται στα μάτια.
Αρχικά είναι καλό να τηρείται μια απόσταση μεταξύ των ματιών και της οθόνης μεγαλύτερη από εκείνη που υπάρχει όταν διαβάζουμε κείμενο από βιβλία ή άλλο χαρτί. Πολλοί χρήστες προτιμούν μια απόσταση μεταξύ ματιών και οθόνης της τάξης των 50 έως 66 εκατοστών.
Επίσης το ύψος της οθόνης πρέπει να είναι λίγο πιο χαμηλό από το επίπεδο των ματιών. Εάν ο χρήστης χρησιμοποιεί έγγραφα από τα οποία διαβάζει και μετά γράφει, θα πρέπει αυτά να είναι κοντά στην οθόνη. Έτσι ο χρήστης δεν είναι υποχρεωμένος να στρίβει και να μετακινεί συνεχώς το κεφάλι του μεταξύ των εγγράφων και της οθόνης.
Εάν ο χρήστης υποχρεώνεται να μετακινεί συνεχώς το κεφάλι του για να διαβάζει ένα έγγραφο ή ένα βιβλίο και μετά να βλέπει την οθόνη του, τότε θα προκληθούν δυσκολίες και πόνοι στους μυς. Τα μάτια θα υποχρεώνονται συνεχώς να εστιάζουν σε διαφορετικές αποστάσεις γεγονός που θα προκαλεί πόνους στα μάτια και πονοκέφαλους.
Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό τα μάτια να ξεκουράζονται. Πρέπει ο χρήστης να μην απορροφάται από την εργασία του στην οθόνη και να κάνει συχνά διαλείμματα. Μεταξύ των διαλειμμάτων είναι καλό τα μάτια να ξεκουράζονται περιοδικά με το να κοιτάζει ο εργαζόμενος μακριά από την οθόνη του και να εστιάζει για 20 περίπου λεπτά ένα αντικείμενο, που να είναι τουλάχιστον 6 μέτρα μακριά.
Συμπερασματικά λοιπόν τονίζουμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι η οθόνη του υπολογιστή προκαλεί βλάβες στα μάτια.
Η κούραση στα μάτια και οι πονοκέφαλοι μπορούν να μειωθούν εάν εφαρμοστούν κατάλληλα μέτρα στον εργασιακό χώρο του χρήστη της οθόνης του υπολογιστή.