Η κούραση μάς ταλαιπωρεί αλλά είναι και μια σοβαρή απειλή για όλους μας!
Η κούραση στον χώρο εργασίας μπορεί να οδηγεί σε τραγικές καταστάσεις, λόγω του αυξημένου κινδύνου για ατυχήματα, τραυματισμούς και προβλήματα υγείας.
Πώς μπορούμε να μειώνουμε την κούραση στους εργαζόμενους, και τη δική μας κούραση βέβαια, για μεγαλύτερη ασφάλεια για όλους;
Θα βρείτε εδώ, μερικές εισηγήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην καθημερινή σας επαγγελματική, οικογενειακή και προσωπική σας ζωή.
Η κούραση είναι από τους κυριότερους παράγοντες που προκαλούν προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις. Στο εργασιακό περιβάλλον οι σχέσεις μεταξύ συναδέλφων κινδυνεύουν, εξαιτίας της υπερβολικής κούρασης.
Τα ατυχήματα και οι τραυματισμοί στον χώρο εργασίας που προκύπτουν λόγω κούρασης, δημιουργούν ένα τεράστιο οικονομικό βάρος και ένα δυσβάσταχτο κοινωνικό πρόβλημα.
Η κούραση αποτελεί την κύρια αιτία για το 18% όλων των ατυχημάτων και τραυματισμών στους χώρους εργασίας. Κάθε χρόνο πεθαίνουν 2.000.000 άνθρωποι από ατυχήματα και ασθένειες εργασίας.
Υπολογίζεται, επίσης, ότι 25% όλων των δυστυχημάτων στους αυτοκινητόδρομους οφείλονται στην κούραση.
Τα δυστυχήματα που προκαλούνται από οδηγούς φορτηγών, που είναι κουρασμένοι λόγω έλλειψης ύπνου, μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρά.
Πώς μπορεί να αντιμετωπίζεται η κούραση στους εργαζόμενους;
1. Διαπαιδαγώγηση των εργαζομένων σχετικά με την κούραση.
Να μπορούν να το αντιλαμβάνονται, όταν καταβάλλονται από υπερβολική κούραση. Να καταλαβαίνουν τους λόγους για τους οποίους αυτό συμβαίνει και να ξέρουν πώς να ελέγχουν καλύτερα τον εαυτό τους, για να μην παρουσιάζουν αρνητικές συμπεριφορές, που δυνατόν να διαταράσσουν τις σχέσεις με συναδέλφους τους ή να προκαλούν ατυχήματα.
2. Προσαρμογή ωραρίων.
Ρύθμιση, έλεγχος και μείωση των ωρών εργασίας σε επαγγέλματα υψηλού κινδύνου, όπως γιατροί, πιλότοι και οδηγοί. Η αξιολόγηση του εργατικού δυναμικού των εταιρειών γίνεται για να βρεθούν τα πλέον κατάλληλα ωράρια, προσαρμοσμένα για διάφορους εργαζομένους, με στόχο να είναι όσο το δυνατό λιγότερο κουραστικά και να βελτιώνουν την αποδοτικότητα και την ασφάλειά τους.
3. Αντιμετώπιση κινδύνων.
Να παρέχεται εκπαίδευση στους εργαζομένους στον χώρο εργασίας για τρόπους μείωσης των κινδύνων που συνδέονται με την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
4. Αξιολογήσεις ασφάλειας.
Να γίνονται περιοδικά στους χώρους εργασίας αξιολογήσεις της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, με στόχο την εφαρμογή προγραμμάτων που θα μειώνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων, λόγω του ανθρώπινου παράγοντα.
5. Μετρήσεις κούρασης.
Μέτρηση του επιπέδου κούρασης του εργαζομένου κατά τη διάρκεια των καθηκόντων του και παροχή εναλλακτικών ωραρίων εργασίας.
6. Αξιολόγηση της κατάστασης υγείας.
Να προσφέρεται αμέσως ιατρική εξέταση και συμβουλές ή και θεραπεία, εάν χρειάζεται, σε εργαζομένους που αισθάνονται ότι η κούραση τους είναι συνεχής, έντονη ή έχει ασυνήθιστα, ανησυχητικά χαρακτηριστικά.
*Συγγραφέας άρθρου:
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου,
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία,
Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος,
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής-Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία.