Η ικανότητα επίλυσης διαφόρων προβλημάτων και η δημιουργικότητα είναι άμεσα συνδεδεμένες με το πόσο κοιμόμαστε κάθε βράδυ.
Ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν παραμένει σε μια απαθή κατάσταση. Αντίθετα παραμένει ενεργός, επεξεργάζεται τα προβλήματα που έχουμε συναντήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας, αναδιοργανώνει τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει και τις αποθηκεύει στη μνήμη.
Οι άνθρωποι που κοιμούνται ικανοποιητικά κάθε βράδυ, σηκώνονται πιο έξυπνοι και είναι ικανοί να λύσουν προβλήματα τα οποία αδυνατούσαν να λύσουν όταν τα συνάντησαν αρχικά προτού κοιμηθούν.
Οι επιστήμονες διερευνούν συνεχώς και προσπαθούν να μάθουν όσο το δυνατό περισσότερα για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν κοιμόμαστε. Γερμανοί ερευνητές, σε μια πρωτοποριακή έρευνά τους απέδειξαν, ότι οι άνθρωποι μπορούν να βρουν καλύτερα τη λύση προβλημάτων μετά από οκτώ ώρες ύπνου.
Οι Γερμανοί επιστήμονες υπέβαλαν 106 άνδρες και γυναίκες που διαίρεσαν σε 5 ομάδες, σε μαθηματικά τεστ. Τα τεστ περιείχαν ορισμένες πληροφορίες που εάν οι συμμετέχοντες τις καταλάβαιναν, τότε η επίλυση γινόταν πολύ πιο εύκολη. Στα μέλη της μιας ομάδας επιτράπηκε να κοιμηθούν ενώ σε άλλες ομάδες δεν επιτράπηκε ο κανονικός ύπνος.
Οι ερευνητές απέδειξαν ότι αυτοί που κοιμόντουσαν ικανοποιητικά μπορούσαν να λύνουν τα προβλήματα πολύ πιο καλά απ' αυτούς που δεν κοιμόντουσαν αρκετά.
Στην πράξη κάποιος, που είχε ένα πρόβλημα μπροστά του και έπαιρνε τις σχετικές πληροφορίες, όταν κοιμόταν μετά από την τοποθέτηση του προβλήματος, είχε διπλάσιες πιθανότητες σε σύγκριση με αυτούς που δεν κοιμούνταν αρκετά, για να βρει τη λύση στο πρόβλημα.
Βέβαια είναι κοινή πεποίθηση ότι με τον ύπνο γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί. Όμως στην έρευνα αυτή για πρώτη φορά αποδεικνύεται με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο ότι ο ύπνος βελτιώνει τις νοητικές και δημιουργικές ικανότητες.
Τα συμπεράσματα, που προκύπτουν από την εν λόγω έρευνα, πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά την κοινωνία μας, τα σχολεία, τους εργοδότες και τις αρμόδιες αρχές. Ο ύπνος μπορεί να είναι το καλύτερο φάρμακο για τους εργαζόμενους, που υποφέρουν από υπερκόπωση και για τους μαθητές, που αγωνίζονται να μάθουν και να αφομοιώσουν όσο το δυνατό περισσότερα.
Οι γιατροί εδώ και χρόνια προειδοποιούν και επισημαίνουν, ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στερείται ύπνου. Η στέρηση ύπνου οδηγεί σε αυξημένο αριθμό ατυχημάτων, σε χειρότερη κατάσταση της υγείας και χαμηλότερη απόδοση στο σχολείο και στην εργασία.
Ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος καθιστά καλύτερες τις πνευματικές λειτουργίες δεν έχει ακόμη γίνει κατανοητός.
Μια από τις πιθανές εξηγήσεις είναι ότι ο εγκέφαλος κατά τον ύπνο αναδιοργανώνει, επεξεργάζεται και αποθηκεύει αποτελεσματικά σε ορισμένες περιοχές, τις πληροφορίες που έχει λάβει. Οι περιοχές αυτές του εγκεφάλου είναι οι μετωπιαίοι λοβοί και ο ιππόκαμπος, που έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν και να αναλύουν τις πληροφορίες της μνήμης.
Η εξήγηση αυτή μπορεί να είναι η απάντηση στα προβλήματα μνήμης που παρουσιάζονται στους ηλικιωμένους. Είναι γνωστό, ότι η μνήμη παρουσιάζει ανεπάρκειες λόγω αύξησης ηλικίας. Όμως ο ύπνος μειώνεται στους ηλικιωμένους, που συνήθως δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν. Ίσως η μείωση μνήμης που παρουσιάζουν, να οφείλεται στη μείωση του ύπνου τους.
Πρέπει όλοι να κατανοήσουν, ότι ο καλός ύπνος τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα, είναι τόσο ζωτικός για τον οργανισμό όπως η διατροφή. Δεν πρέπει οι ανάγκες του οργανισμού για ύπνο να αγνοούνται.
Εμείς λοιπόν θα συγκρατήσουμε ότι όταν έχουμε ένα πρόβλημα που μας φαίνεται ανυπέρβλητο, είναι καλό να συλλέγουμε όσο το δυνατό περισσότερες σχετικές πληροφορίες. Όταν κοιμόμαστε καλά, ο εγκέφαλος θα επεξεργαστεί τις πληροφορίες αυτές και πιθανόν να μας επιτρέψει να βρούμε τη λύση.