Περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπων παγκόσμια πάσχουν από κατάθλιψη. Η πάθηση καταπονεί τους ασθενείς ψυχικά και σωματικά.
Η κατάθλιψη δημιουργεί αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, λύπης, απελπισίας και ενοχών, διαταραχές στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, μείωση της ποιότητας ζωής, αϋπνία, διαταραχές της όρεξης και διατροφής, αυξημένη θνητότητα και κίνδυνο αυτοκτονίας.
Η πάθηση σχετίζεται με σχεδόν 1 εκατομμύριο θανάτους, λόγω αυτοκτονίας κάθε χρόνο παγκόσμια.
Υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση με τη βοήθεια εξειδικευμένων γιατρών, ψυχιάτρων, ψυχολόγων και άλλων. Χρησιμοποιούνται συνήθως φάρμακα και ψυχοθεραπεία.
Η θεραπεία με τη βοήθεια της μουσικής χρησιμοποιείται από μουσικοθεραπευτές για να βοηθά μερικούς ασθενείς να καταπολεμούν την κατάθλιψη, να βελτιώνονται και να αποκαθιστούν τη διάθεση τους διατηρώντας έτσι μια καλή ψυχική και σωματική υγεία.
Ο ρόλος της μουσικοθεραπείας στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης εξετάστηκε, από ερευνητές σε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας. Είναι πράγματι σημαντικό να γνωρίζουμε εάν σοβαρές μελέτες που ελέχθησαν από αναγνωρισμένα επιστημονικά σώματα, τεκμηρίωσαν ή όχι το ότι η μουσικοθεραπεία ωφελεί τους ασθενείς με κατάθλιψη.
Μετά από ενδελεχή έρευνα, οι ερευνητές από το Λονδίνο (Central and Northwest London Foundation NHS Trust) αναγνώρισαν 5 εργασίες οι οποίες πληρούσαν τα αυστηρά επιστημονικά κριτήρια που απαιτούνται για να γίνουν αποδεχτά τα συμπεράσματα τους. Οι 4 από αυτές έδειξαν μεγαλύτερη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε ασθενείς που έλαβαν μουσικοθεραπεία σε σύγκριση με εκείνους που με τυχαιοποιημένο τρόπο είχαν επιλεγεί να λάβουν θεραπεία χωρίς μουσική. Η πέμπτη έρευνα δεν έδειξε κάτι τέτοιο.
Οι μελετητές συμπέραναν ότι παρά το γεγονός ότι οι τεκμηριωμένες αποδείξεις για τις ευεργετικές επιδράσεις της μουσικής στους ασθενείς με κατάθλιψη προέρχονται από μερικές μικρές έρευνες, εντούτοις απαιτείται να διεξαχθούν ευρύτερες θεραπευτικές δοκιμές, με μεγάλους αριθμούς ασθενών για να διαφανούν καλύτερα οι επιδράσεις της μουσικοθεραπείας στην κατάθλιψη.
Παράλληλα εάν η μουσικοθεραπεία αποδειχθεί τελεσίδικα ως θεραπεία, που ωφελεί ουσιαστικά τους ασθενείς με κατάθλιψη, θα πρέπει να διευκρινιστεί καλύτερα ποιες μορφές μουσικής και μουσικοθεραπείας έχουν τις καλύτερες θεραπευτικές επιδράσεις στους ασθενείς.
Οι εργασίες που υπάρχουν τώρα αναδεικνύουν τη μουσικοθεραπεία ικανή να βελτιώνει τη διάθεση των καταθλιπτικών ασθενών και παράλληλα να έχει μεγάλη αποδεκτικότητα με πολύ μικρό αριθμό ασθενών να τη διακόπτουν.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός αυτό, είναι πολύ σημαντικό να δοθεί η σημασία που αρμόζει στη μουσικοθεραπεία για ένα τόσο σοβαρό και ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα που είναι η κατάθλιψη.
Άλλες έρευνες έδειξαν τη μουσικοθεραπεία να ανακουφίζει από τον πόνο και ικανή να αυξάνει την αποτελεσματικότητα των αναλγητικών φαρμάκων. Επίσης οι θετικές επιδράσεις της τεκμηριώθηκαν στην αντιμετώπιση του στρες, του άγχους, των συνεπειών των εγκεφαλικών επεισοδίων, των καρδιοπαθειών και του καρκίνου.
Σε επαγγελματίες με υψηλό επίπεδο στρες όπως γιατροί, νοσοκόμοι, αστυνομικοί, πυροσβέστες, επιχειρηματίες και άλλοι, η μουσική και η μουσικοθεραπεία έχουν πολλά να προσφέρουν. Ακόμη και στις εγκύους γυναίκες, η μουσική βρέθηκε ότι μπορεί να απαλύνει από το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.
Η μουσική έχει θεμελιώδη ρόλο στη ζωή των ανθρώπων. Από τη δημιουργία της ανθρωπότητας η μουσική συνοδεύει τον άνθρωπο και αποτελούσε μέρος όλων των πολιτισμών.
Οι επιδράσεις της στον ψυχικό και σωματικό τους κόσμο, ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο η μουσική επικοινωνεί μαζί τους, αποτελούν ένα θεραπευτικό μέσο το οποίο αξίζει να διερευνηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό.