Ο αριθμός των ενηλίκων που προσβάλλονται από ψηλή πίεση παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Υπολογίζεται ότι κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, η αύξηση αυτή είναι της τάξης του 30%.
Εκτός από την ανησυχητική αυτή διαπίστωση, το πρόβλημα γίνεται σοβαρότερο, από το γεγονός ότι πολλοί πάσχοντες δεν το γνωρίζουν ότι πάσχουν από ψηλή πίεση. Συνήθως η ψηλή πίεση δεν προκαλεί συμπτώματα και εξελίσσεται προκαλώντας βλάβες στον οργανισμό χωρίς ο ασθενής να το αντιλαμβάνεται.
Επιπρόσθετα σε σημαντικό ποσοστό ασθενών στους οποίους η διάγνωση της ψηλής πίεσης έχει γίνει, η θεραπεία δεν γίνεται με τον ορθό τρόπο με αποτέλεσμα η νόσος να συνεχίζει την καταστροφική της πορεία.
Η ψηλή πίεση, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, προκαλεί καρδιοπάθειες όπως στεφανιαία νόσο της καρδίας και καρδιακή ανεπάρκεια. Μπορεί επίσης να προκαλεί εγκεφαλικά επεισόδια, νεφρική ανεπάρκεια και απώλεια μνήμης.
Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς η ψηλή πίεση μπορεί να προκαλεί απώλεια της μνήμης. Βασικά η ψηλή πίεση προκαλεί βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία. Είναι αιτία αθηρωμάτωσης και στένωσης τους.
Η στένωση των αγγείων λόγω ψηλής πίεσης μειώνει τη ροή του αίματος, που διέρχεται δια μέσου τους που κατευθύνεται για να τροφοδοτεί τα όργανα και τους ιστούς του σώματος. Εάν η στένωση εξελιχθεί σε απόφραξη, τότε σε όργανα, όπως η καρδία προκαλείται έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Στον εγκέφαλο η μείωση της ροής του αίματος από την υπέρταση, μειώνει την ποσότητα αίματος που χρειάζεται για να εκτελεί τις πολύπλοκες λειτουργίες του. Κάτω από κανονικές συνθήκες, διέρχεται δια μέσου του εγκεφάλου σχεδόν ένα λίτρο αίματος, κάθε λεπτό.
Εάν ο όγκος αίματος που απαιτείται για την ορθή λειτουργία του εγκεφάλου δεν είναι διαθέσιμος λόγω ψηλής πίεσης και στένωσης αρτηριών, τότε είναι δυνατόν να υπάρχει απώλεια μνήμης και μείωση άλλων πνευματικών δεξιοτήτων.
Σε μια ενδιαφέρουσα ερευνητική εργασία, γιατροί από τις Ηνωμένες Πολιτείες (πανεπιστήμιο του Pittsburgh) και από την Ολλανδία (πανεπιστήμιο του Maastricht), μελέτησαν σε 37 υπερτασικούς ασθενείς και 59 υγιείς εθελοντές, τη ροή αίματος στον εγκέφαλο και ιδιαίτερα στις δομές που ευθύνονται για τη μνήμη.
Υπόβαλαν τους συμμετέχοντες σε τεστ μνήμης. Κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών, έλεγχαν με τη βοήθεια τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET scan) τις περιοχές του εγκεφάλου που ήσαν οι πλέον δραστήριες. Οι περιοχές του εγκεφάλου που δραστηριοποιούνται είναι εκείνες που λαμβάνουν την περισσότερη ροή αίματος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στους ασθενείς με ψηλή πίεση, οι δομές του εγκεφάλου που ευθύνονται για τη μνήμη ελάμβαναν χαμηλότερη ροή αίματος σε σύγκριση με τους υγιείς εθελοντές. Αντίθετα, άλλες περιοχές του εγκεφάλου τους, ελάμβαναν μεγαλύτερη ροή παρά ότι οι υγιείς εθελοντές.
Παρά το γεγονός ότι συνολικά δεν παρατηρήθηκε διαφορά στα αποτελέσματα των τεστ μνήμης μεταξύ των δύο ομάδων, εντούτοις οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μείωση της ροής αίματος στις δομές του εγκεφάλου για τη μνήμη στους ασθενείς με ψηλή πίεση, δείχνει ότι η εξισορρόπηση επιτυγχάνεται λόγω αύξησης της ροής του αίματος σε άλλες βοηθητικές δομές.
Αυτό τονίζουν σημαίνει, ότι εάν οι βλάβες στις αρτηρίες του εγκεφάλου, εξαιτίας της ψηλής πίεσης εξελιχθούν περισσότερο λόγω απουσίας αντιμετώπισης ή μη αποτελεσματικής θεραπείας, τότε η απώλεια μνήμης θα είναι σημαντική και δεν θα είναι δυνατόν να εξισορροπηθεί.
Συμπερασματικά βλέπουμε ότι η ψηλή πίεση, μπορεί να μειώνει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Η μείωση του όγκου αίματος που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να λειτουργεί κανονικά, μπορεί να οδηγεί σε απώλεια μνήμης.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό όχι μόνο να ελέγχεται η αρτηριακή πίεση για να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση της ψηλής πίεσης, αλλά επίσης να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση της διαχρονικής αποτελεσματικότητας της θεραπείας, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία των ασθενών από τις επικίνδυνες επιπλοκές της υπέρτασης.